Ενας πνιγμός κάθε 90 δευτερόλεπτα -Πού βρίσκεται η Ελλάδα στη λίστα - iefimerida.gr

Ενας πνιγμός κάθε 90 δευτερόλεπτα -Πού βρίσκεται η Ελλάδα στη λίστα

Θάλασσα
Ενας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα -Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τους θανάτους από πνιγμό και αυτό διότι ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 90 δευτερόλεπτα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Που βρίσκεται στη λίστα η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Eνωση των 28 κρατών-μελών και την 39η μεταξύ 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014). Σε κάθε θανατηφόρο κρούσμα, αντιστοιχούν 4-20 μη θανατηφόροι πνιγμοί με δυσμενείς και δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες όχι μόνο στην υγεία αλλά και με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον πάσχοντα, στην οικογένειά του, στους υπεύθυνους λουτρικών εγκαταστάσεων και στους ναυαγοσώστες.

Ο πνιγμός είναι η κορυφή του παγόβουνου των τραυματισμών εντός/εκτός νερού, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ο οποίος στο πλαίσιο της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ως προς τους βασικούς κανόνες ασφαλείας μέσα και γύρω από το νερό:

Μέτρα πρόληψης τραυματισμών:

  • Κολύμβηση κατά προτίμηση σε πρωινές ή απογευματινές ώρες σε λουτρικές εγκαταστάσεις με ναυαγοσωστική φύλαξη.
  • Κολύμβηση παράλληλα με την ακτή. Πνιγμοί συμβαίνουν κατά 90% στα πρώτα 10μ, κατά 55% στα 3μ, και σπάνια μετά τα 50μ από την ακτή.
  • Κολύμβηση 3 ώρες μετά το φαγητό και ποτέ έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.
  • Κολύμβηση σε λουτρικό χώρο που είναι οριοθετημένος από σημαδούρες.
  • Αποφυγή βουτιών με το κεφάλι σε άγνωστα νερά.
  • Αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών (κράτημα της αναπνοής κτλ)
  • Τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας κατά τη χρήση θαλάσσιου εξοπλισμού και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες στο νερό.
  • Η υπερεκτίμηση των δυνάμεων μπορεί να αποβεί μοιραία.
  • Συστηματική επιτήρηση παιδιών από γονείς/κηδεμόνες. Ο πνιγμός είναι σιωπηλός.
  • Αν το παιδί ήταν στο νερό και παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, ασυνήθιστη συμπεριφορά, νωθρότητα, έντονη υπνηλία, επίμονος βήχας, ευερεθιστότητα, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και αξιολόγηση.
  • Προστασία από τον ήλιο (κατανάλωση νερού και χυμών, χρήση αντηλιακού, καπέλου, ένδυση με μακρυμάνικα ανοιχτόχρωμα ρούχα και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη).
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πνιγμός θάνατοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ