Σε αγαστή συνεργασία με κορυφαίους ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς φορείς, η Ελλάδα έχει καταθέσει την Εθνική Στρατηγική για τη μετάβασή της στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθιστώντας μας «παρόντες και όχι απλά θεατές των εξελίξεων στην Ευρώπη», σημείωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, από το βήμα του Digital World Summit Greece 2025, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Παπαστεργίου διέτρεξε όλα τα έργα που υλοποιεί επί του παρόντος το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε αυτά να αποτελέσουν την αφετηρία πάνω στην οποία θα εξελιχθεί ο πολυμερής διάλογος που φιλοξενεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Digital World Summit Greece. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πρώτες 7 χώρες – σχήματα που ανέλαβε να υλοποιήσει το πρώτο AI Factory «Φάρος», γεγονός που την τοποθετεί ενεργά στον ευρωπαϊκό διάλογο, ενώ παράλληλα θα αποκτήσει με χρονικό ορίζοντα ενός χρόνου, τον πρώτο δικό της υπερυπολογιστή, τον «ΔΑΙΔΑΛΟ». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις συζητήσεις που εξελίσσονται με την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας για την επέκταση του «Φάρου» στην περιοχή. Ο κ. Παπαστεργίου, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη σημασία που διαδραματίζουν οι υποδομές στην ανάπτυξη οικοσυστημάτων που έχουν τη δυνατότητα να παράξουν προστιθέμενη αξία μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το ζήτημα κατά το οποίο πρέπει, όμως, να δοθεί εξαιρετική προσοχή, σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι τα δεδομένα. Προκειμένου να ολοκληρωθεί αποτελεσματικά η «ακτινογραφία» του στρατηγικού οράματος για την Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι απαραίτητο να συζητηθεί το επόμενο διάστημα η κατεύθυνση όχι μόνο της προστασίας τους αλλά και της ασφαλούς διακίνησής τους. Η Πράξη για τη Διακυβέρνηση των Προσωπικών Δεδομένων (Data Governance Act), που ψηφίστηκε ήδη, θέτει το περίγραμμα των κανόνων που διαφυλάσσει την εν λόγω ασφάλεια και εισάγει νέους όρους δομημένης διακίνησης ανωνυμοποιημένων δεδομένων. Το Υπουργείο εξετάζουν τρόπους με τους οποίους δύναται να τροφοδοτηθούν επίσημα νεοφυείς επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με δεδομένα, καθώς και να δημιουργηθούν υποδομές χωρίς κόστος.Τέλος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα για το ρόλο και την προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο και τα εργαλεία που προτάθηκαν στην Ευρώπη με σημαντικότερη την επιβεβαίωση της ηλικίας των χρηστών.

Τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου άνοιξε, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος κατά την ομιλία του τόνισε τον ρόλο της συμπερίληψης, της δικαιοσύνης και της ευθύνης που υπάρχει για την προστασία και την τοποθέτηση του ανθρώπου στον πυρήνα της στη Ψηφιακή Μετάβαση που είναι σε εξέλιξη. Στη συνέχεια, εξήγησε πως το 52% του πληθυσμού στην Ελλάδα διαθέτει ψηφιακές δεξιότητες και χρειάζεται να ενισχυθεί. Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πραγματοποιούνται από το Δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία Οδηγού Τεχνητής Νοημοσύνης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και μια σειρά έργων που χρησιμοποιούν τις δυνατότητες τις και στοχεύουν στην καλύτερη ποιότητα της ζωής των πολιτών.

Το Digital World Summit Greece εκπροσωπεί την Ελλάδα εντός του διεθνούς δικτύου IGF και τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων.
Στο φετινό συνέδριο, με θέμα “AI Realities: Policy, Power & Possibilities”, διακεκριμένοι ομιλητές, εμπειρογνώμονες και καταξιωμένοι ειδικοί συζητούν και προτείνουν λύσεις σχετικά με καίριες πτυχές της χρήσης και της διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Επίτιμος προσκεκλημένος του συνεδρίου είναι ο Chengetai Masango, Επικεφαλής της Γραμματείας του United Nations Internet Governance Forum, ο οποίος θα συνομιλήσει με τον Johan Harvard, Global AI Advisory Lead του Tony Blair Institute.

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ζωντανά στο YouTube κανάλι του DWS Greece (https://www.youtube.com/watch?v=LOwyShHPM-Q) και στα social media.