Για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης» από το ΥΠΕΝ | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης» από το ΥΠΕΝ

καμιναδες καπνος εργοστασια
Ρύπανση / Φωτογραφία: shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία της συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, σε αστικές περιοχές αυτή προβλέπεται ότι θα είναι η κορυφαία περιβαλλοντική αιτία θανάτων παγκοσμίως μέχρι το 2050.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανήρτησε, την Τετάρτη, προς δημόσια διαβούλευση το «Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΠΕΑΡ)», προκειμένου να προωθηθεί μία σημαντική μεταρρύθμιση όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας και την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το ΕΠΕΑΡ περιλαμβάνει πρωτοβουλίες, που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που τέθηκαν από τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με τη μείωση των εθνικών εκπομπών για τους εξής ρύπους: Διοξείδιο του θείου (SO2), οξείδια του αζώτου (NOx), πτητικές οργανικές ενώσεις εκτός του μεθανίου (NMVOC), αμμωνία (NH3) και αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ2,5.

Οι πολιτικές του ΥΠΕΝ για το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Υπενθυμίζεται ότι οι πολιτικές του ΥΠΕΝ, που περιέχονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης περιλαμβάνονται η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η ηλεκτρική Διασύνδεση αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων, η αύξηση του μεριδίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, η βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κτιρίων καθώς επίσης και η δυναμική προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Σημειώνεται, ότι το σχέδιο εντάσσεται στην περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθαρό αέρα, η οποία στόχο έχει να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ