Προβολή για τον κήπο που είχε δημιουργήσει σε ταράτσα στους Αμπελόκηπους είχε εξασφαλίσει ο 55χρονος CEO που είχε στήσει μαντρί στον 16ο όροφο του συγκεκριμένου κτιρίου.
Μεταξύ της παρουσίας αφιερωμάτων σε ιστοσελίδες και τηλεοπτικές εκπομπές από το 2015 και μετά, είχε εμφανιστεί ακόμη και στην WWF και είχε αναδειχθεί ως παράδειγμα για την αξιοποίηση χώρου στον αστικό ιστό με σκοπό την καλλιέργεια.
Δείτε το σχετικό βίντεο με το αφιέρωμα στον 55χρονο CEO με το μαντρί στους Αμπελόκηπους
Από τον κήπο στο μαντρί με τις κατσίκες και τις κότες
Βέβαια, η σημερινή εικόνα είναι τελείως διαφορετική, καθώς από τον κήπο που παρουσιαζόταν ως παράδειγμα στη δημοσιότητα ήρθε ένα μαντρί με κατσίκες και κοτόπουλα.
Η αποκάλυψη της υπόθεσης έγινε έπειτα από μία ανώνυμη καταγγελία που έκανε πολίτης, με τις Αρχές να διαπιστώνουν ότι για περίπου πέντε χρόνια ο 55χρονος είχε δημιουργήσει στην ταράτσα κτιρίου στους Αμπελόκηπους έναν περιφραγμένο χώρο, μήκους 13 μέτρων, πλάτους 7 μέτρων και ύψους άνω των 2 μέτρων, στο εσωτερικό του οποίου φιλοξενούνταν 15 αρσενικές και θηλυκές αίγες, 36 κότες, 3 πάπιες και 7 πουλερικά άλλων ειδών.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο χώρος ήταν διαμορφωμένος σε επιμέρους κελιά, όπου τα ζώα κρατούνταν ανά είδος, ενώ στο σημείο εντοπίστηκαν περιττώματα και ακαθαρσίες.
Δείτε φωτογραφίες από το σημείο όπου εκτρέφονταν τα ζώα:
Την περασμένη Δευτέρα, οι αρμόδιοι φορείς απομάκρυναν τα ζώα από τον χώρο. Τα ζώα παρέλαβαν υπάλληλοι της Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, με τις κατσίκες να παραδίδονται στη Δημοτική Αστυνομία, ενώ κότες, πάπιες και πέρδικες μεταφέρθηκαν στον Εθνικό Κήπο.
Τι ισχυρίζεται ο CEO για το μαντρί στην ταράτσα - «Δεν έχουμε εμπλοκή», λέει ο ΕΦΕΤ που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο
Ο 55χρονος αρχιτέκτονας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, υποστήριξε σε δήλωσή του ότι τα ζώα βρίσκονταν σε ιδιωτικό χώρο και υπό καθημερινή φροντίδα και σίτιση, ενώ είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και δεν υπήρξε οποιοσδήποτε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, τους περιοίκους ή το περιβάλλον.
Την ίδια ώρα, ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς το μαντρί βρισκόταν σε κτίριο που στεγάζεται και ο ίδιος.
«Ο ΕΦΕΤ ουδεμία απολύτως εμπλοκή ή αρμοδιότητα έχει στο συγκεκριμένο περιστατικό. Η αναφορά στον Οργανισμό γίνεται αποκλειστικά και μόνο λόγω της στέγασής του στο ίδιο κτίριο. Η διερεύνηση και διαχείριση της υπόθεσης ανήκει αποκλειστικά στις καθ' ύλην αρμόδιες αρχές, οι οποίες και ενήργησαν στο πλαίσιο των νόμιμων καθηκόντων τους.
Ο ΕΦΕΤ ασκεί συγκεκριμένες και σαφώς οριοθετημένες αρμοδιότητες στον τομέα του επίσημου ελέγχου τροφίμων και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με δραστηριότητες εκτροφής ζώων σε ιδιωτικούς χώρους», αναφέρει η σχετική ενημέρωση.