Βόρεια Εύβοια: Οι 10 πυλώνες του σχεδίου ανασυγκρότησης -Η παρουσίαση του Σταύρου Μπένου - iefimerida.gr

Βόρεια Εύβοια: Οι 10 πυλώνες του σχεδίου ανασυγκρότησης -Η παρουσίαση του Σταύρου Μπένου

Εύβοια Καταστροφές από τη φωτιά
Καταστροφές στην Εύβοια από τη φωτιά © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, μετά την καταστροφική φωτιά στην περιοχή, παρουσιάστηκε από τον Σταύρο Μπένο, κατά τον ευρύτατο, πολύωρο και διεξοδικό διάλογο που οργανώθηκε σήμερα (7/9).

Παρόντες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας, εκτός από τον κ. Μπένο και πλειάδα από μελετητές, ήταν ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου. Παρόντες ήταν και οι βουλευτές της Εύβοιας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς, και εκπρόσωποι φορέων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μπένος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι «οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν έναν ολιστικό αλλά και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα», όπως είπε, και προσδιόρισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο έχει διάφορες φάσεις, αλλά «βασίζεται κυρίως στην εμπειρία που έχει αντληθεί μέχρι τώρα από την Ευρωπαϊκή Eνωση με βάση τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ)».

Σημείωσε με σαφήνεια πως πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες «θα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα», γιατί, όπως είπε, «θα πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους πολίτες της περιοχής», ενώ τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρχουν καθολικές συνέργειες και συναινέσεις στο πλαίσιο των ΟΧΕ», σημειώνοντας πως «τα έργα και οι πόροι θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα και η υλοποίησή τους να έχει συγκεκριμένη σταθερή βάση και να προχωρά αδιατάρακτα σε βάθος χρόνου».

Μίλησε για μία ΟΧΕ ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας «με διασφαλισμένους πόρους και χωρίς εξαρτήσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε, και σημείωσε πως «επιθυμεί μία δυναμική ΟΧΕ, ανεξάρτητα αν σήμερα υπάρχουν μόνο 80 εκατ. ευρώ από το περιφερειακό πρόγραμμα».

Οπως διευκρίνισε ο κ. Μπένος και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «υπάρχουν τομεακά προγράμματα για ισχυρές υποδομές, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης, το ΠΔΕ, το «Αντώνης Τρίτσης» και άλλα προγράμματα που θα συνεισφέρουν πόρους», ενώ μετέφερε «την επιθυμία του Μαξίμου -όπως είπε- να σχεδιαστεί μία ΟΧΕ χωρίς περιορισμούς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μπένος προανήγγειλε ότι λειτουργεί μία πενταμελής επιτροπή που εξειδικεύει τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν την προσπάθεια και τόνισε πως «οι φάσεις της ανασυγκρότησης θα είναι τρεις, με διακριτά στοιχεία και χρονικό ορίζοντα», Σημείωσε πως η πρώτη φάση αφορά στις άμεσες παρεμβάσεις, αποζημιώσεις, και επανέλαβε τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η δεύτερη φάση είναι η μεταβατική. Πρόκειται για έργα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά, μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και αποκατάσταση των πυρόπληκτων, αλλά και παρεμβάσεις που έχουν σχέση με το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

O Σταύρος Μπένος παρουσιάζει το σχέδιο ανασυγκρότησης μετά την καταστροφική φωτιά / Φωτογραφία: evima.gr
O Σταύρος Μπένος παρουσιάζει το σχέδιο ανασυγκρότησης μετά την καταστροφική φωτιά / Φωτογραφία: evima.gr

«Ο μεταβατικός κύκλος θα έχει μία χρονική διάρκεια δύο χρόνων και από κει και μετά ξεκινά η οριστική αποκατάσταση», όπως είπε, και διευκρίνισε πως «θα πρέπει να πάρει μία ανάσα η κοινωνία, για να μπορέσει να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της χωρίς βιασύνες».

Σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσιάστηκε, η όλη προσπάθεια στηρίζεται σε 10 πυλώνες. Ο Σταύρος Μπένος, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης, παρουσίασε και τους συνεργάτες του, οι οποίοι θα εκπονήσουν το γενικό αλλά και τα ειδικά Master plan, και «ουσιαστικά όλα μαζί θα συγκροτήσουν το σχέδιο για μία δυναμική ΟΧΕ», όπως είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υποδομές, όχι μόνο στη Βόρεια Εύβοια, αλλά σε ολόκληρο το νησί, η ψυχολογική στήριξη των κατοίκων, τα θέματα υγείας και πρόνοιας, αλλά και η περιβαλλοντική αναγέννηση είναι οι τρεις πρώτοι πυλώνες.

Παρουσιάστηκαν και εταιρείες που έχουν αναλάβει αφιλοκερδώς να συνθέσουν τις προτάσεις και επίσης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, εγκαινιάζοντας έναν διάλογο μεταξύ των μελετητών αλλά και των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών.

Ειδική αναφορά στις πράσινες πολιτικές

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πυλώνα που έχει σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, με «σύνθημα μένουμε στον τόπο μας», ο κ. Μπένος έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο τον ρετσινάδων της περιοχής, Βαγγέλη Γεωργαντζή, τον οποίο ονόμασε και σύμβουλό του, ιδιαίτερα για τις απόψεις του για το «πώς θα διευρυνθεί η σχέση των πολιτών με το δάσος» και πώς θα μπορέσουν πολίτες να βοηθήσουν αλλά και να βοηθηθούν από τις δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν, ιδιαίτερα στην αποκατάσταση και την εξέλιξη των εργασιών στα δάση.

«Θα το εισηγηθώ και στο Μαξίμου. Δεν θέλω καμία αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Γεωργαντζή, γιατί πλέον είναι ο σύμβουλός μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος, ενώ αναφέρθηκε στον πολιτισμό, την αγροδιατροφή, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, μαζί με τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού οργανισμού για τη Βόρεια Εύβοια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σταύρος Μπένος έκανε ειδική αναφορά στις πράσινες πολιτικές, με επίκεντρο -όπως είπε- την καθαρή ενέργεια, ιδιαίτερη αναφορά στο πώς το ψηφιακό κύμα θα πρέπει να διαπεράσει σε όλο το εύρος την οικονομική και κοινωνική ζωή, όπως επίσης και στον τρόπο με τον οποίο ο χώρος της καινοτομίας θα μπορέσει να περάσει από την καθημερινότητα του πολίτη και της επιχείρησης.

Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις φορέων σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα ο ίδιος υποστήριξε με νόημα ότι οι πρώτοι έξι μήνες έχουν σχέση με την καθημερινότητα, τις αποζημιώσεις και τα πρώτα έργα, το δεύτερο εξάμηνο θα τρέχουν τα υπόλοιπα έργα στις καμένες περιοχές και προσδιόρισε ότι «το τρίτο εξάμηνο θα είναι έτοιμη η ΟΧΕ με πλήρη διασφάλιση των πόρων ενώ όλο αυτό το διάστημα θα υπάρχει μία συνεχή ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φορέων και των κατοίκων της περιοχής είτε με την επιτροπή η οποία θα δρα και θα λειτουργεί διαρκώς, είτε με τους μελετητές που θα αναλάβουν διάφορα τμήματα να τα φέρουν σε πέρας.

«Σήμερα εμείς δεν ερχόμαστε να επουλώσουμε τις πληγές από τις φωτιές. Καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις σε πλειάδα από θέματα τα οποία δεν είχαν λυθεί χρόνια πριν και τα οποία τώρα θα πρέπει να προγραμματιστούν και να προχωρήσουν με διασφαλισμένους πόρους για να υλοποιηθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής, μεταξύ των οποίων οι δασεργάτες, οι ριτονοσυλλέκτες, οι μελισσοκόμοι αλλά και οι απλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι κατέθεσαν την αγωνία τους για το σήμερα και το αύριο καθώς οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και διαπιστώνονται διάφορα κενά που προβληματίζουν ιδιαίτερα είτε πρόκειται για την κτηνοτροφία είτε πρόκειται για τα άμεσα έργα που θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τριαντόπουλος: Ο άνθρωπος είναι στο κέντρο των παρεμβάσεων

Ο υφυπουργός αρμόδιος για την αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας, Χρήστος Τριαντόπουλος, που ήταν παρών, υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα μέτρα σε αυτή τη φάση. Οπως είπε, «συνεχώς εξειδικεύονται και εφαρμόζονται», τόνισε δε τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των μέτρων, λέγοντας πως «ο άνθρωπος είναι στο κέντρο των παρεμβάσεων που μελετά και η κυβέρνηση αλλά και η επιτροπή υπό τον κ. Μπένο», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως «αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η συνεργασία που πρέπει να υπάρχει και η σύνθεση των απόψεων».

Ο υφυπουργός αρμόδιος για το περιβάλλον, Γιώργος Αμυράς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται η παρέμβαση στα δάση της περιοχής, προσδιόρισε το ρόλο που θα έχουν οι δασικοί συνεταιρισμοί αλλά και οι άνθρωποι που δούλευαν μέσα στο δάσος, καθώς -όπως ανέφερε- «θα συνεχίσουν να δουλεύουν» και σημείωσε με νόημα ότι ενεργοποιούνται οι φορείς όπως τα δασαρχεία οι οποίοι θα ενισχυθούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.

«Αυτή η μεγάλη καταστροφή πρέπει να λειτουργήσει σαν μεγάλη ευκαιρία για τη Βόρεια Εύβοια» υπογράμμισε ο δήμαρχος Λίμνης -Μαντουδίου -Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, τονίζοντας την ανάγκη για «την άρση της απομόνωσης της Βόρειας Εύβοιας μέσα από το οδικό δίκτυο, που θα πρέπει να αρχίσει η κατασκευή του».

Ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της προσπάθειας, τονίζοντας πως «από δω και στο εξής όλοι οι πολίτες, όλοι οι φορείς, θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους στο δήμο έτσι, ώστε ο δήμος να έχει μια σύνδεση με την επιτροπή του κ. Μπένου και τους μελετητές», όπως χαρακτηριστικά είπε και μάλιστα συμπλήρωσε πως «υπάρχει μία πολύ αξιόλογη ομάδα, η καλύτερη της χώρας που μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εχουμε συμφωνήσει με τον κ. Μπένο σε αρκετά πράγματα όπως για παράδειγμα οτιδήποτε πρέπει να ξεκινά από τους πολίτες και να αφορά τους πολίτες. Οφείλουμε τις σκέψεις, τη βούληση και τους πόθους των πολιτών που κατατίθενται να τις μετασχηματίζουμε σε ένα αποτέλεσμα», τόνισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, και με νόημα συμπλήρωσε πως «πρέπει να βοηθήσουμε όλη αυτή η προσπάθεια να μην μείνει εδώ, να μην υπάρχει στασιμότητα, αλλά και αυτή η συγκυρία να αποδειχθεί ως μία περίσταση που μπορεί να έχει αποτελέσματα».

Ο περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα της καθημερινότητας που κυριαρχούν και τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και συγχρόνως όπως είπε «να έχουμε τη στρατηγική μάτια που πρέπει για να δώσουμε το στίγμα για την επόμενη μέρα».

«Ευτυχής συγκυρία να θέσει ο πρωθυπουργός ως επικεφαλής σε αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας τον Σταύρο Μπένο» υπογράμμισε ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς, χρωματίζοντας τις τεράστιες κοινωνικές, δημογραφικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις που έχει «το ολοκαύτωμα της Βόρειας Εύβοιας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κύμα αλληλεγγύης που υπήρξε αλλά και υπερπροσπάθειας από την πλευρά των κατοίκων για να σώσουν τα σπίτια τους. Ο δήμαρχος Ιστιαίας προσδιόρισε ότι πρέπει να υπάρχουν λειτουργίες που θα απαντούν στην αγωνία των πολιτών για επιβίωση, στις απειλές λόγω της έλλειψης ακόμη των έργων και επίσης σημείωσε την ανάγκη ενός ορθού σχεδιασμού για την επόμενη μέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε ρόλο όλοι μας. Ξεκινάμε από λευκό χαρτί και όλες οι ιδέες και οι σκέψεις γράφονται, εξετάζονται έτσι ώστε να διαμορφώσουμε ένα ολιστικό σχέδιο που θα έχει στο κέντρο τον άνθρωπο, την κοινωνία και γύρω της θα είναι η οικονομία, το περιβάλλον και οπωσδήποτε οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες ώστε τα παιδιά μας να μείνουν στον τόπο τους και να υπάρχει επόμενη μέρα για τη Βόρεια Εύβοια», όπως τόνισε.

«Οργωσε» την περιοχή το τελευταίο τετραήμερο

Το τελευταίο τετραήμερο ο Σταύρος Μπένος πήγε από χωριό σε χωριό στη Βόρεια Εύβοια, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων αλλά και του απλούς πολίτες ενώ συναντήθηκε με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη που συζήτησαν τις προτεραιότητες του Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

«Η συνεργασία μας με τον Σταύρο Μπένο είναι διαρκής και παραγωγική. Συναντηθήκαμε ξανά, με αφορμή την επίσκεψή του στις πυρόπληκτες περιοχές και την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με θέμα το σχέδιο ανασυγκρότησης. Είναι μια ανοιχτή διαδικασία, στην οποία θέλουμε να συμμετάσχουν όλοι, γιατί ο σχεδιασμός μας για την αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας εκπορεύεται από τους πολίτες και απευθύνεται στους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο», δήλωσε ο κ. Σπανός.

«Μαζί με την κοινωνία και τους ανθρώπους που πόνεσαν περισσότερο, με εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούμε να την ξαναχτίσουμε ακόμα καλύτερη, ξεκινάμε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια με σχέδιο, πίστη και σκληρή δουλειά», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ