Τι είναι το δόγμα των πολλαπλών γραμμών άμυνας κατά του κορωνοϊού -Έκθεση του καθηγητή Σαρηγιάννη στο iefimerida - iefimerida.gr

Τι είναι το δόγμα των πολλαπλών γραμμών άμυνας κατά του κορωνοϊού -Έκθεση του καθηγητή Σαρηγιάννη στο iefimerida

Ο Καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης
Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Κορύφωση του τέταρτου πανδημικού κύματος στη χώρα μας στις αρχές Δεκεμβρίου και σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού μετά τα μέσα του μήνα, λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, προβλέπει η νέα τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, υπό τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για την «πίεση» που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η έκθεση, που παρουσιάζει σήμερα το iefimerida,gr, έρχεται να επισημάνει την ανάγκη λήψης νέων μέτρων και ενίσχυσης των νοσοκομείων, καθώς οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ, σύμφωνα πάντα με το μοντέλο, αναμένεται να φτάσουν τους 966 στις 15 Δεκεμβρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, η επιστημονική ομάδα προτείνει την εφαρμογή «έξυπνων» μέτρων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Η πορεία των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα μας μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου

Με βάση τις προβλέψεις του μοντέλου CORE, η ανοδική τάση που καταγράφεται στα κρούσματα αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, με τον αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) να ξεπερνά τα 7.000 κρούσματα στις 15 Νοεμβρίου.

Εάν εφαρμοστούν αποτελεσματικά τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, αναμένεται να αρχίσει να επιβραδύνεται ο ρυθμός ανόδου και να φθάσει τα 9.000 κρούσματα στις 30 Νοεμβρίου, ενώ η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται στα 9.360 κρούσματα (ως κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος) στις 6-7 Δεκεμβρίου.

Αποκλιμάκωση και περαιτέρω μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων στα 7.000 κρούσματα αναμένεται στις 15 Δεκεμβρίου και συνέχιση της πτώσης στα περίπου 5.000 στο τέλος του χρόνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, οι αντίστοιχοι αριθμοί ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση που θα χρειάζονται διασωλήνωση σε ΜΕΘ θα είναι 580 (15 Νοεμβρίου), 800 (30 Νοεμβρίου), 966 (15 Δεκεμβρίου) και 800 (30 Δεκεμβρίου).

Απαραίτητη η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας

«Θεωρώ ότι με δεδομένη αυτή την προβλεπόμενη πορεία της πανδημίας, το ΕΣΥ θα βρεθεί σε υπερβολικά μεγάλη πίεση προς το τέλος του μήνα και θα ξεπεράσει τα φυσιολογικά του όρια μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει από τώρα σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα της υγείας στο πλαίσιο ενός ενιαίου ΕΣΥ (μια μορφή υγειονομικού ΣΔΙΤ), ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην υψηλή πίεση για αυξημένη ιατρική φροντίδα των βαρέως νοσούντων», αναφέρει στο iefimerida.gr o κ. Σαρηγιάννης.

«Κλειδί» στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων η αύξηση των διαγνωστικών τεστ στα 600.000 την ημέρα

Στην έκθεση, ο καθηγητής του Α.Π.Θ. εφιστά την προσοχή στην αναγκαία αύξηση του αριθμού των τεστ, ο οποίος είχε μειωθεί σε περίπου 300.000 ημερησίως, αλλά με τα τελευταία μέτρα αναμένεται να αυξηθεί στις 460.000 την ημέρα, μεσοσταθμικά.

«Εάν φθάσουμε αυτό τον αριθμό, και σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους, αναμένουμε την εικόνα της πανδημίας που περιγράφηκε παραπάνω», αναφέρει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση το υπάρχον τείχος ανοσίας, όπως έχει διαμορφωθεί, ως συνδυασμός τόσο του φυσικού όσο και του επίκτητου μέσω εμβολιασμών, έχει υπολογιστεί ότι αύξηση του συνολικού αριθμού των τεστ στις 600.000 την ημέρα, μεσοσταθμικά, θα συντελέσει σε καλύτερα διαχειρίσιμη επιδημιολογική εικόνα τους επόμενους μήνες. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την απαίτηση να κάνουν ένα self test την εβδομάδα όλοι οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι (τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα).

Στην περίπτωση που αυτή η αύξηση του αριθμού των τεστ γίνει πραγματικότητα, ο αριθμός των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) θα φθάνει τα 6.700 κρούσματα στις 15 Νοεμβρίου, τα 7.500 κρούσματα στις 30 Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται αποκλιμάκωση στην πορεία και περαιτέρω μείωση τους στα 5.500 στις 15 Δεκεμβρίου, και συνέχιση της πτώσης στα 3.800 στις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, οι αντίστοιχοι αριθμοί ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) θα διαμορφωθούν ως εξής: 580 (15 Νοεμβρίου), 750 (30 Νοεμβρίου), 810 (15 Δεκεμβρίου) και 640 (30 Δεκεμβρίου).

Με τον εβδομαδιαίο έλεγχο των εμβολιασμένων οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ και διασωλήνωση δεν θα ξεπεράσουν τα σημερινά όρια λειτουργίας του ΕΣΥ, κάνοντας την υγειονομική κατάσταση της χώρας πολύ πιο διαχειρίσιμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα οφέλη της αύξησης του αριθμού των τεστ, όπως επισημαίνεται, θα γίνονται μεγαλύτερα καθώς θα οδεύουμε στη χειμερινή περίοδο.

Ενδεικτικά, στην περίπτωση που ο αριθμός των τεστ παραμείνει στις 460.000, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο τέλος του έτους θα ανέλθει στους 95, ενώ στην περίπτωση που ο αριθμός των τεστ φθάσει στις 600.000, τότε ο αριθμός των θανάτων θα περιοριστεί σε κάτω από 75 την ημέρα, που στη συνολική θνητότητα στο τέλος του έτους μεταφράζεται σε περίπου 500 θανάτους λιγότερους.

Εφαρμογή του δόγματος των πολλαπλών γραμμών άμυνας κατά της Covid-19

Την ίδια στιγμή, στην έκθεση σημειώνεται ότι, πέρα από την εντατικοποίηση και την καλύτερη στόχευση της καμπάνιας εμβολιασμού, και τον αυξημένο αριθμό τεστ ελέγχου για όλους, απαραίτητο είναι να εφαρμοστεί ξανά το δόγμα των πολλαπλών γραμμών άμυνας απέναντι στην COVID-19, διατηρώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες (σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους, όταν αναμένεται συνωστισμός), κάνοντας καλό εξαερισμό και καθαρισμό/απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων (ειδικά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε χώρους εργασίας) και καθαρίζοντας προσεκτικά τις επιφάνειες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τα 200 λεωφορεία του ΟΑΣΘ που πήραμε από τη Λειψία και των οποίων τα παράθυρα δεν ανοίγουν. Θα πρέπει και να εξοπλιστούν με συσκευές απολύμανσης του αέρα αλλά και να αντικατασταθούν 1-2 παράθυρα με άλλα, ανοιγόμενα πάνελ. Δεν υπάρχει πια χρόνος για καθυστερήσεις για τα παραπάνω, πρόκειται για μέτρα στα οποία υπάρχει σύμφωνη γνώμη τόσο των επιστημόνων όσο και των ιθυνόντων από την προηγούμενη άνοιξη. Τώρα πια θα πρέπει να υλοποιηθούν και μάλιστα άμεσα», δηλώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στην Αθήνα, θεωρεί ότι δεν έχει κανένα νόημα η εφαρμογή του δακτυλίου, καθώς αποδεδειγμένα θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατεύθυνση μεγάλου τμήματος των εργαζόμενων στα ΜΜΜ, κάτι που, αν δεν εφαρμοστούν άμεσα τα παραπάνω, θα εξάρει περαιτέρω τη διασπορά.

Τα ΑΕΙ να αποφασίσουν τον τρόπο διδασκαλίας, βάσει συνθηκών και αναγκών

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση του κ. Σαρηγιάννη για τη διαχείριση της πανδημίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστημιακά τμήματα να αποφασίζουν στη βάση των πραγματικών συνθηκών διδασκαλίας αλλά και της επιδημικής φόρτισης στην περιοχή του αντίστοιχου ΑΕΙ, αν θα επιλέξουν για τις διαλέξεις να γίνονται με υβριδικό τρόπο, συνδυάζοντας διά ζώσης με εξ αποστάσεως διδασκαλία σε ομάδες φοιτητών, που θα εναλλάσσονται κυκλικά. Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται να μειωθεί το ιικό φορτίο στις τάξεις και τα αμφιθέατρα αλλά και στα ΜΜΜ, με τα οποία μετακινούνται οι περισσότεροι φοιτητές.

Επίσης, σε συνθήκες τόσο υψηλής επιδημιολογικής φόρτισης, «θα πρέπει να ακυρωθούν οι συγχωνεύσεις τάξεων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να διατηρηθεί όσο πιο μικρός γίνεται ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις», αναφέρεται στην έκθεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να επανέλθει ο έλεγχος στις μετακινήσεις από νομό σε νομό -Στα διόδια με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test

Ο καθηγητής του Α.Π.Θ. επαναφέρει στο προσκήνιο τον έλεγχο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ως ένα μέτρο που θα μπορούσε να αποδώσει εν μέσω έκρηξης των κρουσμάτων.

«Κοιτώντας από πιο κοντά τα ποιοτικά στοιχεία της δυναμικής της πανδημίας, παρατηρείται το φαινόμενο περιφέρειες που είχαν περιέλθει σε αποκλιμάκωση να επανέρχονται σε ανοδική τάση, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της όμορης περιφέρειας, που είναι ήδη σε ανοδική τροχιά. Εμφανές παράδειγμα είναι η Λάρισα και οι περιοχές της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα η Μαγνησία και τα Τρίκαλα.

»Με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, με έλεγχο είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid-test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους 6 μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων» προτείνει ο κ. Σαρηγιάννης, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτόν αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των όμορων περιφερειών.

Παράλληλα, σε περιοχές που εμφανίζουν συνεχή και ταχεία αύξηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, καλό θα ήταν να επιβληθεί αυστηρότερη τήρηση των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και χρήση της μάσκας (ΚΝ94, ΚΝ95 ή διπλή μάσκα) παντού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περιοχές της Ελλάδας όπου «καλπάζει» η πανδημία

Ο καθηγητής του Α.Π.Θ. εξηγεί ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, την πιο έντονη ανοδική τάση την έχουν η Λάρισα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη, ενώ και όλες οι υπόλοιπες περιοχές στη Μακεδονία εμφανίζουν έντονη άνοδο.

Όσον αφορά άλλες περιοχές στην ηπειρωτική και Βόρεια Ελλάδα, ισχυρή ανοδική τάση έχει ξανά η Ξάνθη, καθώς και οι περιοχές της Ηπείρου.

Στην Πελοπόννησο, έντονη ανοδική τάση έχουν η Αχαΐα, η Λακωνία, η Αργολίδα και η Κορινθία, ενώ στη Στερεά Ελλάδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα και η Ευρυτανία.

Στη Θεσσαλία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα διασποράς και με έντονα ανοδική τάση όλες οι περιοχές.

Από τα νησιά, προβληματίζουν περισσότερο η Λέσβος, η Κέρκυρα και η Θάσος.

Στην Κρήτη, πιο έντονο ρυθμό ανόδου των κρουσμάτων έχει το Λασίθι και το Ηράκλειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περιοχές που εμφανίζουν έντονη ανοδική πορεία συνιστάται στην έκθεση η κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων, εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν σήμερα και λήψη ή επιμήκυνση της ισχύος περιοριστικών της διασποράς μέτρων.

Ειδική προσοχή απαιτείται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου ο ρυθμός ανόδου είναι έντονος και, βέβαια, προκαλεί ανησυχία η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα είναι απαραίτητη.

Στην έκθεση, τέλος, γίνεται αναφορά στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, της τελευταίας εβδομάδας, που καταγράφουν συνεχή αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού και υψηλότερο αριθμό τόσο ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) όσο και θανάτων από COVID-19.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή, ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) βρίσκεται πάνω από το 1,40 όλη την τελευταία εβδομάδα (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

Συνολικά, η ανοδική τάση των τελευταίων ημερών αντικατοπτρίζεται και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος ξεπέρασε τα 6.600 (6.645).

Γενικά, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται ακόμη εντονότερη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) που ξεκίνησε την προηγούμενη, επιβεβαιώνοντας τους υπολογισμούς της πλατφόρμας CORE (Covid-19 RiskEvaluation) που είχαν δημοσιευθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ