Όσα έγιναν στη δεξίωση στο Προεδρικό για τον Ολλανδό βασιλιά και τη βασίλισσα Μαξίμα, σε 50 φωτό -Ποιοι πήγαν

Όσα έγιναν στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τον Ολλανδό βασιλιά και τη βασίλισσα Μαξίμα

Δεξίωση προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας παρέθεσε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο βασιλιάς Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μαξίμα πραγματοποιούν τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το βασιλικό ζεύγος έφτασε το βράδυ της Κυριακής στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου τους υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ χθες το πρόγραμμά τους ήταν ιδιαίτερα φορτωμένο.

Η μέρα ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια τον βασιλιά Γουλιέλμο και τη βασίλισσα Μαξίμα υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας πως «η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σύσφιγξη των σχέσεων με την Ολλανδία σε όλα τα δυνατά πεδία» και υπογράμμισε ότι «οι χώρες μας συνδέονται με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας, είμαστε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ».

Ακολούθησε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και στη συνέχεια έκαναν μια στάση στην Τεχνόπολη.

Η μέρα έκλεισε με τη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη βασίλισσα Μαξίμα να ξεχωρίζει με την εντυπωσιακή εμφάνισή της, με ένα μπορντό βελούδινο φόρεμα του Έλληνα σχεδιαστή Costarellos.
Μεταξύ των καλεσμένων που παρευρέθησαν στη δεξίωση ήταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο

Κατά την προσφώνησή της στο επίσημο δείπνο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «ο αναθεωρητισμός αποτελεί κίνδυνο και απειλή για την ειρήνη, απ’ όπου κι αν προέρχεται». Τόνισε επίσης: «Η χώρα μου βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με μια εμπρηστική ρητορική και σειρά ανυπόστατων αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, εκ μέρους της Τουρκίας, σε μια απόπειρα προβολής των αναθεωρητικών της αξιώσεων».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή στον διάλογο, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία, υπό έναν όρο: τον πλήρη και αδιαπραγμάτευτο σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου» και επανέλαβε ότι «το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών κυρίαρχου κράτους, και μάλιστα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, υποστήριξε πως «σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας είναι σημαντικό να παραμείνουμε, ως Ευρωπαίοι, ενωμένοι μπροστά στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» και αναφέρθηκε στα ιδανικά και στις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία βασίζονται οι μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας και εκτίμησης μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας.

Η αγάπη του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας για την Ελλάδα

Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιδιαίτερη αγάπη του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας για την Ελλάδα και υποστήριξε ότι η σημερινή τους παρουσία στην Αθήνα επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, καθώς και τη βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Ο δεσμός μας με τη θάλασσα, η ενασχόληση με το εμπόριο και το ανήσυχο πνεύμα των λαών μας χαρακτηρίζουν την ιστορία των εθνών μας, που διέπρεψαν, στο διάβα των αιώνων, ως ισχυρές ναυτικές και εμπορικές δυνάμεις» πρόσθεσε η Πρόεδρος.

Ειδική μνεία έκανε και στη μεγάλη πολιτιστική παράδοση της Ολλανδίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ταλέντο των Ολλανδών ζωγράφων μάγεψε τις ψυχές μας και μας έκανε να ταξιδέψουμε μαζί με τον Ρέμπραντ, τον Βερμέερ, τον Βαν Γκονγκ, τον Ιερώνυμο Μπος, τον Μοντριάν και τόσους άλλους, ενώ στην κλασική φιλοσοφία, με το έντονο ελληνικό αποτύπωμα, η σκέψη μας συνέχισε στο μονοπάτι της "Ηθικής" του Αριστοτέλη, εμπλουτισμένης με τις αναλύσεις και τους προβληματισμούς του φιλοσόφου Σπινόζα. Θα ήμουν ιδιαιτέρως χαρούμενη αν οι περιστάσεις μού επέτρεπαν να σταθώ περισσότερο στην οικουμενική κληρονομιά των σπουδαίων αυτών Ολλανδών, αλλά σήμερα θεωρώ ότι ειδική μνεία οφείλω να κάνω στον Ούγκο Γκρότιους, που, βαθύτατα επηρεασμένος από τους αρχαίους συγγραφείς, έθεσε τις βάσεις του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, με το έργο του "Περί του Δικαίου του Πολέμου και της Ειρήνης"».

Ο βασιλιάς της Ολλανδίας, οι Σπέτσες και το άγαλμα της Μπουμπουλίνας

Από την πλευρά του, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας, κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που μαζί με τη σύζυγό του Μαξίμα επισκέπτονται επιτέλους την Ελληνική Δημοκρατία, μετά από δύο αναβολές. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θέλαμε να σας επισκεφθούμε στα τέλη του προηγούμενου έτους, τιμητικά, διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης, η οποία σήμανε την ανεξαρτησία σας».

Όπως είπε, «στις Σπέτσες, όπου ερχόμαστε συχνά, στέκεται περήφανο το άγαλμα της Μπουμπουλίνας στην κεντρική πλατεία. Αντιπροσωπεύει τη συμβολή των γυναικών σε μια ελεύθερη και δυνατή Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακρά παράδοση, μέρος της οποίας είστε και εσείς, ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Η παρομοίωση της Ελλάδας με το ελαιόδεντρο

Παρομοίασε, επίσης, την Ελλάδα με το ελαιόδεντρο, που αναφέρεται στον αρχαίο μύθο της διαμάχης μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα για τον έλεγχο της Αθήνας. Υποστήριξε ότι, όπως εκείνο αναγεννήθηκε ξανά και ξανά, έτσι και η Ελλάδα, μετά τα υπερβολικά δύσκολα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, βρήκε το κουράγιο και τη δύναμη να ξαναδημιουργηθεί, επιτυγχάνοντας σημαντικές διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά πόσες θυσίες ζητήθηκαν από τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Αλλά τα αποτελέσματα προσφέρουν εκ νέου αισιοδοξία για το μέλλον. Το ελαιόδεντρο ανθίζει ξανά!» σημείωσε ο βασιλιάς της Ολλανδίας και συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστούν και εκτός των συνόρων οι εξαιρετικές προσπάθειες που έκανε ο λαός της Ελλάδας. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα η επίσκεψή τους να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όλα όσα έγιναν στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του βασιλιά της Ολλανδίας και της βασίλισσας Μαξίμα

Εκπρόσωποι του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου παρακάθησαν στο δείπνο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Ολλανδού βασιλιά και της βασίλισσας Μαξίμα.

Ο Παναγιώτης Πικραμένος, ο Νίκος Δένδιας, ο Κώστας Σκρέκας και ο Νότης Μηταράκης εκπροσώπησαν την κυβέρνηση, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ παρέστη η πρώην υπουργός Όλγα Γεροβασίλη. Επίσης, παρευρέθησαν ο Άγγελος Συρίγος, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, καθώς και η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα.

Παρών στο δείπνο και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης:

Στο δείπνο παρακάθησαν και ο Βαρδής με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Πηγαδάκια καλεσμένων πριν την έναρξη του δείπνου. Η κυρία Γεροβασίλη σε συνομιλία με τον Παναγιώτη Πικραμμένο. Στην παρέα τους και ο Νότης Μηταράκης, αλλά και ο Άγγελος Συρίγος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ