Μετά τα drones πυρασφάλειας που εντοπίζουν πυρκαγιές η χρήση τους επεκτείνεται στη διάσωση στη θάλασσα.
Στο δοκιμαστικό βίντεο από τον Σαρωνικό, o σταθμός παίρνει σήμα πως άνθρωπος κινδυνεύει στη θάλασσα κι ένα drone απογειώνεται αμέσως. Πλησιάζει τον κολυμβητή και του πετάει σωσίβιο προκειμένου να κρατηθεί στην επιφάνεια του νερού μέχρι τη διάσωσή του.
Τα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα που εντόπισαν έγκαιρα κατά την περυσινή αντιπυρική περίοδο 4.500 φωτιές , αρχίζουν να χρησιμοποιούνται και σε άλλους τομείς όπως εξηγεί μιλώντας στο iefimerida.gr o Μάνος Αγγελάκης επικεφαλής της εταιρίας Vanguard η οποία λειτουργεί τους 100 σταθμούς με drones πυρασφάλειας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα.

«Τη φετινή αντιπυρική περίοδο έχουν εντοπιστεί ως τώρα από αέρος περίπου 2.500 πυρκαγιές , δίνοντας τη δυνατότητα στις υπηρεσίες πυρόσβεσης να δράσουν άμεσα» λέει ο κ. Αγγελάκης προσθέτοντας : «Η χρήση των drones επεκτείνεται και πλέον , σε συνεργασία με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ξεκινήσαμε πιλοτικά το πρόγραμμα διάσωσης στη θάλασσα που έχει εφαρμοστεί μια φορά ως τώρα σε πραγματικό περιστατικό».

Μέσα στον σταθμό της Νέας Μάκρης
Ο Γιάννης Αλεξόπουλος , χειριστής του drone στο σταθμό της Νέας Μάκρης κινδύνεψε να καεί στη φωτιά του 2018 στο Μάτι. Καθώς συμπληρώνονται 7 χρόνια από τον πύρινο εφιάλτη που έζησε η περιοχή του , νιώθει όπως μας λέει, ότι παλεύει κι εκείνος ώστε η τραγωδία να μην επαναληφθεί.

Οδηγεί το drone με προσοχή πάνω από τις δασικές εκτάσεις και επιμένει στο δάσος του Σχοινιά. Κάθε 45 λεπτά ο διαπεραστικός ήχος που ακούγεται στον σταθμό – ο οποίος στεγάζεται μέσα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία- σημαίνει ότι η μπαταρία τελειώνει.

Ο χειριστής προσγειώνει το drone στο προαύλιο και με γρήγορες κινήσεις αλλάζει την μπαταρία. Στη συνέχεια το απογειώνει για μια ακόμα αποστολή.


«Σήμερα έχουμε 100 σταθμούς με ισάριθμα drones που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας . Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε τους 300 σταθμούς που θα αρκούν για την κάλυψη σχεδόν του συνόλου των δασικών εκτάσεων της χώρας. Επίσης έχουμε πλέον ενισχύσει το σύστημα με ΑΙ που σημαίνει ότι το drone μπορεί να αντιλαμβάνεται τη φωτιά και να στέλνει ηχητική ειδοποίηση ακόμα και αν δεν την έχει δει ο χειριστής ενώ προετοιμαζόμαστε ώστε με βάση τα δεδομένα όπως οι άνεμοι , η θερμοκρασία και η υγρασία, το σύστημα να μπορεί να προβλέψει προς τα που θα κινηθεί μια πυρκαγιά και πως μπορεί να εξελιχθεί», εξηγεί ο Μάνος Αγγελάκης.

Παράλληλα , όπως σημειώνει , στο μέλλον μπορεί τα «ιπτάμενα μάτια» να χρησιμοποιηθούν στη φύλαξη των συνόρων ή ακόμα και στην παρακολούθηση κακοποιών μετά από ένα περιστατικό, μέχρι να συλληφθούν.