×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ»

Αυξήσεις στα σουβλάκια: Οι σουβλατζήδες κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για την τιμή σε καλαμάκι και τυλιχτό

Δυο τυλιχτά σουβλατζίδικου πάνω σε πιατέλα
18|04|2019 | 16:21
Οι αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων και ο ΦΠΑ επιβαρύνουν σημαντικά τα ψητοπωλεία / Φωτογραφία: Facebook

Καμία συλλογική απόφαση δεν έχει ληφθεί για την αύξηση της τιμής στα σουβλάκια και στα τυλιχτά, διαμηνύουν οι ενώσεις ψητοπωλών, καλώντας τους λάτρεις του αγαπημένου ελληνικού junk food να είναι ψύχραιμοι.

Παρά ταύτα, όπως λένε επαγγελματίες του κλάδου στο iefimerida.gr, θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μην γίνουν ανατιμήσεις στο σουβλάκι, καθώς στον ΦΠΑ του 24% ήρθε να προστεθεί μια σημαντική αύξηση στις τιμές των κρεάτων.

Είχε προηγηθεί, το πρωί της Πέμπτης, η πληροφορία ότι επέρχεται αύξηση έως και κατά 15% στα σουβλάκια, με άμεση συνέπεια τα τυλιχτά να ανέλθουν στα 3 ευρώ.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Ιωάννης Φιλοκώστας, Πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει σχετική κλαδική απόφαση.

Δεν υπάρχει ακόμη συλλογική απόφαση για αύξηση στο σουβλάκι

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι σαν Ενωση Εστιατόρων Ψητοπωλών νομού Θεσσαλονίκης δεν έχουμε βγάλει καμία απόφαση για αύξηση στα σουβλάκια και στα τυλιχτά» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Φιλοκώστας.

Ο κ. Φιλοκώστας προσέθεσε ότι «αν κάποιος συνάδελφος, μεμονωμένα, θέλει να αυξήσει την τιμή, είναι δικαίωμά του να το κάνει. Ελεύθερο εμπόριο, ελεύθερη αγορά είναι, ας κάνει ό,τι θέλει».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Εστιατόρων Ψητοπωλών του νομού Θεσσαλονίκης, παραδέχθηκε ότι από το πρωί δέχεται καταιγισμό τηλεφωνημάτων για το σουβλάκι και το αν τελικά θα προκύψει μια τόσο σημαντική αύξηση τιμών.

Ιδιοκτήτες ψητοπωλείων: Το κρέας αυξήθηκε κατά 0,60 ευρώ το κιλό

«Φοβάμαι ότι όλοι σταδιακά θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν όσοι ήδη, προ της αύξησης δηλαδή του κόστους των κρεάτων δηλαδή, "πήγαν" τα τυλιχτά τους, στα 2,4 με 2,6 ευρώ» λέει από την πλευρά του, στο iefimerida.gr, ο κ. Κώστας από το φημισμένο σουβλατζίδικο του Παγκρατίου «Πίττα του Καράφλα».

Ο κ. Κώστας από την «Πίττα του Καράφλα» εξηγεί ότι οι άνθρωποι του κλάδου έχουν επιβαρυνθεί «πάρα πολύ από τον ΦΠΑ του 24%. Αντί για σουβλάκι, είναι σα να παίρνετε αυτοκίνητο πολυτελείας, τόσος είναι ο φόρος» λέει με χαμόγελο, αλλά και προβληματισμό.

Το εσωτερικό του σουβλατζίδικου «Πίττα του Καράφλα» στο Παγκράτι
Η Πίττα του Καράφλα στην Υμηττού / Φωτογραφία: Facebook

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σενάριο των αυξήσεων στα προϊόντα των ψητοπωλείων και στα σουβλάκια δεν είναι απίθανο.

Οπως σημειώνει ο ίδιος, είναι άμεση ανάγκη η σύσταση ενός μεγάλου -ακόμα και πανελλαδικού- φορέα για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του κλάδου των ψητοπωλών.

Μια αύξηση 15% θα «έστελνε» στα 2 ευρώ το σκέτο σουβλάκι

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Πολύζος, ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η αύξηση στα σουβλάκια προγραμματίζεται για την 1η Μαΐου.

Οσον αφορά στα αίτια, ο κ. Πολύζος σημείωσε ότι το κόστος των κρεάτων έχει αυξηθεί κατά 30% και πως ο κλάδος -των ψητοπωλών- δεν μπορεί να την απορροφήσει.

Οι δηλώσεις του Γιώργου Πολύζου:

Γι’ αυτόν τον λόγο, συμπλήρωσε, θα εφαρμοστεί μια αύξηση της τάξης του 15%.
Σε αυτή την περίπτωση, το τυλιχτό θα ξεπερνούσε -σε ορισμένα καταστήματα- τα 3 ευρώ, ενώ το σουβλάκι -«καλαμάκι» κατά τους Αθηναίους- θα πήγαινε στα 2 ευρώ, ίσως και παραπάνω.

Κρεοπώλες: Αυξήθηκαν κατά 15%, όχι 30%, οι τιμές

Την αύξηση στο κόστος των κρεάτων, αλλά με μικρότερο ποσοστό, επιβεβαιώνουν και οι κρεοπώλες.

Φωτογραφία του Σάββα Κεσίδη, προέδρου του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης
Ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης / Φωτογραφία: Σωματείο Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη, ωστόσο, «κάθε χρονιά, προς τα τέλη Απριλίου και τις αρχές Μαΐου το κρέας, και κυρίως το χοιρινό, “τσιμπά” ένα 5% με 10%».

Οπως λέει στο iefimerida.gr, ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, «οι τιμές όντως αυξήθηκαν, αλλά όχι κατά 30%. Η αύξηση είναι της τάξης του 10% με 15% και καταγράφηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι η αύξηση σχετίζεται με την άρση του εμπάργκο προς τη Ρωσία και την αύξηση της ζήτησης χοιρινών προς την Κίνα.

«Οσο ανεβαίνει η ζήτηση τόσο αυξάνεται και η τιμή» προσθέτει καταλήγοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ