Ειδικό Δικαστήριο-Τόμπρας: «Ο Αλέξης μου, ο Νίκος μου και ο Κώστας μου» ήταν τα «παιδιά» Καλογρίτσα στο Μαξίμου - iefimerida.gr

Ειδικό Δικαστήριο-Τόμπρας: «Ο Αλέξης μου, ο Νίκος μου και ο Κώστας μου» ήταν τα «παιδιά» Καλογρίτσα στο Μαξίμου

Ο Χρήστος Καλογρίτσας στην προανακριτική
Ο Χρήστος Καλογρίτσας στην προανακριτική
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ερωτήσεις από την έδρα και από τους συνηγόρους υπεράσπισης προς τον οικονομολόγο Κυριάκο Τόμπρα συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα για τον ρόλο τους στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Ο μάρτυρας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είχε αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή για λογαριασμό της οικογένειας Χούρι προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία με το Χρήστο Καλογρίτσα και χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα να αποκτήσουν τηλεοπτικό σταθμό, ρωτήθηκε για ποιον λόγο έδειχνε ενδιαφέρον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πλευρά Καλογρίτσα-Χούρι και ποια ήταν τα «παιδιά» στα οποία αναφερόταν ο Χρ. Καλογρίτσας στις μεταξύ τους συζητήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο κ. Τόμπρας στα ποια ήταν «τα παιδιά» του Μαξίμου που έχει πει κατ' επανάληψη ο κ. Καλογρίτσας, διευκρίνισε ότι ήταν «ο Αλέξης μου, ο Νίκος μου και ο Κώστας μου», και επανέλαβε ότι ο συνολικός αριθμός «των παιδιών» ήταν περίπου δέκα, ενώ ανέφερε ότι ο κ. Παππάς επισκεπτόταν τακτικά τον κ. Καλογρίτσα στο γραφείο του, ενώ, όπως του είχε πει ο επιχειρηματίας, ο ίδιος πήγαινε στο Μαξίμου.

 • Πρόεδρος: Μας είπατε ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε ομάδα δημοσιογράφων, για ποια δουλειά;
 • Μάρτυρας: Μου είπε ότι τους είχε προσλάβει και υπόδειξη της κυβέρνησης.
 • Πρόεδρος: Ποιος;
 • Μάρτυρας: Τα παιδιά.
 • Πρόεδρος: Ποια ήταν αυτά τα παιδιά, τέλος πάντων;
 • Μάρτυρας: Αυτό θα σας το πει ο κύριος Καλογρίτσας. Εγώ δεν μπορώ να σας πω.
 • Πρόεδρος: Γιατί είχε ενδιαφέρον η κυβέρνηση για τον κ. Καλογρίτσα και τους Χούρι;
 • Μάρτυρας: Δεν ξέρω τι ενδιαφέρον είχε, εγώ μιλούσα με τον Καλογρίτσα και τον Χούρι. Δεν ήξερα, αν μιλούσε με τον Παππά ο Καλογρίτσας μέσω μηνυμάτων. Τα έμαθα όταν δημοσιεύτηκαν τα μηνύματα αυτά.

«Φορτισμένος» ο Καλογρίτσας

Ο Χρήστος Καλογρίτσας ζήτησε να κάνει ερωτήσεις στον μάρτυρα και έκανε παράλληλα μια σύντομη τοποθέτηση, εμφανώς φορτισμένος:

 • Χρήστος Καλογρίτσας: Καμία καταγγελία δεν έκανα ποτέ και σιώπησα. Όταν ήρθε μια ψευδής διαιτητική απόφαση υποχρεώθηκα να απαντήσω σε αυτούς. Συμφωνείτε μαζί μου σε αυτό; Υπέφερα και το κράτησα για τον εαυτό μου.
 • Μάρτυρας: Έτσι είναι.
 • Χρήστος Καλογρίτσας: Ό,τι υπέστην, υπέστην. Και να πέθαινα, θα πέθαινα. Δυστυχώς, έβαζα το κόμμα μου μπροστά. Ό,τι είχα και δεν είχα και θεωρώ ότι στο ΚΚΕ ήμουν ο ένας μετά το Χαρίλαο. Όταν έλεγα «παιδιά»… Κάποια στιγμή είπα «Αλέξη και πέντε τετραετίες να κάνεις πρωθυπουργός μεγαλύτερη ιστορία από μένα δεν θα γράψεις».

Ο Κυριάκος Τόμπρας χαρακτήρισε την υπόθεση «μια ιδιωτική διαφορά που εργαλειοποιήθηκε από τα κόμματα, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη Δικαιοσύνη» και εξήγησε για ποιο λόγο -κατά τη γνώμη του- η κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειας Χούρι τελικά υπαναχώρησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η CCC υπαναχώρησε για διάφορους λόγους. Ο Καλογρίτσας βρέθηκε παντελώς αστήρικτος και σε επίπεδο οικονομικό και σε επικοινωνιακό. Η CCC ήθελε ένα χατηράκι, μια τροπολογία. Ήταν ήδη γραμμένη και έψαχνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να την περάσουν και δεν έβρισκε. Τα επιχειρηματικά σπίτια ενοχλήθηκαν που ήθελε η CCC να μπει στο μεδούλι της αγοράς, τα κανάλια».

 • Πρόεδρος: Πώς υπήρχε η βεβαιότητα ότι ο κ.Καλογρίτσας θα ήταν ένας από τους 4 υπερθεματιστές;
 • Μάρτυρας: Την ημέρα που έβαλε τα 3 εκατομμύρια και βγήκε ως υπερθεματιστής είχε πετύχει το εγχείρημα. Ο Καλογρίτσας είχε τη βεβαιότητα ότι πίσω του είχε την CCC που είχε την ευχέρεια να χτυπήσει και 54 και 100 εκατομμύρια και 154. Όλοι αυτοί οι αμπαρωμένοι που υποτίθεται ότι δεν ήξεραν τις προσφορές των άλλων, ήξεραν. Μόνο ο Σαββίδης δεν ήξερε και βγήκε κλαίγοντας. Και έκανε μια δήλωση που γελά όλη η Ελλάδα, ότι ήταν ο λαγός. Αν ήταν λαγός, ήταν κι αυτός στο κόλπο.
 • Πρόεδρος: Λέτε ότι ο κ. Παππάς πείθει και κατευθύνει τον Καλογρίτσα να κάνει αυτό που έκανε;
 • Μάρτυρας: Τα δικά μου λεγόμενα δεν είναι αυτό που πιστεύω εγώ, είναι αυτά που πίστευε και διαλαλούσε ο Καλογρίτσας. Όμως η κυβέρνηση δεν ήθελε αυτό, δεν θα περίμενε εμένα να φέρω τα 3 εκ. από το Άμπου Ντάμπι. Ο Καλογρίτσας αυτό πίστευε γιατί είναι ταγμένος στο σύστημα της Αριστεράς. Έκαναν πίσω στην κυβέρνηση γιατί φοβήθηκαν, γιατί ήταν ανίκανοι να διαχειριστούν την εξουσία.
 • Πρόεδρος: Το εγχείρημα των τηλεοπτικών αδειών ήταν πρωτοβουλία του Καλογρίτσα με συνδρομή του κ. Παππά και κυβερνητικών παραγόντων ή το αντίθετο; Πρωτοβουλία κυβερνητικών παραγόντων και του κ. Παππά με τη συνδρομή Καλογρίτσα;
 • Μάρτυρας: Εγώ από τον Καλογρίτσα και τότε και σήμερα εισπράττω ότι η Κυβέρνηση τον έβαλε, εκμεταλλεύτηκε το πολιτικό του μητρώο, ότι έχτισε την αριστερή πολυκατοικία και μπορούσαν να τον εμπιστευτούν. Κρατάω και μια επιφύλαξη, δεν θα μου κάνει εντύπωση να καταλάβω ότι τον εκμεταλλεύτηκαν με άλλο σκοπό, όχι δηλαδή να φτιάξουν κανάλι, αλλά να μαζέψουν 200 εκατομμύρια από τους τσαμπατζήδες των καναλιών. Κανένας δεν ήξερε τότε ότι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί. Το πρόβλημα ήταν εκείνων που στράφηκαν κατά του διαγωνισμού. Μόνο του Μαρινάκη ήταν καθαρή η συμμετοχή, οι άλλοι ήταν πιο προβληματικοί από τον Καλογρίτσα, ήρθαν με τραπεζικές ενημερότητές και χρωστούσαν και αναχρηματοδοτούσαν τα χρέη τους. Είχαν κόκκινα δάνεια. Γι’ αυτά θα έπρεπε να κατηγορείται ο Παππάς, όχι για τον Καλογρίτσα.

Μάρτυρας: «Ο Καλογρίτσας πήγε στον Κοντομηνά με εντολή Παππά»

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τα επίμαχα μηνύματα που φέρονται να αντάλλασσαν ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καλογρίτσας, που είδαν το φως της δημοσιότητας και απάντησε: «Δεν μπορεί να του στέλνει μηνύματα ''Νίκο μου, καμάρι μου'' και να του μιλά στον ενικό και να του λέει ότι πάει στο Πόρτο Χέλι στον Χούρι. Οι Χούρι δεν είχαν το δικαίωμα να μιλούν με τον υπουργό Παππά, ούτε ο Καλογρίτσας. Αλλά δεν μπορεί να μην είναι κατηγορούμενοι οι Χούρι που έβαλαν τα λεφτά και να είναι ο Καλογρίτσας».

 • Ευ. Γεωργακόπουλος (Συνήγορος υπεράσπισης Ν. Παππά): Τι ξέρετε για τη συνάντηση Καλογρίτσα-Κοντομηνά;
 • Μάρτυρας: Ξέρω από τον Καλογρίτσα, ότι πήγε στο γραφείο του Κοντομηνά με εντολή Παππά και κυβέρνησης να βάλει ο Κοντομηνάς τα 17,5 εκ και να έχει το 51% ο Καλογρίτσας.
 • Ευ. Γεωργακόπουλος: Είχατε ακούσει εάν ο κ. Παππάς ενθάρρυνε συνεργασίες επιχειρηματιών;
 • Μάρτυρας: Υπήρξε αυτό που λέτε, είναι αλήθεια, μπορεί στο πλαίσιο αυτό να ενθάρρυνε τον Καλογρίτσα και τους Χούρι.
 • Θ. Μαντάς (συνήγορος υπεράσπισης Ν.Παππά): Ακόμα κι αν αφετηρία ήταν να ευνοήσει τον κ.Καλογρίτσα και να του εξασφαλίσει μία από τις 4 άδειες, αντικειμενικά υπήρχε η δυνατότητα αυτό να εξασφαλιστεί;
 • Μάρτυρας: Δεν υπήρχε δυνατότητα τέτοιας παρέμβασης. Όμως θα μπορούσε για παράδειγμα να παρατείνει προθεσμίες.
 • Θ. Μαντάς: Μας είπατε ότι δεχθήκατε τηλεφώνημα από τον Καλογρίτσα και σας είπε ότι είναι στο Μαξίμου με τον κ. Παππά και στον Σάμερ Χούρι και του είπατε να σας βάλει σε ανοιχτή ακρόαση, αλλά ούτε φωνή Παππά ακούσατε ούτε το πού ήταν;
 • Μάρτυρας: Ναι.
 • Θ. Μαντάς: Έκανε πουθενά πίσω ο υπουργός; Άλλαξαν οι κανόνες του διαγωνισμού;
 • Μάρτυρας: Όχι. Ο Χούρι έφερε τη «μαϊμού» εγγυητική.

Λοβέρδος: «Είναι νόμιμο να βρίσκει… μπροστινούς ο υπουργός Επικρατείας;»

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά. Ο Κυριάκος Τόμπρας άρχισε να φωνάζει «εγώ έχω καταθέσει ότι δεν υπάρχει παράβαση καθήκοντος από τον υπουργό κι έρχεται ο δικηγόρος του και λέει διαφορά. Δεν έχει λίγο μυαλό στο κεφάλι του;», με τον Γ. Μαντζουράνη να ανταπαντά: «Θα μου βάλετε εσείς μυαλό, πείτε του να με απολύσει».

 • Ανδρέας Λοβέρδος (συνήγορος υπεράσπισης Χρ. Καλογρίτσα): Ο «μπροστινός» είναι μέσα στα όρια της νομιμότητας;
 • Μάρτυρας: Φλερτάρει, γιατί στην εταιρεία την τηλεοπτική δεν μπήκαν, αλλά στην εταιρεία «Τοξότης» του Καλογρίτσα. Ήταν στα όρια της νομιμότητας.
 • Ανδρέας Λοβέρδος: Είναι νόμιμο ο υπουργός Επικρατείας να βρίσκει μπροστινούς;
 • Μάρτυρας: Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι νόμιμο, όχι μόνο γι’ αυτή την περίπτωση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ