Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 2013 όταν το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργος Ρουπακιάς δολοφώνησε εν ψυχρώ τον Παύλο Φύσσα.
Σήμερα συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από την σκοτεινή εκείνη ημέρα και όπως κάθε χρόνο οι γονείς, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί του Παύλου, αλλά και απλός κόσμος, κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στην μνήμη του.
Το 2020 η Δικαιοσύνη καταδίκασε τον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.
Οι γονείς του Παύλου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο, ενώ η μητέρα του Μάγδα Φύσσα αγκιάλιασε το μνημείο. «Ευχαριστούμε που είστε εδώ» αρκέστηκε να πει η Μάγδα Φύσσα στους δημοσιογράφους.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να τιμήσει την 12η επέτειο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Παρών ήταν και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του: «Ο φασισμός είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος. Είχαμε προειδοποιήσει, είχαμε τονίσει λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσα από τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής ότι τον φασισμό «βαθιά κατάλαβε τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισε τον». Αυτοί οι στίχοι είναι περισσότερο επίκαιροι σήμερα, που αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος, που ετοιμάζεται να αποφυλακιστεί ο Κασσιδιάρης.»
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκπροσώπησε ο βουλευτής και υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-Μεταναστευτικής Πολιτικής, Παύλος Χρηστίδης ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε: «12 χρόνια μετά η φωνή του Παύλου αντηχεί μέσα μας, αντηχεί για δύναμη, για ελπίδα, αντηχεί τη φωνή της νέας γενιάς απέναντι στον φασισμό, απέναντι στα άκρα, απέναντι σε όσους σιωπούν στα σκοτάδια. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την ιστορία του, την μνήμη του, είμαστε εδώ γιατί δεν φοβόμαστε. Είμαστε εδώ γιατί αυτό που συνέβη πριν 12 χρόνια έχει στιγματίσει μια ολόκληρη γενιά».
Στις 5:30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί αντιφασιστική συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας. Η πορεία θα καταλήξει στο Μπλόκο της Κοκκινιάς.
Αντιφασιστική πορεία έχει προγραμματιστεί και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η οικογένεια δεν έκανε δηλώσεις σχετικά με την απόφαση για την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, ηγέτη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Δείτε εικόνες και βίντεο από το σημείο


