Δήμος Πειραιά: Πρωτοποριακή συσκευή αποστείρωσης και καθαρισμού του αέρα εγκαταστάθηκε στο κεντρικό ΚΕΠ | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Δήμος Πειραιά: Πρωτοποριακή συσκευή αποστείρωσης και καθαρισμού του αέρα εγκαταστάθηκε στο κεντρικό ΚΕΠ

Ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης με την συσκευή αποστείρωσης
Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης με τη συσκευή αποστείρωσης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα πρωτοποριακό σύστημα αποστείρωσης και καθαρισμού της ατμόσφαιρας εγκατέστησε ο Δήμος Πειραιά στο κεντρικό ΚΕΠ του δήμου, επί της οδού Μακράς Στοάς 15, για την περαιτέρω προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για το «BLUE AIR», μια ιδέα που αναδείχθηκε στον ετήσιο διαγωνισμό του Δήμου Πειραιά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Growth Piraeus», που βασίζεται στη δημιουργία μιας συσκευής που τραβά τον αέρα, τον αποστειρώνει μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας και τον αποδίδει στον χώρο απαλλαγμένο από ιούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συσκευή-αεραγωγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλειστούς χώρους, προσφέροντας αποτελεσματική και οικονομική απολύμανση του αέρα. Καλύπτει τις ανάγκες χώρου με όγκο έως και 300 κυβικά μέτρα και μέσω διαδοχικών κύκλων αποστείρωσης μπορεί να επιτευχθεί απενεργοποίηση του ιικού φορτίου κατά 50%-60% εντός ολίγων λεπτών, μέχρι και 99% εντός 5 ωρών.

Η καινοτόμος συσκευή αναπτύχθηκε από φοιτητές του τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αρωγός στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν την ιδέα τους στάθηκε το Κέντρο Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab» του Δήμου Πειραιά, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού, Τηλεματικής και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Πρόσφατα αναπτύχθηκε η δεύτερη έκδοση της συσκευής (BLUE AIR2), έτσι ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις για την αποστείρωση του αέρα σε χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Το κεντρικό ΚΕΠ του Πειραιά με την πρωτοποριακή συσκευή
Το κεντρικό ΚΕΠ του Πειραιά με την πρωτοποριακή συσκευή
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Δημήτρης Καρύδης και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού και Τηλεματικής, Δημήτριος Πυρομάλης, επισκέφθηκαν το κεντρικό ΚΕΠ του δήμου, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη λειτουργία των τριών συσκευών που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο.

Μώραλης: Το κεντρικό ΚΕΠ του δήμου επισκέπτονται καθημερινά περίπου 200 άτομα

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε: «Πρόκειται πραγματικά για ένα καινοτόμο προϊόν, το οποίο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει για την περαιτέρω προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό. Το κεντρικό ΚΕΠ του δήμου επισκέπτονται καθημερινά περίπου 200 άτομα, μέσω ραντεβού λόγω της πανδημίας. Σε αυτούς προστίθενται και οι 70 εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά. Θεωρήσαμε λοιπόν, ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμο και σωστό, όλοι αυτοί οι άνθρωποι να νιώθουν πιο ασφαλείς.

Σκοπός είναι να προχωρήσουμε σε νέα παραγωγή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», ώστε όχι μόνο να προμηθεύσουμε τις υπηρεσίες του δήμου, αλλά ενδεχομένως κι άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κόσμου».

«Στον Πειραιά τολμάμε να καινοτομούμε»

O αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Δημήτρης Καρύδης, σε δήλωσή του επισήμανε: «Στον Πειραιά τολμάμε να καινοτομούμε, να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και να συνεργαζόμαστε με τα πανεπιστήμια προς όφελος των πολιτών και των εργαζομένων, ειδικά σε μια περίοδο που η πανδημία θέλει πολλά όπλα μαζί, για να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο για την ασφάλεια των πολιτών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού και Τηλεματικής, Δημήτριος Πυρομάλης, σε δήλωσή του ανέφερε: «Έχουμε θέσει τις υπηρεσίες του ερευνητικού εργαστηρίου μας στη διάθεση του δήμου και σήμερα βλέπετε τα αποτελέσματα. Πρόκειται για μια καινοτόμο συσκευή, που σχεδιάζεται και αναπτύσσεται από Έλληνες φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ