Νύχτα-θρίλερ στη Δαδιά: Συνεχείς αναζωπυρώσεις, η φωτιά απειλεί παρθένα δάση και τις φωλιές σπάνιων αρπακτικών - iefimerida.gr

Νύχτα-θρίλερ στη Δαδιά: Συνεχείς αναζωπυρώσεις, η φωτιά απειλεί παρθένα δάση και τις φωλιές σπάνιων αρπακτικών

Εναέρια εικόνα από την πυρκαγιά στο Δάσος της Δαδιάς
Εναέρια εικόνα από την πυρκαγιά στο Δάσος της Δαδιάς -Φωτογραφίες: ΓΕΕΘΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνει η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει στη Δαδιά Έβρου και απειλεί το παρθένο δάσος.

Η πυρκαγιά που καίει για δεύτερη ημέρα στον δήμο Σουφλίου, προϊδεάζει για μία πραγματικά δύσκολη νύχτα.

Με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου, το πύρινο μέτωπο οδηγείται νότια προς τη Λευκίμη, βόρεια προς τη Δαδιά, και ταυτοχρόνως δυτικά, προς το κεντρικό τμήμα του πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου βρίσκονται και οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πτηνών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι πυροσβέστες δημιουργούν θέσεις άμυνας στα τρία σημεία, που έφυγε η πυρκαγιά, εξωτερικά της περιμέτρου (βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά). Έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα και ΕΜΟΔΕ και έχουν αναπτυχθεί ήδη στο βορεινό κομμάτι, όπου θα εργαστούν μέχρι το πρωί. Στόχος, να επανέλθουν στην αρχική περίμετρο.

Με το πρώτο φως αρχίζουν τα τοπικά εναέρια (2 PZL, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Chinoock). Θα ακολουθήσουν 3 Erickson με 20' διάφορα, 2 CL415 και ένα ΑΒ214. Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.

Σύμφωνα με στελέχη της δασικής υπηρεσίας και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, η πυρκαγιά ακολουθεί μία ανεξέλεγκτη πορεία, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, που σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση κατάσβεσής της από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά την ισχυρή συγκέντρωση των τελευταίων (320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή και εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας, μηχανημάτων έργου και πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ. και υδροφόρων ΟΤΑ).  

Υπενθυμίζεται ότι για τη φωτιά στην περιοχή Δαδιά Έβρου, που μαίνεται ανεξέλεγκτη, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν εξελίσσεται καλά, καθώς έκανε μια κηλίδωση πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας. Λόγω του δύσβατου της περιοχής (πυκνή τραχεία πεύκη) είναι δύσκολη η πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις.

Αυτή τη στιγμή το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις, και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo, κοπάζουν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες στην περιοχή, ωστόσο αναμένεται νέα επιδείνωση ως προς την έντασή τους, από τις 9 το πρωί του Σαββάτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις του στρατού:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στη Δαδιά

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν 393 δασικές πυρκαγιές.

Σήμερα εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές, με τις σημαντικότερες στα Μέγαρα, την Ηλεία, τη Λέσβο, στην Αρτέμιδα Αττικής και την Ανδρίτσαινα Ηλείας.

Οι περισσότερες από το σύνολο των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Ταυτόχρονα, την τελευταία εβδομάδα αντιμετωπίσηκαν 800 αστικές πυρκαγιές.

Όσον αφορά στη φωτιά στη Δαδιά, ο εκπρόσωπος ανέφερε:

«Στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί Έβρου, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε εχθές το μεσημέρι στις 14:28. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί από χθες σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή. Μαζί μας επιχειρούν εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, που έχει διαθέσει 7 μηχανήματα έργου και μία ομάδα ''Δευκαλίωνα'', αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη.

Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου, δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Αυτή τη στιγμή, το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις, και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου.

Πριν από λίγη ώρα, στις 18:35 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Φανάρι, στην Ανδρίτσαινα Ηλείας. Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 23 οχήματα. Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση και η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι κυρίως η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα, καθώς και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφιστούμε την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν και βέβαια αυτές οι συνθήκες ευνοούν στο μέγιστο βαθμό την έναρξη και εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Επίσης, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο, Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Περιφέρεια Αττικής και την Εύβοια.

Τονίζουμε για ακόμη μια φορά: Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο! Δεν κάνουμε θερμές εργασίες! Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί! Αν δούμε καπνό ή φωτιά καλούμε αμέσως το 112 ή το 199. Για κάθε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση. Σας ευχαριστώ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Meteo: Πέφτουν οι άνεμοι στην περιοχή, επιδεινώνονται ξανά μετά τις 9 το πρωί

Ευχάριστες είναι οι προγνώσεις του meteo, σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, καθώς αναμένεται εξασθένηση των ανέμων.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουνσταδιακή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ώρες και έως νωρίς το πρωί (22.07.2022, 21:00 - 23.07.2022, 08:00/09:00), οπότε και θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του meteo για την πυρκαγιά:

Με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 8 την Παρασκευή 22.07.2022 στις 11:50 τοπική ώρα (Εικόνα 1), την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε πριν από λίγο η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η πρώτη, προσεγγιστική εκτίμηση για την έκταση που έχει επηρεαστεί από η δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 4.384 στρέμματα. Στη δορυφορική εικόνα αποτυπώνονται επίσης οι ενεργές εστίες κατά τη χρονική στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, ενώ σημειώνονται επίσης η θέση του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου και τα όρια της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα της πυρκαγιάς στη Δαδιά Έβρου - Landsat 8 - Παρασκευή 22.07.2022, 11:50 τοπική ώρα. 

Επισημαίνεται ότι η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η δασική πυρκαγιά στην περιοχή της Δαδιάς είναι σε εξέλιξη, παρουσιάζοντας αναζωπυρώσεις, η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr ενημερώνει: 

  • Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, σήμερα Παρασκευή 22.07.2022, από τις πρωτές πρωινές έως τις μεσημβρινές ώρες έπνεαν ΑΒΑ άνεμοι με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ.
  • Τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 22.07.2022 (14:40-14:50), και σύμφωνα με αναφορές που έχουμε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σημειώθηκε σημαντική αναζωπύρωση στο δυτικό/νοτιοδυτικό μέτωπο της φωτιάς. Η αναζωπύρωση φαίνεται να συμπίπτει χρονικά με την αναμενόμενη επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, όπως είχε επισημανθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση μας (Πέμπτη 21.07.2022, 19:00) και η οποία επιδείνωση τροφοδοτήθηκε από την μικρή ενίσχυση των ανέμων σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (34-35 ˚C) και τη χαμηλή υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης (εκτιμώμενη στο 7-8 %).
  • Αυτή την ώρα (Παρασκευή 22.07.2022, 21:00) στην περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν άνεμοι με εντάσεις στα 3 μποφόρ από ΑΒΑ διευθύνσεις και η θερμοκρασία βρίσκεται στους 30-31 ˚C.
  • Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η ένταση των ανέμων τις αμέσως επόμενες ώρες (22.07.2022, 20:00 - 23.07.2022, 03:00/04:00) θα διατηρηθεί στα 2-3 μποφόρ από μεταβλητές γενικά διευθύνσεις με πρόσκαιρη εξασθένηση τις πρωινές ώρες (23.07.2022, 03:00 - 10:00/11:00) στα 1-2 μποφόρ, για να ενισχυθούν πάλι από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες (23.07.2022, 13:00/14:00) στα 2-3 μποφόρ από ΒΑ διευθύνσεις και τις απογευματινές ώρες (23.07.2022, 17:00-20:00) στα 3-4 μποφόρ πνέοντας από Ν/ΝΔ διευθύνσεις. Σημειώνεται ότι με βάση την ανάλυση των προγνωστικών στοιχείων, η αυριανή ημέρα (23.07.2022) χαρακτηρίζεται από μικρή πιθανότητα εμφάνισης πυρονεφών (ακραία συμπεριφορά) εφόσον η φωτιά συνεχίσει να καίει.
  • Συνολικά, αναμένουμε σταδιακή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ώρες και έως νωρίς το πρωί (22.07.2022, 21:00 - 23.07.2022, 08:00/09:00), οπότε και θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση (Εικόνα 2).

Εικόνα 2. Πρόγνωση της πορείας των πυρομετεωρολογικών συνθηκών για τη δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου. 

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα επανέλθει με νεότερη ενημέρωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ