Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι και οι αυτοψίες κλιμακίου Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές στην Βόρεια Εύβοια.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται εντατικά, με στόχο την πλήρη αποτύπωση της κατάστασης και τη γρήγορη ενεργοποίηση των αναγκαίων μέτρων στήριξης.
Με εντολή του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την κρατική αρωγή και την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, Κώστα Κατσαφάδου, ενεργοποιήθηκε άμεσα η ΔΑΕΦΚ, έπειτα από σχετική επικοινωνία του δημάρχου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γεώργιου Τσαπουρνιώτη.
Όπως σημειώνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε σχετική ανακοίνωση, για πρώτη φορά οι αυτοψίες πραγματοποιούνται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «digispect», με τη χρήση tablet. Τα δεδομένα καταχωρούνται απευθείας σε online γεωχωρική βάση, επιτρέποντας τον άμεσο εντοπισμό των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων και την ταχύτερη ενεργοποίηση της κρατικής αρωγής.
«Απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους κατοίκους, ιδιαίτερα από όσους διαμένουν σε παλαιά σπίτια ή σε κτίρια που παρουσιάζουν ρωγμές και δομικές αστοχίες. Συνιστούμε να μην εισέρχονται σε αυτά, εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των μηχανικών της ΔΑΕΦΚ που βρίσκονται στην περιοχή.
Σεισμοί στην Εύβοια: Εφαρμόζεται για πρώτη φορά η ψηφιακή εφαρμογή digispect
Στο πλαίσιο των αυτοψιών στη Βόρεια Εύβοια, εφαρμόζεται για πρώτη φορά η ψηφιακή εφαρμογή «digispect». Οι μηχανικοί της Διεύθυνσης πραγματοποιούν τους ελέγχους μέσω tablet, καταγράφοντας τα στοιχεία απευθείας σε μία online γεωχωρική βάση. Έτσι, γνωρίζουμε άμεσα πού υπάρχουν "κόκκινα" σπίτια, ώστε να ενεργοποιείται χωρίς καθυστερήσεις η κρατική αρωγή», δήλωσε ο κ. Κατσαφάδος.
Όπως τόνισε, μέχρι και χθες, οι καταγραφές γίνονταν χειρόγραφα, γεγονός που προκαλούσε συχνά καθυστερήσεις, λάθη ή δυσκολία στον ακριβή εντοπισμό των κτιρίων. Πρόκειται, όπως επεσήμανε, για μία νέα διαδικασία που απαιτεί προσοχή, «αλλά η γρήγορη καθοδήγηση και η βελτιωμένη επικοινωνία μεταξύ των φορέων και των πολιτών μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις μίας χρονοβόρας, μέχρι σήμερα, διαδικασίας».
«Η Πολιτική Προστασία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, ενώ τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών βρίσκονται σε ετοιμότητα. Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των τοπικών Αρχών και της Πολιτικής Προστασίας», κατέληξε ο υφυπουργός.
Παπαζάχος: Θα πρέπει να είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί
Νωρίτερα, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, κάλεσε τους κατοίκους να είναι επιφυλακτικοί, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο παραμονής σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα. «Θα πρέπει να είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί. Οι ακολουθίες δεν κλείνουν τόσο γρήγορα, ούτε τόσο απότομα. Πολλές φορές εμφανίζονται τέτοιες μικρό-παροδικές αυξομειώσεις σεισμικότητας» είπε.
«Είδα σήμερα και χθες ότι κατοικούνται κτίρια τα οποία είναι κίτρινα, παραμένουν μέσα. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ένα 5.2 μπορεί να γίνει σε τρία λεπτά από τώρα που μιλάμε, να δώσει σημαντικές επιταχύνσεις και να οδηγήσει σε αστοχίες και καταρρεύσεις. Δεν υπάρχει λύση για τους σεισμούς. Λύση για τους σεισμούς είναι μία αντισεισμική κατασκευή. Αν κάποιος μένει σε ένα παλιό σπίτι το οποίο δεν έχει κανένα εχέγγυο της μικρής προστασίας, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να μένει στο σπίτι εν μέσω μιας τέτοιας ακολουθίας» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Σεισμολογίας.