Εκκληση για εμβολιασμό, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα ανησυχεί και αναμένεται να κυριαρχήσει | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Εκκληση για εμβολιασμό, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα ανησυχεί και αναμένεται να κυριαρχήσει

μετάλλαξη Δέλτα
© George Vitsaras / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλλαγές από σήμερα στην καθημερινότητά μας φέρνει η νέα χαλάρωση των μέτρων καθώς αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα περαιτέρω άρση των περιορισμών για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, τα λεγόμενα προνόμια ή διευκολύνσεις, στελέχη της ωστόσο όπως και επιστήμονες απευθύνουν κάλεσμα για περισσότερους εμβολιασμούς, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού απειλεί την έξοδο από την πανδημία σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους: Εν αναμονή των ανακοινώσεων

Οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους αναμένεται να ανακοινωθούν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 12

«Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν», είχε τονίσει σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα συστήνοντας λίγη υπομονή για αυτή που ξεκινά. Το ζήτημα άλλωστε είναι λεπτό, και από συνταγματικής σκοπιάς, γι’ αυτό και η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει «χειρουργικά» μέτρα, τα οποία μεν θα διευκολύνουν όσους έχουν εμβολιαστεί, αλλά δεν θα περιορίζουν τις ελευθερίες των πολιτών που δεν πήραν ακόμη την απόφαση. Στόχος, όπως είχε εξηγήσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, είναι να ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός να εμβολιαστεί, και όχι η επιβολή περιορισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι οι εξής:

  • Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
  • Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
  • Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
  • Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου

Το σχέδιο για τους εμβολιασμένους

Πρόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ισχύσουν οι διευκολύνσεις μέσα στο καλοκαίρι αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι τεχνικές προετοιμασίες και θα αφορούν ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων. Οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται στους χώρους που θα ανακοινωθούν με την επίδειξη πιστοποιητικού που δίνεται όταν κάποιος εμβολιάζεται και όπου αναγράφεται ένα barcode. Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του χώρου θα το ελέγχει με μια ειδική εφαρμογή. Θα την «κατεβάζει» στο κινητό του, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πύλη gov.gr και όταν ελέγχει το barcode από το πιστοποιητικό θα ανάβει «πράσινο» για την είσοδο χωρίς κανένα άλλο προσωπικό στοιχείο του πολίτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους πολίτες είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική, φέρνοντας ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης. Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα με όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει με τον κορωνοϊό. Στον αντίποδα, όποιος επιχειρηματίας επιλέγει να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

Έτσι, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr ανοίγουν ελεύθερα για τους εμβολιασμένους οι πόρτες των θεάτρων και των συναυλιακών χώρων. Σε πρώτη φάση για τους ανοιχτούς χώρους και στη συνέχεια για τους κλειστούς, όταν οι παραστάσεις και οι συναυλίες μεταφερθούν από τον φθινόπωρο σε εσωτερικούς χώρους.

Ανάλογες θα είναι οι αποφάσεις και για τα γήπεδα και τις αθλητικές εκδηλώσεις. Ήδη ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι θα εκδίδει εισιτήρια μόνο για όσους είναι εμβολιασμένοι.

Τρίτος τομέας είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία. Από την στιγμή που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων επιλέξουν να εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους πολίτες θα μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα τους εσωτερικούς χώρους, χωρίς να υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς στην χωρητικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανησυχία για την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα -Εντοπίζεται σε 92 χώρες

Στόχος κυβέρνησης και ειδικών είναι να αποφευχθεί ένα νέο lockdown από τον Σεπτέμβριο τη στιγμή μάλιστα που όλο και περισσότερα εμβόλια είναι διαθέσιμα. Για αυτό τον λόγο, αλλά και εξαιτίας της ανησυχητικής μετάλλαξης Δέλτα, η οποία χαρακτηρίζεται ως πιο μεταδοτική, απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας το οποίο σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας Ογκολογίας στο ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Συρίγο πρέπει να φτάσει στο 75% ώστε να θεωρήσουμε ότι είμαστε θωρακισμένοι.

Σημειώνεται εδώ, ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς με τους εμβολιασμούς να σπάνε προχθές φράγμα των 8 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Ωστόσο την Παρασκευή, σήμανε συναγερμός με τον ΕΟΔΥ να κάνει γνωστό ότι στην χώρα μας εντοπίστηκαν 18 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα με τα κρούσματα να ανέρχονται συνολικά σε 29. Από αυτά τα περισσότερα εντοπίζονται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Κρούοντας περαιτέρω το καμπανάκι του κινδύνου, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος προειδοποίησε ότι είναι σίγουρο ότι θα κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα και στην Ελλάδα. «Το θέμα είναι πόσο μπορούμε να το καθυστερήσουμε στην χώρα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επισήμανε επίσης ότι το 4ο αυτό κύμα κορωνοϊού θα πλήξει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και τους ανοσοκατασταλμένους που δεν τους έχουν πιάσει οι 2 δόσεις.

Σημειώνεται ότι η ινδική αυτή μετάλλαξη ανησυχεί τις αρχές τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς εντοπίζεται σε 92 χώρες, δημιουργώντας φόβους, παρά τις εκστρατείες εμβολιασμού, για νέα κύματα της πανδημίας, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους. Το ζήτημα της εμφάνισης της όπως και ο δείκτης μεταδοτικότητάς της συζητήθηκε εκτενώς στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, το ECDC προειδοποίησε ότι «με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η παραλλαγή Delta είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Καμπανάκι κινδύνου λόγω της γρήγορης διασποράς του πολύ μολυσματικού νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2 «Δέλτα» έκρουσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνοντας τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών και για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Τα στοιχεία για τη μετάλλαξη Δέλτα ανά χώρα

Στην Ευρώπη, η Δανία κατέγραψε την πρώτη περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα plus, μιας μετάλλαξη του στελέχους που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, σύμφωνα με δήλωση της κρατικής υπηρεσίας που ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες.

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανακοίνωσε ότι η εν λόγω παραλλαγή είναι πλέον κυρίαρχη στην επικράτειά της. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ενώ στη Γαλλία αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 9% έως 10% των νέων μολύνσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ιταλία, οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεχίσουν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, λόγω και του αυξημένου κινδύνου της παραλλαγής «Δέλτα».

Από την άλλη, στη Ρωσία, η Αγία Πετρούπολη, μια πόλη που φιλοξενεί το Euro και αριθμεί 5,4 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε επισήμως το Σάββατο, 107 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων μέσα σε μία ημέρα από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Στο σύνολό της η Ρωσία, η οποία μαστίζεται από την παραλλαγή Δέλτα, κατέγραψε το Σάββατο, 21.665 νέες μολύνσεις, ένα ρεκόρ από τον Ιανουάριο. Οι μολύνσεις σημειώνουν αύξηση 25% τις επτά τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις επτά προηγούμενες και ο επίσημος αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 33%.

Τέλος, στην Αυστραλία, αφού κηρύχθηκε την Παρασκευή lockdown σε τέσσερις συνοικίες στο κέντρο του Σίδνεϊ, οι αρχές αποφάσισαν χθες, Σάββατο, να διευρύνουν για δύο εβδομάδες το μέτρο σε ολόκληρη τη μητρόπολη, η οποία είναι η μεγαλύτερη της χώρας με πέντε εκατομμύρια κατοίκους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ