Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αντιδρώντας στον νέο κανονισμό λειτουργίας του Αρείου Πάγου.
Οι δικηγόροι ζητούν να ακυρωθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα 50/2025, υποστηρίζοντας ότι οι προβλέψεις του νέου κανονισμού λειτουργίας του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Τι αλλαγές προβλέπει ο κανονισμός
Ανάμεσα στις αλλαγές που προβλέπει ο νέος κανονισμός είναι:
- Ο αριθμός των σελίδων των εισαγωγικών δικογράφων (αιτήσεις αναιρέσεως κ.λπ.), επί των αστικών υποθέσεων που κατατίθενται από την 15η Σεπτεμβρίου 2025 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 30 σελίδες, των προσθέτων αυτών λόγων τις 20 σελίδες, των προτάσεων και των υπομνημάτων τις 10 σελίδες, όσον αφορά δε στις αιτήσεις αναστολής (άρθρο 565 Κ.Πολ.Δ.), τις 5 σελίδες.
- Ο χρόνος αγορεύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 λεπτά για κάθε διάδικο μέρος, ανεξάρτητα από τον αριθμό των πληρεξουσίων δικηγόρων που το εκπροσωπούν. Όταν παρέλθει ο ανωτέρω χρόνος, η αγόρευση θεωρείται ολοκληρωμένη και ο πρόεδρος δίνει τον λόγο σε επόμενο διάδικο ή κηρύσσει το πέρας της συζητήσεως της υπόθεσης και ο χρόνος αγορεύσεων καταγράφεται με ψηφιακό χρονόμετρο, που είναι εγκατεστημένο στην αίθουσα συνεδρίασης.
Οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι το επίμαχο προεδρικό διάταγμα εκδόθηκε καθ΄υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, ενώ αντιτίθεται σε διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ και στην αρχή της ισότητας των διαδίκων.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο