Με κυρώσεις απειλείται ο δήμος Κερατσινίου, λόγω των έργων στα πρώην Λιπάσματα -Εγιναν χωρίς περιβαλλοντική άδεια - iefimerida.gr

Με κυρώσεις απειλείται ο δήμος Κερατσινίου, λόγω των έργων στα πρώην Λιπάσματα -Εγιναν χωρίς περιβαλλοντική άδεια

Πολυχώρος Λιπάσματα στη Δραπετσώνα
Ο πολυχώρος στα πρώην Λιπάσματα / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών μηχανισμών μπήκε ο δήμος Κερατσινίου για το γνωστό ζήτημα των έργων στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας.

Πρόκειται για την περιοχή (όρμος Σφαγείων) όπου αναγέρθηκαν χώροι αθλητισμού και γήπεδα, παιδικές χαρές, ψυχαγωγικοί χώροι (δυο ανοικτά θέατρα), ένα αναψυκτήριο και τουαλέτες. Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, ωστόσο, ύστερα από αυτοψία που έγινε στο χώρο των πρώην Λιπασμάτων διαπιστώθηκαν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι έργα έγιναν στην περιοχή

Γι’ αυτόν τον λόγο, η Δ/νση Περιβάλλοντος προανήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στον Δήμο Κερατσινίου. Πέρα από τον όρμο Σφαγείων, στη συγκεκριμένη περιοχή, δυιτικά της πύλης Ε1 του λιμένα, διαμορφώθηκε περιπατητικός χώρος, ποδηλατόδρομος και παιδική χαρά, καθώς και αναψυκτήριο και τουαλέτες.

Στις δευτερεύουσες παρεμβάσεις συγκαταλέγονται -σε ό,τι αφορά τον όρμο Σφαγείων- δενδροφύτευση και τοποθέτηση μεταλλικών κολονακίων, που έχουν συνδεθεί με ανοξείδωτες ράβδους. Επιπλέον, δυτικά της πύλης Ε1, έγινε επίσης δενδροφύτευση με τα μεταλλικά κολονάκια, ενώ έχει δημιουργηθεί κατασκευή προς τη θάλασσα από φυσικούς και τεχνητούς ογκόλιθους και κάλυψη από μπετόν.

Το «φάουλ» του δήμου Κερατσινίου

Τα παραπάνω έργα δεν απαιτούν άδεια περιβαλλοντικών όρων. Στο έγγραφο, όμως, της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας Αττικής, γίνεται αναφορά σε μια τρίτη κατηγορία έργων που δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται πως «στον ίδιο χώρο και σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από την είσοδο, εντός της ζώνης του διοικητικά καθορισμένου αιγιαλού […] έχουν κατασκευαστεί: Επιφάνεια με φυσικούς και τεχνικούς ογκόλιθους και επίστρωση τσιμέντου εμβαδού 56 τ.μ. Επιφάνεια με φυσικούς και τεχνικούς ογκόλιθους εμβαδού 53 τ.μ. Επιφάνεια με μπετόν εμβαδού 130 τ.μ. και πάχους περίπου 0,20 μ. 21 πακτωμένα μεταλλικά κολωνάκια κατά μήκος της γραμμής που απεικονίζεται με τα στοιχεία α - β -γ .».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γι’ αυτά τα έργα, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, «απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση αρμοδίως, ανάλογα με το μήκος επέμβασης. Η εκτέλεση έργων χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική έγκριση συνιστά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας (άρθρο 4 του Ν.1650/86 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και επισύρει κυρώσεις στους υπεύθυνους».

«Προκαλείται υποβάθμιση του περιβάλλοντος»

Στο εν λόγω έγγραφο της Περιφέρειας προς τον δήμο Κερατσινίου υπογραμμίζεται πως η εκτέλεση αυτών των έργων «χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και εγκρίσεις αρμοδίων υπηρεσιών (Κτηματική Υπηρεσία, Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.λπ.) είναι δυνατό να προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος».

Γι’ αυτόν τον λόγο αναγγέλλει πως «προβαίνει στην έναρξη διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ως κύριο και φορέα διαχείρισης του χώρου για την εκτέλεση έργων της διαπίστωσης 2.β) χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση». Ο δήμος Κερατσινίου, βάσει του ίδιου εγγράφου, έχει προθεσμία 10 ημερών για να υποβάλλει τις απόψεις και τις ενστάσεις του πάνω στο ζήτημα.

Καταληκτικά, η Περιφέρεια επικαλείται έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά, Νήσων και Δυτικής Αττικής βάσει του οποίου για τα συγκεκριμένα έργα «τα οποία εμπίπτουν στην ισχύουσα οριογραμμή αιγιαλού, έχει εκδοθεί το με αριθμό 260/17-12-2019 πρωτόκολλο άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων, κατασκευών και έργων σε χώρους αιγιαλού-παραλίας και θάλασσας». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Κτηματική Υπηρεσία έχει ζητήσει το γκρέμισμα των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί και την απομάκρυνση των κατασκευών που μπορούν να μετακινηθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι απαντά ο δήμος Κερατσινίου

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», σε μακροσκελή απάντηση που εξέδωσε, ο δήμος Κερατσινίου κάνει λόγο για ανυπόστατα συμπεράσματα της αυτοψίας και επισημαίνει ότι ουδεμία παράβαση περιβαλλοντική ή πολεοδομική έχει λάβει χώρα.

Η θέση του δήμου είναι ότι «ενήργησε στην περιοχή ακολουθώντας τις οικείες νομοθετικές διατάξεις και ήταν πλήρως συμμορφούμενος με αυτές». Ο δήμος, κατά το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ, στη μακροσκελέστατη απάντησή του επικαλείται πλήθος νομικών διατάξεων (π.χ. Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, αποφάσεις του ΣτΕ κ.λπ.) για να στηρίξει τη θέση του, αλλά δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στον νόμο 1650/86 και στην παράβαση του άρθρου 4 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, βάσει του οποίου ελέγχεται από τα ελεγκτικά όργανα της Περιφέρειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ