Από τον Σεπτέμβριο του 2024 έχει ξεκινήσει η έρευνα για το κύκλωμα διαφθοράς που δρούσε σε κτηματολογικά γραφεία της Αττικής.
Αυτό υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στο Action 24, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε δρούσε τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2024, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο αναφορικά με το πότε ξεκίνησε η δράση της.
«Η καταγγελία έφτασε τον Σεπτέμβριο στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και μάλιστα μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί η δράση αυτού του κυκλώματος από τον Οκτώβριο του 2024. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ξεκίνησε η δράση του κυκλώματος. Αυτό θα διαπιστωθεί από περαιτέρω έρευνα. Πρόκειται για κύκλωμα που χρηματιζόταν για να διεκπεραιώνει ταχύτερα τις αιτήσεις των πολιτών», ανέφερε αρχικά η κ. Δημογλίδου.
«Το κύκλωμα συμμετείχε σε περισσότερες από 50 περιπτώσεις -Από 100 μέχρι 1.000 ευρώ η ταρίφα ανά αίτηση»
Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ αναφέρθηκε στους εννέα συλληφθέντες. Πρόκειται για έξι υπαλλήλους κτηματολογικών γραφείων και τρεις «ενδιάμεσους», που έφερναν σε επαφή τους πολίτες για τον χρηματισμό.
«Έχουν συλληφθεί εννέα άτομα. Τα έξι είναι υπάλληλοι κτηματολογικών γραφείων σε όλη την Αττική και τα τρία ιδιώτες που λειτουργούσαν ως "ενδιάμεσοι", που έφερναν σε επαφή τους πολίτες που ήθελαν να χρηματίσουν για να επισπεύσουν μία διαδικασία. Οι υπάλληλοι φρόντιζαν μέσα σε ένα δίμηνο να διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις των πολιτών και όχι σε έξι μήνες, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες. Πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία λόγω των πολλών αιτήσεων που έχουν να διεκπεραιώσουν τα κτηματολογικά γραφεία. Σε κάποιες περιπτώσεις καθυστερούσε η διεκπεραίωση αίτησης, προκειμένου ο ιδιώτης να χρηματίσει το κύκλωμα», είπε η κ. Δημογλίδου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το κύκλωμα συμμετείχε σε πάνω από 50 περιπτώσεις, με την ταρίφα να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 1.000 ευρώ.
«Μέχρι στιγμής, έχει διαπιστωθεί ότι το κύκλωμα συμμετείχε σε περισσότερες από 50 περιπτώσεις. Σε περιπτώσεις που το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για τους πολίτες, το ποσό ήταν μέχρι 100 ευρώ, ενώ σε άλλες έφτανε και τα 1.000 ευρώ ανά αίτηση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ.
Δημογλίδου: Έχουν ταυτοποιηθεί 40 κατηγορούμενοι -Δρούσαν και μετά την εισαγωγή Τεχνητής Νοημοσύνης στα Κτηματολόγια
Η δικογραφία δεν περιλαμβάνει μόνο τους εννέα συλληφθέντες, με τη κ. Δημογλίδου να αναφέρει ότι περιλαμβάνονται πάνω από 50 πρόσωπα, με 40 εξ αυτών να έχουν ταυτοποιηθεί.
«Στη δικογραφία περιλαμβάνονται πάνω από 50 κατηγορούμενοι, με τους 40 να έχουν ταυτοποιηθεί. Από δω και πέρα θα ξεκινήσει μία ακόμη μεγαλύτερη έρευνα για να διαπιστωθεί ποιοι ήταν αυτοί που προσέγγιζαν το κύκλωμα, χωρίς να εκβιαστούν, για να το χρηματίσουν και να διεκπεραιωθεί ταχύτερα η αίτησή τους», είπε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ και συνέχισε και το αρχηγικό μέλος του κυκλώματος:
«Φέρεται να είναι ένας ιδιώτης, που είχε επαφές με τους υπαλλήλους των κτηματολογικών γραφείων. Γι' αυτό ήταν και σε θέση να φέρνει σε επαφή τα θύματα με τους υπαλλήλους. Μάλιστα, ήταν αρκετά συγκεντρωτικό το μέλος αυτό. Συγκέντρωνε τις αιτήσεις και στη συνέχεια ερχόταν σε επαφή και παρέδιδε τα ποσά στα μέλη του κυκλώματος».
Τέλος, η κ. Δημογλίδου στάθηκε στη συνδρομή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην έρευνα της ΕΛΑΣ, σημειώνοντας ότι το κύκλωμα συνέχισε να δρα, ακόμη και μετά την εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στα κτηματολογικά γραφεία.
«Η συνδρομή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν πολύ βοηθητική. Παρόλο που χρησιμοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη στα κτηματολόγια για να επισπεύσει τη διαδικασία έκδοσης των πιστοποιητικών, το κύκλωμα συνέχιζε τη δράση του, εκμεταλλευόμενο τις αρκετές αιτήσεις που είχε διεκπεραιώσει», κατέληξε η κ. Δημογλίδου.