BBC: Η Ελλάδα έδρασε γρήγορα, μπορεί τώρα να σώσει το καλοκαίρι; - iefimerida.gr

BBC: Η Ελλάδα έδρασε γρήγορα, μπορεί τώρα να σώσει το καλοκαίρι;

Σαντορίνη
Σαντορίνη / Φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα εύσημα για τον τρόπο που ενήργησε στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού δέχεται η Ελλάδα από το BBC και διερωτάται τι θα συμβεί τους καλοκαιρινούς μήνες με τον τουρισμό.

Η χώρα που έχει δεχθεί θετικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο σχετικά με το πόσο γρήγορα έδρασε και περιόρισε τη διασπορά του κορωνοϊού, αυτή τη φορά γίνεται θέμα μαζί με την Κροατία στο BBC, το οποίο διερωτάται εάν οι δύο χώρες μπορούν να σώσουν το καλοκαίρι. «Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ενήργησε σωστά πριν ο ιός φτάσει στις ακτές της, καθώς έβλεπε την μόλυνση να εξαπλώνεται στην Ιταλία. Μία επιστημονική επιτροπή στήθηκε με κορυφαίος επιδημιολόγους, ιολόγους και ειδικούς σε μολυσματικές ασθένειες. Κάποιοι κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση ότι όχι μόνο ανέθεσε τη διαχείριση της πανδημίας σε επιστήμονες, αλλά παρέδωσε και την ευθύνη», αναφέρει το BBC σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάσχα: Η μεγάλη πρόκληση της ελληνικής κυβέρνησης

Στη συνέχεια, το βρετανικό δημοσίευμα σημειώνει με ημερομηνίες ένα-ένα τα βήματα της Ελλάδας στο lockdown. «Οι Ελληνες επιτρέπονταν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για δουλειά, να αγοράσουν τρόφιμα ή να βγάλουν βόλτα τον σκύλο», σημειώνει το BBC, το οποίο σε πρόσφατο άρθρο του είχε σχολιάσει την απαγόρευση των φαξ στις δημόσιες υπηρεσίες.Προσθέτει, δε, ότι τα μέτρα ήταν αυστηρά και πάνω από 60.000 πρόστιμα βεβαιώθηκαν σε παραβιάσεις, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, το ύψος των οποίων συνολικά άγγιξε τα 9,247 εκατ. ευρώ.

Το BBC κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους εορτασμούς του Πάσχα, το οποίο χαρακτηρίζει ως «μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση». Παράλληλα, αναφέρει ότι για ημέρες η εκκλησία υποστήριζε ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται με την Θεία Κοινωνία. Οπως γράφει το BBC, σε μια συναισθηματική παρέμβαση, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι τα μέτρα περιορισμού αφορούν και την Εκκλησία.

Μπορεί η Ελλάδα να σώσει το καλοκαίρι;

«Τώρα, Κροατία και Ελλάδα προχωρούν σταδιακά στην χαλάρωση των περιορισμών […]. Οι μήνες είναι κρίσιμοι για τον ελληνικό τουρισμό. Το μότο του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, είναι ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής από κορωνοϊό. «Η ελληνική οικονομία μόλις άρχισε να ανακάμπτει μετά από 8 χρόνια κρίσης, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το lockdown», αναφέρει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο τουρισμός στην Ελλάδα αγγίζει περίπου το 25% του ΑΕΠ και μία στις 5 εργασίες, οπότε μία νέα κρίση ελλοχεύει: το 65% των Ελλήνων ξενοδόχων ισχυρίζονται ότι είναι πιθανή και πολύ πιθανή η χρεοκοπία, σύμφωνα με την Ενωση Ελληνων Ξενοδόχων», συμπληρώνει.

Πλέον, οι Ελληνες επιστήμονες εργάζονται επάνω στις προϋποθέσεις που καλούνται να έχουν οι τουρίστες για να ταξιδέψουν στη χώρα. «Οι βασικές αρχές πίσω από τους νέους κανόνες είναι οι αποστάσεις καθώς επίσης συχνότερες και διαφορετικού είδους διαδικασίες καθαρισμού», εξηγεί. «Με άλλα λόγια», σημειώνει το BBC, «το προσωπικό των ξενοδοχείων θα εξετάζεται συχνά για να εγγυηθεί την προστασία των τουριστών και των ίδιων των Ελλήνων», προσθέτει.

Αβεβαιότητα για τις αεροπορικές πτήσεις

Μπορεί το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα είναι το πότε θα επιτραπούν ξανά οι αεροπορικές πτήσεις, ωστόσο, η Ελλάδα, όπως και Κροατία, αναζητά τουρίστες που μπορούν να επισκεφτούν την χώρα οδικώς. Επί του παρόντος οι δυο χώρες περιμένουν την ΕΕ να θέσει τους κανόνες που θα επιτρέπουν στον κόσμο να ταξιδέψει για διακοπές.

Ωστόσο αν δεν υπάρξει συναίνεση, η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να το κάνει μόνη της, προκειμένου να «ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα όσο γίνεται πιο σύντομα αλλά με υγιή τρόπο», λέει ο κ. Θεοχάρης.«Πρώτα θα εξετάσουμε τον εγχώριο τουρισμό, μετά τουρίστες από γειτονικές χώρες και μετά όλα τα υπόλοιπα. Στην αρχή, τα ταξίδια οδικώς θα είναι είναι πιο ασφαλή συγκριτικά με τα αεροπορικά, οπότε θα δούμε νωρίτερα τέτοιου είδους τουρίστες», σημειώνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραδοσιακές αγορές από η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα αντικατασταθούν από χώρες που είναι και πιο κοντά και ενδεχομένως δεν χτυπήθηκαν τόσο πολύ από την πανδημία, επισημαίνει το BBC. «Μπορεί να φαίνεται περίεργο να σκέφτεται κανείς διακοπές, αλλά πρόκειται για δυο χώρες με οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό και, έχοντας δράσει έγκαιρα και άμεσα, ένα επιτυχές καλοκαίρι μπορεί να θεωρηθεί ως επιβράβευση», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα BBC καλοκαίρι Τουρισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ