Αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμούς -Στη «μάχη» της 3ης δόσης και το Moderna, όλα τα νέα δεδομένα - iefimerida.gr

Αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμούς -Στη «μάχη» της 3ης δόσης και το Moderna, όλα τα νέα δεδομένα

Φωτογραφία από εμβολιαστικό κέντρο
Εμβολιαστικό Κέντρο, Φωτογραφία: INTIME
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να ξεπεράσουν τους όποιους ενδοιασμούς έχουν και να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού καλούν οι επιστήμονες τους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη συμβάλλει στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, την ώρα που το τέταρτο κύμα της πανδημίας αυξάνει διαρκώς την πίεση στο ΕΣΥ.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου «το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους συζητείται καθημερινά, οι προσπάθειες να πειστούν είναι συνεχείς». Σε παρόμοιο ύφος και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που υπογράμμισε ότι «τo μήνυμα είναι κοινό, να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό για να είμαστε όλοι ασφαλείς και να προσέχουμε ο ένας τον άλλον».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρίτη δόση και με Moderna -Αύξηση 185% στα ραντεβού για εμβολιασμό

Δυνατότητα για αναμνηστική δόση και με Moderna θα έχουν από την προσεχή Παρασκευή οι πολίτες, όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, που εξήγησε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες «η αναμνηστική δόση είναι η μισή δόση της κανονικής».

Μέχρι τώρα, η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer, AstraZeneca ή Moderna γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, είτε με το εμβόλιο της Pfizer.

Προϋπόθεση για την χορήγηση τρίτης δόσης, να έχουν περάσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca ή Moderna και 2 μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση θα λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο κύριος Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι ήδη 460.000 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους στάθηκε στο γεγονός ότι, «τις τελευταίες επτά ημέρες παρατηρείται μια πολύ μεγάλη αύξηση στα ραντεβού. Κλείστηκαν 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης», που σημαίνει ότι υπάρχει «αύξηση της τάξης του 185%». Επίσης, «κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης», δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 200%.

Πάνω από 13 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί

«Ξεπεράσαμε τους 13.130.000 εμβολιασμούς, πάνω από 6.715.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί στο 64% του γενικού πληθυσμού και 73,5% του ενήλικου πληθυσμού», πρόσθεσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος είπε πως ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 69,2% στον γενικό πληθυσμό και 80,7% στον ενήλικο.

Τι γίνεται με τους εμβολιασμένους που νοσούν -Απαραίτητο το εμβόλιο για τις εγκύους

Την ίδια ώρα, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις εγκύους ή τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα, είτε άμεσα είτε μελλοντικά. Επιπλέον, σημείωσε πως πιθανή μόλυνση από τον κορωνοϊό σε μια έγκυο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή ακόμη και προεκλαμψίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εκθέτουν τον εαυτό τους και το παιδί τους σε κίνδυνο. Έχουμε αναφερθεί κατ' επανάληψη σε εγκύους, θηλάζουσες, σε γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν. Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα και ασφαλή, με τα αντισώματα που μεταβιβάζονται στο νεογνό να το προστατεύουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο θέμα, τόνισε πως οι λεχώνες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως και 40 ημέρες μετά τον τοκετό ως άτομα με υποκείμενα νοσήματα, αναφορικά με την επικινδυνότητα έναντι του κορωνοϊού.

Οι εμβολιασμένοι δεν είναι απροστάτευτοι μετά το εξάμηνο

Καθώς έχει ξεκινήσει συζήτηση αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού για εμβολιασμένους μετά το πέρας του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση, η Μαρία Θεοδωρίδου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ορισμένες παρερμηνείες.

Όπως είπε, η θέση πως οι εμβολιασμένοι μετά το πέρας του εξαμήνου έχουν προστασία αντίστοιχη με εκείνη των ανεμβολίαστων δεν είναι ακριβής, καθώς, όπως σημείωσε, παραμένει η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού επανέλαβε ωστόσο πως «σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χημική ανοσία μειώνεται μετά τον εμβολιασμό με την πάροδο των μηνών», τονίζοντας επίσης πως η εμφάνιση μεταλλάξεων είναι εκείνη που επιτείνει τη μειωμένη προστασία.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα των νοσηλειών σε ΜΕΘ και των θανάτων υπαγόρευσαν την επέκταση του εμβολιασμού σε ηλικίες άνω των 18 ετών», σημείωσε επίσης για το θέμα η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Μ. Θεοδωρίδου ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα 8.500 θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό.

Τι ισχύει με τα τεστ αντισωμάτων

Καθώς πλέον παρέχεται η δυνατότητα στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού να πραγματοποιήσει την τρίτη δόση του εμβολίου, η Μαρία Θεοδωρίδου θέλησε επίσης να ξεδιαλύνει κάποιες παρερμηνείες αναφορικά με τα αντισώματα που διαθέτουν έναντι του κορωνοϊού οι εμβολιασμένοι.

Όπως είπε, παρατηρείται ότι πολλοί εμβολιασμένοι αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους διότι ο κύκλος των αντισωμάτων τους είναι ικανοποιητικός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυρία Θεοδωρίδου παρέθεσε γνωμάτευση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με την οποία, τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία. Επιπλέον, τα προστατευτικά επίπεδα -από ποιο επίπεδο και πάνω, δηλαδή, είναι επαρκής η προστασία του οργανισμού- δεν είναι ακόμη γνωστά.

Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους που νοσούν

Καθώς όμως ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον των ανεμβολίαστων, γεννάται το ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει κάποιος πολίτης που παρότι ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό, νόσησε από κορωνοϊό.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως υπάρχουν περιστατικά κατά τα οποία ορισμένοι συμπολίτες μας έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου και νόσησαν μετά.

Η καθηγήτρια τόνισε πως «αν ο συμπολίτης μας είχε κάνει εμβόλια και νόσησε, αυτό θεωρείται σαν αποτυχία των εμβολίων που προηγήθηκαν. Επομένως, μετά τη νόσηση θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σύσταση για όσους είχαν νοσήσει πριν εμβολιαστούν ήταν να κάνουν μια δόση μετά από έξι μήνες. Στην περίπτωση αυτή όμως, το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου, «δεν είναι το ίδιο, με πρώτη τη φυσική λοίμωξη και εν συνεχεία τον εμβολιασμό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ