Τις προκαταρκτικές εκθέσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και άλλα συνοδευτικά έγγραφα που σχετίζονται με τις ζημιές που έχουν υποστεί κτίρια στην Κυψέλη ζητούν, μέσω ασφαλιστικών μέτρων, κάτοικοι της περιοχής.
Οι προσφεύγοντες ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής και στρέφονται κατά της «Αττικό Μετρό» και της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τα έργα κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του αιτήματος των κατοίκων έχει ασκήσει ο Δήμος Αθηναίων.
Κατά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής στη κατάμεστη από κατοίκους της Κυψέλης αίθουσα του Πρωτοδικείου κατέθεσαν ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, καθηγητής ΕΜΠ και πραγματογνώμονας που έχει διορίσει ο Δήμος Αθηναίων και ο υποδιοικητής της Γραμμής 4 του Μετρό, Κωνσταντίνος Κίτσος.
Ο κ. Καλιαμπάκος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «οι καθιζήσεις που έχουν συμβεί δεν ακυρώνονται και οι επιπτώσεις τους δεν αναστέλλονται παρά μόνο όταν γίνουν έργα αποκατάστασης, είναι κατεπείγουσα διαδικασία να αποκατασταθούν».
Κυψέλη: «Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους ανθρώπους που μένουν σε αυτά τα σπίτια, ότι τα σπίτια είναι ασφαλή», λέει μάρτυρας
Επιπλέον, ο μάρτυρας κατέθεσε: «Δεν θα μείνω μόνο στο θέμα της αβεβαιότητας, κάθε άνθρωπος που πάει σπίτι του με βαριά καρδιά είναι κόστος. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι ψυχολογικό. Είναι πραγματικό. Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους ανθρώπους που μένουν σε αυτά τα σπίτια, ότι τα σπίτια είναι ασφαλή».
Προεδρος: Λέτε να ληφθούν μέτρα. Η απάντηση του Μετρό ποια είναι;
Μάρτυρας: Δεν έχουν δώσει καμία απάντηση. Για να κριθεί ποιες εργασίες θα πρέπει να γίνουν, πρέπει να δούμε τα έγγραφα.
Ο κ. Κίτσος, που κατέθεσε υπέρ των εναγομένων, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι καθιζήσεις είναι μηδέν. Έχουν σταθεροποιηθεί. Δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι μελέτες. Αυτά που έχει παραδώσει το ΤΕΕ δεν είναι οι τελικές εκθέσεις, υπάρχουν μόνο ενδιάμεσες πραγματογνωμοσύνες».
Οι νομικοί εκπρόσωποι των κατοίκων υποστήριξαν:
«Κάθε μέρα που περνά είμαστε τυχεροί που δεν γίνεται σεισμός ή πλημμύρα.
Η εταιρία αρνείται συστηματικά να δώσει τα τεχνικά στοιχεία. Αν η μελέτη έχει φτιαχτεί με τους κανόνες της επιστήμης, γιατί αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία; Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα, Οκτώβριο, δεν έχει γίνει καμία αποκατάσταση των ζημιών.
Οι καθιζήσεις συνεχίζονται, οι ρωγμές μεγαλώνουν. Κάθε μέρα που περνά τα πράγματα γίνονται ακόμα σοβαρότερα. Η κατάσταση ήταν επείγουσα από την αρχή, κάθε μέρα που περνά γίνεται υπερεπείγουσα».
Οι δικηγόροι των εναγομένων σημείωσαν: «Οι πραγματογνώμονες είναι σε άμεση επικοινωνία με τον Δήμο. Ο Δήμος μιλά σαν να μην έχει πάρει ένα χαρτί, ενώ έχουμε στείλει τόσα έγγραφα. Έχει δεσμευτεί η εταιρεία μας ότι πρώτα θα τελειώσει η πραγματογνωμοσύνη, θα γίνει αξιολόγηση, θα παρουσιαστεί στον Δήμο και στους κατοίκους και μετά θα επανεκκινήσουμε τα έργα. Το ΤΕΕ είχε πει ότι θα τελειώσει Σεπτέμβριο την πραγματογνωμοσύνη, αλλά δεν έχει τελειώσει. Δεν μπορεί η "Αττικό Μετρό" να παρουσιάσει τελική λύση. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει αυτή τη στιγμή το έργο και έχουμε δεσμευτεί ενυπόγραφα».
Η απόφαση για την έκδοση ή μη προσωρινής διαταγής θα ανακοινωθεί αύριο.