Είναι ο πατέρας Αντώνιος ο Έλληνας Τζίμι Σάβιλ; - iefimerida.gr

Είναι ο πατέρας Αντώνιος ο Έλληνας Τζίμι Σάβιλ;

Τζίμι Σάβιλ, Πατέρας Αντώνιος
Τζίμι Σάβιλ, Πατέρας Αντώνιος
ΙΩΣΗΦ ΑΒΔΕΛΛΑΣ


Η περίπτωση του εκκεντρικού τηλεστάρ Τζίμι Σάβιλ που συμβουλευόταν μέχρι και ο βασιλιάς Κάρολος και οι ομοιότητες με τον ιερέα, πατέρα Αντώνιο, που όλοι θεωρούσαν ως πρότυπο.

Θεωρούνταν και οι δύο, από το σύνολο της χώρας τους, πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας και πιστωμένοι στη συνείδηση του κόσμου με ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο. Ένα ευρύτατο κοινωνικό έργο. Κάτι σαν σύγχρονοι ιεραπόστολοι που αγωνίζονταν καθημερινά «για το καλό των παιδιών». Δεκαετίες ολόκληρες μπορούσαν να κινητοποιήσουν για τον ίδιο φιλανθρωπικό σκοπό και χωρίς δεύτερη σκέψη από κανέναν, ολόκληρες κυβερνήσεις, κορυφαίους υπουργούς και επιχειρηματίες, τηλεοπτικούς αστέρες και, φυσικά, χιλιάδες ανθρώπων που υποστήριζαν το έργο τους. Μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησαν οι καταγγελίες και όλοι έμειναν με το στόμα ανοικτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κοινά ανάμεσα στον π. Αντώνιο της «Κιβωτού του Κόσμου» και τον βρετανό τηλεστάρ Τζίμι Σάβιλ σταματούν εδώ. Ή μήπως όχι; Αν αποδειχτούν όσα συγκλονιστικά έρχονται στη δημοσιότητα από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας τότε θα έχουν ένα ακόμη κοινό: θα έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Αυτών των παιδιών για τα οποία καθημερινά είχαν ορκιστεί πως θα προστάτευαν με κάθε τρόπο.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο Τζίμι Σάβιλ μεγαλούργησε στη Μεγάλη Βρετανία τις δεκαετίες του 70 και του 80 και είχε δικές του εκπομπές υψηλής τηλεθέασης. Δεν ήταν ένας απλός φιλάνθρωπος, αλλά θεωρούνταν ο «σερ της φιλανθρωπίας». Φυσικά είχε αποσπάσει τον βασιλικό τίτλο και το βιογραφικό του ήταν τόσο πλούσιο που κάθε βρετανός θα ήθελε να του μοιάσει. Τόσο εκκεντρικός, μα τόσο ζηλευτά φιλάνθρωπος. Συμμετείχε και διοργάνωνε πανεθνικές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες υπέρ των παιδιών. Έτρεχε σε μαραθωνίους σε όλη τη χώρα για να ξεσηκώσει, για καλό σκοπό πάντα, τους ενθουσιώδεις κατοίκους όταν περνούσε από το τελευταίο βρετανικό χωριό για να προσφέρουν τον οβολό τους. Διατηρούσε επιτυχημένες εκπομπές -από το διάσημο Top of The pops μέχρι και εκπομπή για παιδιά- στο πάντοτε αξιόπιστο BBC. Συμβούλευε «επικοινωνιακά» τον νυν βασιλιά Κάρολο τότε που ήταν ένας ταπεινός διάδοχος και δεν έκανε «γκελ» στον κόσμο. Ο Τζίμι Σάβιλ ήταν εκεί να του δώσει τις συμβουλές που έπρεπε για να γίνει αρεστός στον κόσμο. Πολύ συχνά πήγαινε σε νοσοκομεία για να βοηθήσει εθελοντικά τον κόσμο. Αργότερα αποδείχτηκε πως ο Τζίμι Σάβιλ εργαζόταν εθελοντικά στα νοσοκομεία για να βρεθεί απομονωμένος με άτομα σε κώμα ακόμη και νεκρούς και να ασελγήσει πάνω τους… Ο Τζίμι Σάβιλ έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο σε ηλικία 85 ετών. Ευτυχώς για τη Μ. Βρετανία δεν πήρε το «μυστικό» στον τάφο του. Δυστυχώς, ωστόσο, όλα αποκαλύφθηκαν μετά το θάνατό του. Τα θύματα δεν είχαν ποτέ την ικανοποίηση να τον δουν να τιμωρείται για τα εγκλήματά του. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου απλώς ζήτησαν να γίνει η εκταφή από τον προνομιακό τάφο που του είχε δοθεί και να βγάλουν το όνομά του από τον δρόμο που είχαν αφιερώσει προς τιμήν του. Σήμερα, πια, όλοι μιλούν για τον Τζίμι Σάβιλ. Μέχρι και σειρά στο Netflix έγινε με τα καμώματά του. Όχι όμως για το φιλάνθρωπό του πρόσωπο, αλλά για την πιο σκοτεινή και σατανική πλευρά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί δεν τον άγγιξε ποτέ κανείς

Γιατί ποτέ δεν μίλησε κανείς για τον Τζίμι Σάβιλ; Όταν βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του υπήρξαν κάποιες καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών. Ποιος όμως θα τολμούσε να ψελλίσει κάτι κακό για τον «φιλάνθρωπο του έθνους»; Άλλωστε ο Σάβιλ συγχρωτιζόταν καθημερινά υψηλόβαθμους της δικαιοσύνης, της αστυνομίας και κανένας δεν θα μπορούσε να διανοηθεί πως αυτές οι καταγγελίες είχαν βάση. Ακόμη και το έγκριτο BBC δεν τόλμησε να δημοσιοποιήσει μια δημοσιογραφική έρευνα που αποκάλυπτε λίγα από τα όσα είχε κάνει. Δεν το τόλμησε και προκάλεσε μια τεράστια κρίση αξιοπιστίας στο βρετανικό δίκτυο, όταν όλα βγήκαν στη δημοσιότητα. Ποια λοιπόν είναι αυτά τα «πεπραγμένα» του Τζίμι Σάβιλ; Εκτός από το δημόσια γνωστό φιλανθρωπικό του έργο, ο εκκεντρικός τηλεστάρ αποδείχτηκε πως επί δεκαετίες κακοποιούσε σεξουαλικά περισσότερα από 700 παιδιά (ηλικίας από 5 χρονών και ανεξαρτήτως φύλου). Ασελγούσε σε νεκρά σώματα όταν βρισκόταν μαζί τους στα νοσοκομεία κατά την «εθελοντική του εργασία». Πάντοτε οι αστυνομικές έρευνες, άνοιγαν με κάποιες υποψίες, έκλειναν όμως βιαστικά «γιατί δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία». Όλοι θεωρούσαν τον Σάβιλ απλώς εκκεντρικό. Στην αυτοβιογραφία του  - πριν όλα αποκαλυφθούν δυστυχώς μετά τον θάνατό του- έπαιζε με την άγνοια της βρετανικής κοινωνίας «Δεν φταίω εγώ, μου είχε πει ότι ήταν πάνω από 16» έλεγε για κορίτσια που είχε σεξουαλικές επαφές. Όλοι θεωρούσαν πως ήταν απλώς βρετανικό φλεγματικό χιούμορ. Κανένας δεν πίστεψε ποτέ αυτά τα παιδιά που έλεγαν πως κάτι απρεπές τους συνέβη. Η αποδόμηση του παιδόφιλου εκκεντρικού βρετανού έγινε μετά από βροχή καταγγελιών που κάποιοι δημοσιογράφοι τόλμησαν να αποκαλύψουν, υποχρεώνοντας τις αρχές να κάνουν μια σοβαρή έρευνα. Η μία καταγγελία ερχόταν μετά την άλλη. Η βρετανική κοινή γνώμη ήταν σε σοκ. Για το πως παρασύρθηκαν, πως εμπιστεύτηκαν ένα πρόσωπο, το οποίο στο τέλος τους πρόδωσε. Ευτυχώς τα παιδιά και τα ενήλικα άτομα (που κακοποιήθηκαν από τον ίδιο ως παιδιά) τόλμησαν και ξεπέρασαν τις ενοχές που ένιωθαν πως «είχαν μερίδιο ευθύνης για όσα τους συνέβησαν» και τον καταδίκασαν. Έστω και αργά.

Που έχει ομοιότητες η «Κιβωτός»;

Κανείς δεν ξέρει πόσες ακόμη ομοιότητες θα βρούμε με τον Τζίμι Σάβιλ στην περίπτωση της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ισχυροί φίλοι, μια κοινή γνώμη που διαρρήγνυε τα ιμάτιά της για εκείνον λέγοντας χαρακτηριστικά «να και ένας σοβαρός παπάς» και άνθρωποι της τηλεόρασης, των επιχειρήσεων και της πολιτικής που έσταζαν μέλι για τον ιερέα και το έργο του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο π. Αντώνιος χειροτονήθηκε διάκονος επί Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και ιερέας από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο το 1999. Τοποθετήθηκε στον Άγιο Αντώνιο στον Κολωνό. Ως νέος κληρικός ανέλαβε κάποιες πολύ θετικές πρωτοβουλίες υπέρ των παιδιών. Έφτιαξε έναν χώρο συνάθροισης παιδιών και εφήβων και προσπάθησε να φέρει νέους κοντά του διοργανώνοντας κυρίως αθλητικές δραστηριότητες. Ήταν τα πρώτα βήματα της «Κιβωτού», ενός οργανισμού που έφτασε να φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά σε δομές της Αττικής και πολλών περιοχών (Χίος, Κως, Βόλος, Πωγωνιανή κ.ά).

Σιγά σιγά ο πάτερ Αντώνιος απέκτησε τεράστια φήμη, αυτονομήθηκε από την Εκκλησία και την Αρχιεπισκοπή.

Ιερείς θυμούνται πως ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πολλές φορές προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του και στο τηλέφωνο έβγαινε μια γραμματέας…

Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όσο και ο Ιερώνυμος προσπάθησαν να τον πείσουν πως θα έπρεπε η «Κιβωτός» να μπει στο πνεύμα της Εκκλησίας και να μην είναι ένας οργανισμός «του ενός προσώπου». Ο π. Αντώνιος ήταν ανένδοτος. Ήθελε να διαχειρίζεται μόνος το δημιούργημά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τον θεωρούσαμε πιο πολύ ως μάνατζερ μιας ΜΚΟ, παρά ιερέα» θυμούνται ιερείς που συνεργάστηκαν στο παρελθόν μαζί του. Είχε μια ουμανιστική προσέγγιση των πραγμάτων, παρά εκκλησιαστική, λένε. Ίσως, σημειώνουν, δεν ήθελε να ταυτιστεί με τον συντηρητισμό που συχνά αποπνέει η Εκκλησία. Προσπαθούσε ώστε η «Κιβωτός» να βγάζει κάτι φρέσκο, να είναι αρεστή σε ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με την Εκκλησία.

Ποιος ξεχνά τότε που οι «Ράδιο Αρβύλα» πρόβαλλαν τον πατέρα Αντώνιο ως ένα πρότυπο ιερέα; Παρότι ο ίδιος δεν λειτουργούσε καν στην ενορία του. Τον ανέδειξαν γιατί πολύ απλά έκανε «θεάρεστο έργο για τα παιδιά». Είναι το μοναδικό έργο που γίνεται υπέρ των παιδιών από την Εκκλησία ή άλλους ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς; Ασφαλώς και όχι. Ήταν σίγουρα, όμως, το πιο προβεβλημένο.

Μία προβολή που τόσο επιδίωξε ο π. Αντώνιος περισσότερο από δύο δεκαετίες. Για να κινητοποιήσει τον κόσμο και να μεγαλώσει την «Κιβωτό».

Ο π. Αντώνιος έφτασε στο ζενίθ της δημοτικότητάς του. Βραβεύτηκε από Προέδρους Δημοκρατίας, τον υποδέχτηκαν Πρωθυπουργοί και τον βράβευσε κάθε  φορέας που μπορεί να δώσει βραβεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επευφημήθηκε ως πρότυπο οργανισμού που επιτελεί ένα σπουδαίο έργο. Ένα έργο που ναι μεν είναι απτό, αλλά σήμερα πέφτει πάνω του μια βαριά σκιά μετά τα όσα καταγγέλλονται από δεκάδες παιδιά για τον ίδιο τον δημιουργό του οργανισμού.

«Από τα ουράνια στα τάρταρα» λοιπόν. Όχι μόνο για τον πατέρα Αντώνιο αλλά και για όλη την ελληνική κοινωνία που νιώθει έναν κόμπο στο στομάχι για όσα αποκαλύπτονται. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που ένιωσαν και οι Βρετανοί στην περίπτωση του Τζίμι Σάβιλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πατέρας Αντώνιος Τζίμι Σάβιλ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ