fbpx Αγιά Σοφία: Εκκληση από το ΕΜΠ για την υπεράσπιση των αξιών της -Την υπογράφει ο εγγονός του αρχιστράτηγου του Κεμάλ | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΤΩΝΙΑΣ ΜΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αγιά Σοφία: Εκκληση από το ΕΜΠ για την υπεράσπιση των αξιών της -Την υπογράφει ο εγγονός του αρχιστράτηγου του Κεμάλ

σελφι μπροστα στην Αγία Σοφία
16|07|2020 | 19:29
H Αγία Σοφία / Φωτογραφία apimages

Συγκέντρωση υπογραφών για την υπεράσπιση των αξιών της Αγίας Σοφίας ξεκίνησε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ για την προστασία της Αγιάς Σοφιάς, καθηγήτρια ΕΜΠ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, Τώνια Μοροπούλου.

Εκτός από τον πρύτανη του ΕΜΠ, την έκκληση υπογράφει και ο Ahmet Çakmak, επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας του Πανεπιστημίου του Princeton για την προστασία της Αγιάς Σοφιάς - Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Princeton και εγγονός του Ahmet Çakmak, αρχιστράτηγου του Κεμάλ.

Στην ανοιχτή επιστολή-έκκληση, η κ. Μοροπούλου τονίζει: «Επιστήμονες και ακαδημαϊκοί σε όλο τον κόσμο που εργάζονται για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις δυνάμεις της Παγκόσμιας Κοινότητας που υπερασπίζονται το σπουδαιότερο ιστορικό-θρησκευτικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου, την Αγιά Σοφιά του Ιουστινιανού, και αγωνίζονται να αποτρέψουν τους εμπρηστικούς και βέβηλους σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου να τη μετατρέψει τελικά σε ισλαμικό τέμενος.

Η Αγιά Σοφιά αποτελεί κηρυγμένο από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η δεοντολογία της προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς απαιτεί τον σεβασμό και την ανάδειξη των αξιών όλων των ιστορικών περιόδων του μνημείου. Η θέσπιση της Αγιάς Σοφιάς ως Μουσείου, και μάλιστα στο Σύνταγμα της σύγχρονης Τουρκίας το 1934 από τον Ατατούρκ, υπογράμμισε την απόλυτη αυτή επιταγή αναγνώρισης και διατήρησης των αξιών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η ανατροπή του καθεστώτος αυτού από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και η προσπάθειά του περί μονομερούς λειτουργίας της Αγιάς Σοφιάς ως ισλαμικού τεμένους παραβιάζει όλες τις αξίες του μεγάλου Μνημείου που πρέπει να διατηρηθούν. Βεβηλώνει τη λειτουργία του ως Μνημείου που ενώνει διαφορετικούς Πολιτισμούς και Θρησκείες, όπως εκφράστηκε στο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Princeton, του Αντισεισμικού Ινστιτούτου Kandilli του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις 19 Μαρτίου 1994 στην Κωνσταντινούπολη για την αντισεισμική προστασία της Αγιάς Σοφιάς, την οποία και υπηρέτησε αποτελεσματικά κατά τον μεγάλο σεισμό του Αυγούστου 1999, καθώς και για το μη καταστροφικό έλεγχο για τον έλεγχο για την αποκάλυψη των ψηφιδωτών και για τη συντήρησή τους».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι «παραβιάζει τη Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την επιστημονική, τεχνολογική και πολιτιστική συνεργασία που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 2001, όπου αναφέρεται στην υποδειγματική ανάπτυξή της σε εμβληματικά Μνημεία-Μουσεία, όπως η Αγιά Σοφιά» και καταλήγει: «Απευθύνουμε έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Επιστημονικά Fora, ώστε να αποδοκιμάσουν κάθε απαξία, όπως αυτές που μεθοδεύει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγιάς Σοφιάς, κάθε εμπρηστική ενέργεια για τη συνεργασία των λαών όλου του κόσμου, με έμφαση στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στα ευαίσθητα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, κάθε αναίρεση της ίδιας τελικά της Σύγχρονης Τουρκίας, του Συντάγματος και των κυρωμένων διακρατικών συνεργασιών της.

Υψώνουμε τη φωνή μας να υπερασπιστούμε τις αξίες της Αγιάς Σοφιάς του Ιουστινιανού, ενός μεγάλου Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ενώνει την Οικουμένη και καταξιώνει τον άνθρωπο, άνω θρώσκοντα».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής, που είναι και ο πρώτος που υπέγραψε την έκκληση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η διεθνής και πολύπλευρη κατακραυγή για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος δεν φαίνεται να κάμπτει την τουρκική αδιαλλαξία, που οδηγεί στην αποτρόπαιη πολιτιστική αλλοίωση ενός μεγάλου μνημείου και συμβόλου. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που έχει αφήσει σημαντικό στίγμα τεχνικής συνεισφοράς στην προστασία της Αγιάς Σοφιάς, θα είναι στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας για τη διάσωση της οικουμενικής φυσιογνωμίας της».

Η έκκληση στα αγγλικά βρίσκεται σε αυτήν την ηλεκτρονική διεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ