fbpx Δημοτικά σχολεία: Ετοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές -Με αποστάσεις και αντισηπτικά [εικόνες] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Δημοτικά σχολεία: Ετοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές -Με αποστάσεις και αντισηπτικά [εικόνες]

Δημοτικά σχολεία σχολική αίθουσα
29|05|2020 | 14:23
Έτοιμα τα δημοτικά σχολεία να υποδεχθούν τους μαθητές μετά την νέα άρση μέτρων για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έτοιμα να υποδεχθούν και πάλι μαθητές, μετά από περίπου δύο μήνες, είναι τα δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα.

Σε αρκετά από αυτά μάλιστα έχουν αρχίσει οι εργασίες σύμφωνα και με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το πρακτορείο Eurokinissi από το 1ο και το 3ο Δημοτικό Αθηνών στο Παγκράτι, με αντισηπτικά μέσα στις τάξεις, και εργασίες ώστε τα θρανία των μαθητών να τοποθετηθούν σε απόσταση μεταξύ τους σύμφωνα με τους κανονισμούς.

δημοτικά σχολεία
Εργασίες σε δημοτικό σχολείο για την επιστροφή των μαθητών © EUROKINISSI
δημοτικά σχολεία σχολική αίθουσα καθαρισμός θραίου
Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών τα θρανία των μαθητών καθαρίζονται για να τους υποδεχθούν © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
δημοτικά σχολεία σχολική αίθουσα θρανία αντισηπτικά
Αντισηπτικά διαλύματα σε τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
δημοτικά σχολεία σχολική αίθουσα θρανία
Μία από τις αίθουσες έτοιμη να καλωσορίσει τους μικρούς μαθητές © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ήδη μάλιστα από χθες Πέμπτη 28 Μαΐου οι διευθυντές, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί, καθώς και τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων – συμπεριλαμβανομένων των σχολείων Ειδικής Αγωγής (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)- κλήθηκαν να παρουσιαστούν στα σχολεία τους, για να προετοιμάσουν τη λειτουργία τους.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοινώνοντας μετά τα Λύκεια και τα Γυμνάσια, το άνοιγμα και των υπόλοιπων δομών εκπαίδευσης δήλωσε ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία δημοτικών, νηπιαγωγείων και σχολείων ειδικής αγωγής ελήφθη έπειτα από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

δημοτικά σχολεία σχολική αίθουσα θρανία
Κάθε τάξη στα δημοτικά σχολεία θα λειτουργεί με 15 μαθητές © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
δημοτικά σχολεία σχολική αίθουσα θρανία
Τα θρανία έχουν παραταχθεί με βάση τις απαραίτητες αποστάσεις © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας

- Παράταση σχολικού έτους έως τις 26 Ιουνίου

Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου και, όπως ανακοίνωσε η υπουργός, τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου). Συνολικά για τους εκπαιδευτικούς, η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.

- Έως 15 μαθητές ανά τάξη και αποστάσεις 1,5 μέτρου

Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

- Σχολαστικός καθαρισμός, διαφορετικά διαλείμματα και προαιρετική χρήση μάσκας

Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.

Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.

Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.

Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί.

-Εξ αποστάσεως διδασκαλία

Όπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και για τις εκπαιδευτικές δομές που ανοίγουν υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

-Δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός Παιδείας, για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία

Τα ειδικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Ιουνίου, ενώ τα ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ