Δεσποτόπουλος στο iefimerida: 120.000.000 Αφρικανοί θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη -Ανοίγει τη στρόφιγγα ο Ερντογάν - iefimerida.gr

Δεσποτόπουλος στο iefimerida: 120.000.000 Αφρικανοί θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη -Ανοίγει τη στρόφιγγα ο Ερντογάν

Πρόσφυγες
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλά στο iefimerida.gr για τις μεταναστευτικές ροές στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί περαιτέρω.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών δεν αποτελεί τωρινό φαινόμενο, αλλά πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα που διαιωνίζεται και διογκώνεται. Γι' αυτό χρειάζεται άμεση χάραξη νέων πολιτικών αντιμετώπισης του προβλήματος και να το δούμε, ως πολιτεία, πιο ανοιχτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος, ερευνητής τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ.

Με αφορμή την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών, με αποκορύφωμα τη χθεσινή απόβαση περίπου 7.000 μεταναστών στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα, ο κ. Δεσποτόπουλος θεωρεί ότι ενδεχομένως η σκληρή στάση που ήδη ασκούν και θα κλιμακώσουν η Ιταλία και η Γαλλία στο κανάλι της Μεσογείου θα φορτώσει ακόμα περισσότερο την ελληνική διαδρομή, κυρίως μέσω των νησιών και λιγότερο από στεριάς, μέσω Έβρου.

Φέτος ξεπεράσαμε τις ροές Ιουλίου 2021 και 2022

«Υπάρχει γενικότερη αύξηση των ροών και με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου του 2023 οι εισδοχές ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των ετών 2021-2022, αθροιστικά. Πιθανώς να έχουμε ξεπεράσει τις 30.000, αριθμός εξαπλάσιος από τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει ο κ. Δεσποτόπουλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διακρίνουμε μια ένταση στη μετανάστευση, καθώς «η Τουρκία έχει ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών, προσπαθώντας να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη για περισσότερα χρήματα».

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο οι διακινητές πιθανώς θα εντατικοποιήσουν και πάλι τα περάσματά τους στη νησιωτική μας χώρα, κυρίως στις ακτές της Μυτιλήνης.

O Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος, ερευνητής τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ
O Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος, ερευνητής τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Όπως επισημαίνει ο κ. Δεσποτόπουλος, από το 2020, που συνήφθη η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τις επαναπροωθήσεις, οι γείτονες, προφασιζόμενοι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της Covid-19, δεν δέχονταν να πάρουν πίσω τους πρόσφυγες και συνεχίζουν να «πατούν» στον κορονοϊό, ανεξάρτητα αν έχουν αρθεί οι περιορισμοί παγκοσμίως από τα κράτη και τον ΠΟΥ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρεις στους τέσσερις δεν επιστρέφουν στις πατρίδες τους

Προ covid είχαμε ίδιο αριθμό αφίξεων και επαναπροωθήσεων, ωστόσο, πλέον έχουμε λιγότερες αποχωρήσεις.

Χαρακτηριστικά, όπως τονίζει ο κ. Δεσποτόπουλος, οι 3 στους 4 δεν επιστρέφουν πλέον στις πατρίδες τους και μένουν στην Ελλάδα, όντας παράνομοι, μιας και δεν τους χορηγείται άσυλο. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται μεγάλες μάζες ανθρώπων που δεν έχουν πού να μείνουν, άρα δεν έχουν και τα προς το ζην και είναι πολύ πιθανό να καταφύγουν στην παρανομία για να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, υπάρχουν σε αναμονή 120.000.000 άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από την Αφρική για να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.

Πρόκειται για έναν τεράστιο πληθυσμό, τον οποίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απορροφήσει η Γηραιά Ήπειρος και γι' αυτό ο κ. Δεσποτόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη χάραξης νέων πολιτικών για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και πανευρωπαϊκά, αλλά και στη χώρα μας, για την οποία εκτιμά ότι το πρόβλημα θα συνεχίσει να διογκώνεται, με δεδομένο ότι έχει ανοίξει ξανά η στρόφιγγα, και στην Ευρώπη, ειδικά στα βόρεια… διαμερίσματά της, επικρατεί η ίδια σκληρή τάση αναφορικά με τη (μη) αποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών.

Όσον αφορά στη διάδοχη κατάσταση στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής, έχει το ατού ότι μπορεί να λειτουργεί «όχι μόνον ως υπουργός θεσμικά, αλλά και ως άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία σ' αυτόν τον τομέα, λόγω και της θέσης που κατείχε στην ΕΕ ως επίτροπος Μετανάστευσης» σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Παράλληλα, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εξήρε τη στάση που τηρεί η χώρα μας διαχρονικά σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των μεταναστών, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε προχωρήσει ποτέ σε γκετοποίηση συγκεκριμένων ομάδων», επισημαίνοντας τη δουλειά που έχει γίνει σ' αυτό το ιδιαίτερα νευραλγικό θέμα από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων.

Αναφορικά, τέλος, με τη χθεσινή μαζική «εισβολή» στη Λαμπεντούζα, ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε ότι «η Ιταλία έχει δεχθεί ήδη 120.000 μετανάστες», οπότε δεν μας λέει κάτι ως μεμονωμένη κίνηση. Εκτίμησε, δε, ότι πιθανώς υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των δουλεμπόρων για να καταστεί πιο δύσκολος ο εντοπισμός και η αναχαίτιση των σκαφών με τους παράτυπους μετανάστες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ