Αυτό το υπέροχο κτίριο ήταν υπό κατάληψη στην Αχαρνών και εκκενώθηκε -Eργο Τσίλερ - iefimerida.gr

Αυτό το υπέροχο κτίριο ήταν υπό κατάληψη στην Αχαρνών και εκκενώθηκε -Eργο Τσίλερ

Η οδός Αχαρνών στη συμβολή της με την οδό Σουρμελή το 1938
Η οδός Αχαρνών στη συμβολή της με την οδό Σουρμελή το 1938
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ένα από τα δύο κτίρια που εκκένωσε η αστυνομία το πρωί της Πέμπτης και είχαν καταλάβει άγνωστοι από το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σουρμελή και Αχαρνών, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα κτίριο-κόσμημα το οποίο είχε κτιστεί από τον Ερνέστο Τσίλερ.

Το μέγαρο ήταν κατοικία του Γ. Αργυρόπουλου και αγοράστηκε το 1935 από το Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για να στεγαστεί σχολείο. Έτσι το Δ.Σ., με απόφαση τής 7ης Ιουνίου 1935, ήρθε σε συνεννόηση με τους κληρονόμους τού Γ. Αργυρόπουλου για την αγορά τής οικίας καθώς και οικοπέδου 2.591 τ.π. έναντι τού ποσού των 7. 500.000 δρχ. Το συμβόλαιο υπ’ αριθμ. 13330, που συνέταξε ο συμβολαιογράφος Αθηνών Κ. Δ. Γιαννίτσης, υπέγραψε εκ μέρους τής Φ.Ε. ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κυριακός και οι κληρονόμοι τού Γ. Αργυρόπουλου Σοφία και Αλέξανδρος. Το Σχολείο που θα στεγαζόταν εκεί θα ονομαζόταν «Τοσίτσειο» προς τιμήν τής ευεργέτιδος Ελένης Τοσίτσα, που είχε κτίσει το πρώτο Τοσίτσειο Σχολείο για να στεγαστεί εκεί το Εξωτερικό Σχολείο τής Εταιρείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η οδός Αχαρνών στη συμβολή της με την οδό Σουρμελή το 1938/Φωτογραφία arsakeio.gr
Η οδός Αχαρνών στη συμβολή της με την οδό Σουρμελή το 1938/Φωτογραφία arsakeio.gr

Στις 6 Οκτωβρίου 1937 πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια στο προαύλιο με αγιασμό ενώπιον τού διδακτικού προσωπικού, των μαθητριών, γονέων και κηδεμόνων.

Το κτίριο του Τοσιτσείου από τη δυτική πλευρά
Το κτίριο του Τοσιτσείου από τη δυτική πλευρά

Ο πόλεμος που ξέσπασε το 1940 έγινε αιτία το κτήριο να επιταχθεί για να στεγασθεί εκεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τότε τα Σχολεία στεγάστηκαν σε ενοικιασμένα κτήρια, όπως αυτό τής οδού Ρεθύμνης και τής οδού Μαυρομιχάλη και Ακαδημίας. Όπως ακριβώς συνέβη και με το Αρσάκειο Ψυχικού έτσι και το Τοσίτσειο παρεδόθη στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία λίγα χρόνια μετά τη λήξη τού πολέμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η οδός Αχαρνών και το Τοσίτσειο το 1974
Η οδός Αχαρνών και το Τοσίτσειο το 1974

Μετά τον πόλεμο το Σχολείο λειτούργησε κανονικά μέχρι το 1972. Παρά τις προσπάθειες όμως ανακαίνισής του, πολύ γρήγορα ο θόρυβος, οι κακές συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και η αδυναμία επέκτασης τού Σχολείου δυσχέραναν πολύ τη σωστή λειτουργία του, με αποτέλεσμα το κτήριο να γίνεται όλο και πιο ακατάλληλο.

Έκθεση χειροτεχνημάτων στο Τοσίτσειο το 1967
Έκθεση χειροτεχνημάτων στο Τοσίτσειο το 1967

Και το μεν Αρσάκειο μετακόμισε στα βόρεια προάστια, το δε κτήριο τής Αχαρνών νοικιάσθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο από το Δημόσιο από το 1972 μέχρι το 2014. (Πηγή Παναγιώτα Αν. Ατσαβέ , φιλόλογος-ιστορικός, arsakeio.gr).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ