Μάχη με τις φλόγες στη Δαδιά: 58 πυρκαγιές στη χώρα το τελευταίο 24ωρο -Η κατάσταση σε Λέσβο και Κρέστενα - iefimerida.gr

Μάχη με τις φλόγες στη Δαδιά: 58 πυρκαγιές στη χώρα το τελευταίο 24ωρο -Η κατάσταση σε Λέσβο και Κρέστενα

πυρκαγιές Πυροσβεστική
Μάχη με τις πυρκαγιές σε τρία μέτωπα δίνει η Πυροσβεστική / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε Δαδιά, Λέσβο και Κρέστενα.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 58 δασικές πυρκαγιές. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές να τεθούν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ενεργό μέτωπο της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς

Στο δάσος της Δαδιάς, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στο νότιο-νοτιοδυτικό μέτωπο, χωρίς άλλο ενεργό μέτωπο. Πραγματοποιείται, επίσης, προσπάθεια διάνοιξης επιπλέον αντιπυρικών ζωνών για καλύτερη πρόσβαση των δασοκομάντος.

Με την εικόνα της πορείας της πυρκαγιάς να διαφοροποιείται συνεχώς, δύο είναι τα βασικά πύρινα μέτωπα της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς στα οποία σήμερα έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης και των δασικών υπηρεσιών, το νότιο και το νοτιοδυτικό.

Οι ήπιας έντασης (3-4 μποφόρ) βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οδηγούν την πυρκαγιά νότια προς τη Λευκίμμη σε ήδη καμένη έκταση από πυρκαγιά προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, «έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση λίγων ατόμων από το χωριό, ευπαθών, με αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα».

Στο νοτιοδυτικό μέτωπο οι δασικές υπηρεσίες έχουν κάνει τη χάραξη αντιπυρικής ζώνης και την απομάκρυνση της βλάστησης με υλοτομίες προκειμένου στη συνέχεια ο στρατός με μηχάνημα έργου να προχωρήσει στον καθαρισμό της ζώνης, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης προκειμένου να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περιοχή της Δαδιάς, όπου χθες βράδυ η αιφνιδιαστική αλλαγή του ανέμου ανακατεύθυνε την πορεία της φωτιάς σε απόσταση αναπνοής τόσο από το μοναστήρι και το δασικό φυτώριο, όσο και από το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Εθνικού Πάρκου, αφήνοντάς τα αλώβητα, η κατάσταση μέχρι αυτή τη στιγμή δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

Από αέρος επιχειρούν με ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι πυροσβεστικά ελικόπτερα με τα δεύτερα να ανεφοδιάζονται από το φράγμα του Προβατώνα.

Τέλος, κρίσιμο εκτιμάται από τις δασικές υπηρεσίες το διάστημα 20.00 με 21.00 καθώς έχει παρατηρηθεί κατά τις προηγούμενες ημέρες πως τη συγκεκριμένη ώρα διαφοροποιούνται τα χαρακτηριστικά του ανέμου κάτι που δύναται να επηρεάσει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Στο σημείο επιχειρούν, μεταξύ άλλων, 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη, 13 ελικόπτερα. Επίσης, έχουν διατεθεί οκτώ μηχανήματα έργου, μία ομάδα Δευκαλίωνα απoτελούμενη από 36 στελέχη, καθώς και υδροφόρες από Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, έχει ενεργοποιηθεί η δορυφορική υπηρεσία καταγραφής δεδομένων μέσω του Copernicus, έπειτα από αίτημα που έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βελτιωμένη η κατάσταση στη Λέσβο

Σαφώς πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα στη Λέσβο. Σε εξέλιξη είναι ένα ενεργό μέτωπο στη Βρύσα στη βόρεια-βορειοδυτική πλευρά, ενώ στον Σταυρό πνέουν άνεμοι 4-5 μπορφόρ. Αδιάκοπα επιχειρούν 85 πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρορα τμήματα καθώς και εναέρια μέσα.

Σε γενική επιφυλακή βρίσκονται όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του Βορείου Αιγαίου, ενώ και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει δορυφορική καταγραφή δεδομένων μέσω της υπηρεσίας Copernicus

Καλή η εικόνα από τις φωτιές στην υπόλοιπη χώρα

Σε ύφεση βρίσκεται η δασική πρυρκαγιά στα Κρέστενα, όπου επιχειρούν 21 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα τμήματα, τρία οχήματα, ένα ελικόπτερο.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, σε μερικό έλεγχο βρίσκονται αυτές στην Αγία Γαλήνη στο Ρέθυμνο και στον Δήμο Φαιστού του Ηρακλείου Κρήτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά Σαγιάδα Θεσπρωτία, ενώ οριοθετημένα είναι τα μέτωπα στη Χαλκιδική.

Τα αίτια εκδήλωσης των πρυκαγιών διερευνώνονται

Σημειώνεται ότι συνελήφθη στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας άνδρας 63 ετών με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση για τρεις πυρκαγιές στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Καλή εικόνα από τη φωτιά στη Λέσβο

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο νησί της Λέσβου, σημειώνεται πως η Διεύθυνση Δασών Λέσβου άνοιξε δρόμο με μηχανήματα της περιφέρειας στο βόρειο τμήμα. Επίσης, στο όριο της περιοχής NATURA έβαλε τον στρατό να κάνει έναν υφιστάμενο δρόμο ζώνη. Οι εργασίες γίνονται στη βορειοανατολική πλευρά του μετώπου. Τα μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας κάνουν τα χωματουργικά, διανοίξεις κ.λπ., ενώ τα Πεζοπόρα κάνουν τις εγκαταστάσεις. Στο σημείο επιχειρούν δύο CANADAIR και ένα ΕΠ Mi8 και έχουν πάρει εντολή να απογειωθούν ένα ΕΠ Mi8 και τρεις Τράκτορες. Σύμφωνα με την έως τώρα εικόνα, η φωτιά δείχνει να εξελίσσεται καλά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελεγχόμενη η κατάσταση στα Κρέστενα Ηλείας

Τέλος, στο μέτωπο των Κρεστένων στην Ηλεία η κατάσταση της φωτιάς δείχνει ελεγχόμενη. Στο σημείο δεν έχει αέρα, ενώ επιχειρούν CANADAIR και άλλα εναέρια μέσα. Εντοπίζονται περιορισμένα μικρά μέτωπα λόγω αναζωπυρώσεων.

Ολόκληρη η ενημέρωση από την Πυροσβεστική:

Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

58 δασικές πυρκαγιές κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Το σύνολο των πυρκαγιών αυτών αντιμετωπίστηκαν με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες  τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο.

Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Σουφλί Έβρου, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στο δάσος της Δαδιάς και πιο συγκεκριμένα στο νότιο νοτιοδυτικό μέτωπο ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο άλλο ενεργό μέτωπο.  Εκτός των επίγειων και εναερίων επιχειρήσεων,  ταυτοχρόνως προβαίνουμε και στην δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών και λωρίδων, με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα,  ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι σε γενική επιφυλακή.

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε η δορυφορική υπηρεσία  καταγραφής μέσω του συστήματος Copernicus. Σκοπός της υπηρεσίας είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Δαδιά της Π.Ε. Έβρου στην οποία εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με σαφώς πιο βελτιωμένη εικόνα διεξάγονται οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στη Λέσβο. Πιο συγκεκριμένα τούτη την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα ενεργό μέτωπο προς την περιοχή Βρίσα στη Βόρεια Βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, ενώ προς την περιοχή του Σταυρού στην Βορειοανατολική πλευρά, αυτό βρίσκεται σε ύφεση. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι Βορειοανατολικοί εντάσεως 4-5 μποφόρ, ωστόσο όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενεργούν αδιάκοπα για τον έλεγχο αυτής της δύσκολης πυρκαγιάς. Επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και στην πυρκαγιά αυτή ενεργοποιήθηκε η δορυφορική καταγραφή δεδομένων μέσω του συστήματος Copernicus. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ύφεση βρίσκεται η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στην Ηλεία. Υπάρχουν μόνο κάποιες διάσπαρτες ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Επιχειρούν 159 πυροσβέστες, 59 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρα τμήματα ενώ καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης, στην Ηλεία, επιχείρησαν και 15 Γερμανοί συνάδελφοί μας πυροσβέστες. Συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είναι σε γενική επιφυλακή. Και στην πυρκαγιά αυτή ενεργοποιήθηκε η δορυφορική καταγραφή δεδομένων μέσω του συστήματος Copernicus. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά σε βραχώδη περιοχή στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οριοθετήθηκε η αγροτοδασική πυρκαγιά που είχε σαν σημείο έναρξης την περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας του δήμου Πύλου-Νέστορος.

Σε μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην Αγία Γαλήνη, Ρεθύμνου Κρήτης.

Σε μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στο δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης.

Σε έλεγχο τέθηκε η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Σε μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στην Σκύδρα, στον Σκαραμαγκά Αττικής, στον Καρβουνά και Σάνη Χαλκιδικής και είναι οριοθετημένες οι πυρκαγιές σε Φούρκα και Μόλα Καλύβα Χαλκιδικής.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ενημερώνουμε, ότι σήμερα το μεσημέρι συνελήφθη από ανακριτικούς Πυροσβεστικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας και Αλιβερίου στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας,  ένας ημεδαπός άνδρας ηλικίας 63 ετών με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση  για τρεις πυρκαγιές που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου. Η υπόθεση εξετάζεται διεξοδικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κυρίες και κύριοι καθημερινώς δίνουμε τη μάχη της δασοπυρόσβεσης σε όλα τα μέτωπα και πρώτιστο μέλημά μας είναι η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και η διαφύλαξη του δασικού μας πλούτου.

Σε όλη αυτήν την προσπάθεια, σας θέλουμε δίπλα μας.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρχει νέα ενημέρωση.

Σας ευχαριστούμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ