Εμφανίζονται τα κρούσματα των Χριστουγέννων -11 περιοχές στο «κόκκινο», ανησυχία για την Αττική

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού © George Vitsaras / SOOC/File

Έντονο προβληματισμό προκαλεί ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Τα 1.047 νέα κρούσματα κορωνοϊού αποτελούν «καμπανάκι» ενόψει της Πρωτοχρονιάς και προκαλούν προβληματισμό καθώς η αύξηση των μολύνσεων καταγράφεται εν μέσω περιοριστικών μέτρων.

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού αποτελούν αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα γιατί σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες που ο αριθμός των τεστ ήταν χαμηλός, τα 1.047 που ανακοινώθηκαν χθες καταγράφηκαν σε σύνολο 32.000 τεστ. Αυτά φαίνεται να αντιπροσωπεύουν επίσης το προγενέστερο διάστημα περίπου 14 ημερών πριν, δηλαδή στα μέσα Δεκεμβρίου.

Παρατείνεται το lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Κοζάνη, Εορδαία, Δήμο Βοΐου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου

Με βάση την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής καθώς και για τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί.

Παράλληλα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τετάρτη στις 6 το πρωί και για δέκα μέρες στο χωριό Κέλλη του Δήμου Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή.

Σχετικά με την τοπική ενότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων της Π.Ε. Βοιωτίας, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, ενώ σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά όλα τα ενεργά κρούσματα και οι στενές επαφές τους έχουν στεγανοποιηθεί ενώ αναμένεται αύριο να ληφθεί η απόφαση αν θα παραταθούν ή θα λήξουν τα πρόσθετα μέτρα που λήγουν την Πέμπτη το πρωί.

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές προβληματίζουν

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και σε άλλες περιοχές που τους προβληματίζουν και βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής παρατήρησης και ανάλυσης τις τελευταίες ώρες, καθώς δεν φαίνεται να ακολουθούν το μέσο όρο μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών στην περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής, καθώς και στην Κάλυμνο. Στο σημείο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε όλους και ιδιαίτερα στους κατοίκους των περιοχών αυτών, να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων και ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών.

Προειδοποίηση Παπαευγαγγέλου και Μαγιορκίνη: Η επιδημία του κορωνοϊού παραμένει επικίνδυνη

Στο μεταξύ προειδοποίηση για τον κίνδυνο που παραμένει λόγω του κορωνοϊού απηύθυναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. τονίζοντας ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας, η διασπορά του αφορά ολόκληρη την επικράτεια, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την μετάδοση του.

Δίνοντας παράλληλα μία εικόνα για τα νοσοκομεία η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Τα Νοσοκομεία ακόμα νοσηλεύουν σημαντικό αριθμό ασθενών. Ακόμα και σήμερα η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη παραμένει ιδιαίτερα υψηλή με 91% των κλινών ΜΕΘ covid να είναι κατειλημμένες. Αν και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 15 ημερών είναι τα 48 έτη, τουλάχιστον ένας στους 4 νέους ασθενείς με covid-19 είναι άνω των 65 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται».

Βελτίωση έδειξε σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων. Καταγράφηκε μικρή υποχώρηση των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα πάνω από 65 ετών. «Η συνολική βαρύτητα των νεοδιοαγνωσθέντων εξακολουθεί να έχει πτωτική πορεία, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης της νοσηρότητας κατά απόλυτη τιμή εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερος από τον ρυθμό αύξησης που παρατηρήθηκε μέσα στον Νοέμβριο. Το σύστημα υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά απ' ό,τι συμπιέστηκε», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά ο ιός είναι εδώ

«Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, ωστόσο «ο ιός είναι εδώ», καθώς υπολογίζεται ότι συνολικά έχουμε 8.500 ενεργά κρούσματα, με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και 1.600 στην Θεσσαλονίκη, προσέθεσε η κ. Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση, με μείωση 22% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%.

Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 10% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση διατηρήθηκε στο 30% λιγότερων διαγνώσεων. Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής στην Αττική εκτιμάται σε περίπου 0,8 ενώ στη Θεσσαλονίκη στο 0,6.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε πτωτική πορεία φαίνεται ότι είναι η επιδημία στην Ελλάδα, ενώ επιβαρυμένη είναι η κατάσταση στη Δυτική Αττική, τον Έβρο την Κοζάνη, το Κιλκίς και την Πιερία.

Δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση

Και οι δύο επιστήμονες έδωσαν έμφαση στην τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση», είπε ο κ. Μαγιορκίνης και μίλησε για τη διατήρηση της λεγόμενης «κοινωνικής φούσκας». Εξήγησε ότι συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.

«Δεν θα πρέπει να μας παρασύρει η χαρά και η αισιοδοξία για την νέα χρονιά που έρχεται. Έχουμε μπροστά μας δύο μήνες με χειμωνιάτικο καιρό που διευκολύνει τις νέες μολύνσεις» και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Εάν δεν τηρηθούν οι συστάσεις για μείωση των συναναστροφών και του συνωστισμού θα γεμίσουν και πάλι, ξαφνικά και άδικα μετά από τόσους κόπους, τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Ειδικά τώρα που βλέπουμε ότι ήρθε η αρχή του τέλους με τον ερχομό του εμβολίου». Υπενθύμισε ότι οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και μη καλά αεριζόμενους, όπως τα σπίτια, αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για τον ιό να μεταδοθεί. Το μέγεθος της παρέας, αλλά και η διάρκεια της συνάντησης μας είναι κομβικής σημασίας. «Είναι σαφές ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικά νοικοκυριά συναντιούνται σε ένα κλειστό χώρο για μεγάλη διάρκεια τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ