«Έφυγε» η σπουδαία αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα - iefimerida.gr

«Έφυγε» η σπουδαία αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα

H αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα
H αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την τελευταία της πνοή άφησε χθες βράδυ, σε ηλικία 71 ετών, η σπουδαία αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα.

Σύμφωνα με το cretapost, η Λιάνα Σταρίδα έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο και άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο χθες το βράδυ.

Η σπουδαία αρχαιολόγος έχει αφήσει το στίγμα της στην πόλη του Ηρακλείου καθώς ήταν υπεύθυνη σε πλήθος αρχαιολογικών ανασκαφών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια ήταν η Λιάνα Σταρίδα

Γεννήθηκε στην Αθήνα από Ηρακλειώτες γονείς και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος και εργάζεται στη 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Διετέλεσε καθηγήτρια στη Σχολή Ξεναγών στο μάθημα

«Ιστορία της Κρήτης» και «Νεότερη Ιστορία της Ελλάδος».

Είναι εκπαιδεύτρια σε πολιτιστικά θέματα, στις κλειστές φυλακές Αλικαρνασσού και στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, καθώς και επιστημονική Σύμβουλος σε αρχιτεκτονικές μελέτες για την αποκατάσταση μνημείων, οικοδομικών τετραγώνων και οικοδομικών συνόλων στην πόλη του Ηρακλείου.

Ήταν υπεύθυνη ανασκαφικών ερευνών σε συνολικά 24 αρχαιολογικούς χώρους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές: Α) Αγίου Νικολάου Χερσονήσου και Β) στο «Καστρί» Χερσονήσου.

Ασχολήθηκε με την έκθεση μεσαιωνικής κεραμικής και μικροτεχνίας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και ήταν επιστημονική υπεύθυνη για την προσομοίωση της Ενετικής πόλης του Χάνδακα (Candia) στη μακέτα που κατασκευάστηκε και εκτίθεται στην αίθουσα «Ανδρέα Καλοκαιρινού» του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 1988, παράλληλα με τη Χερσόνησο, ασχολούνταν με τα Ενετικά Τείχη και την Παλιά Πόλη του Ηρακλείου και είχε διευθύνει δεκάδες σωστικές, δοκιμαστικές και κανονικές ανασκαφικές έρευνες.

Ήταν αναπληρωματικό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης Δήμου Ηρακλείου-ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων)-ΥΠΠΟ (Υπουργείο Πολιτισμού)-ΥΠΕΧΩΔΕ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας) για την Αναστήλωση των Ενετικών Τειχών Ηρακλείου και την ανάπλαση της Παλιάς Πόλης Ηρακλείου. Παράλληλα, ήταν μέλος: της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, της Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου.

Είχε συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και είχε πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων και δημοσιεύσεων σε Ηράκλειο και Αθήνα για την Ιστορία, την Αρχαιολογία και την Πολεοδομία του Ηρακλείου.

Από το 2001 ασχολούνταν με μελέτες για τις σχέσεις Κρήτης-Κύπρου του Μεσαίωνα (από Παλαιοχριστιανικούς χρόνους μέχρι Ενετοκρατία) στην ερευνητική μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Η πολεοδομική εξέλιξη της πόλης του Ηρακλείου από τους πρώτους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι την Ενετοκρατία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχε ασχοληθεί με τη συγκριτική μελέτη των παράλιων πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου.

Ήταν παντρεμένη με τον πολιτικό μηχανικό Γιάννη Σταρίδα, μητέρα τριών παιδιών και έχει δύο εγγόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αρχαιολογος Κρήτη θάνατος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ