fbpx Τέλος χρόνου για τα αυθαίρετα: Δεν δίνεται καμία παράταση -Ποιοι δικαιούνται δεύτερη ευκαιρία | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
«ΣΦΥΡΙΞΕ» ΛΗΞΗ ΤΟ ΥΠΕΝ

Τέλος χρόνου για τα αυθαίρετα: Δεν δίνεται καμία παράταση -Ποιοι δικαιούνται δεύτερη ευκαιρία

Μπουλντόζα γκρεμίζει αυθαίρετο
01|10|2020 | 09:56
Μπουλντόζα γκρεμίζει αυθαίρετη κατασκευή / Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI

Οριστικά εκτός προθεσμίας βρίσκονται από σήμερα όσοι δεν έσπευσαν να τακτοποιήσουν ζητήματα που αφορούν σε αυθαίρετες ιδιοκτησίες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είχε στείλει «τελεσίγραφο» από τις 24 Σεπτεμβρίου, με το οποίο διεμήνυε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για να δοθεί παράταση. Παρά την έκκληση του ΤΕΕ, το ΥΠΕΝ σήμερα επιβεβαίωσε ότι η προθεσμία για τα αυθαίρετα έληξε.

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι «χθες 30 Σεπτεμβρίου 2020 έληξε η τελευταία παράταση -η  2η που έδωσε η σημερινή πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις του νόμου 4495/2017. Αυτό σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία τακτοποίησης για τα  αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.). Συνεχίζεται όμως η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1-4 μέχρι την 31 Μαρτίου 2026, με προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης.»

Ρεκόρ αιτήσεων για τα αυθαίρετα στον Σεπτέμβριο

Από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ προκύπτει ότι μόνο τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι αυτή η εξέλιξη «υπογραμμίζει ότι η σταθερή θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση για τα αυθαίρετα οδήγησε τελικά σε αθρόες δηλώσεις και κλείσιμο πολλών σημαντικών εκκρεμοτήτων» και προσθέτει:

«Οι πολίτες λοιπόν ανταποκρίθηκαν. Και για το ρεκόρ δηλώσεων που πραγματοποιήθηκε ήταν τεράστια η συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών που εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες και πολλές φορές χρειάστηκε να ξενυχτήσουν. Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι δεν δίνεται νέα παράταση. Είναι ζήτημα θεσμικής τάξης και αξιοπιστίας να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος. Αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι σ’ όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της πολιτείας.»

Αυθαίρετα: Ποιοι δικαιούνται δεύτερη ευκαιρία

Το ΥΠΕΝ άφησε ανοικτό ένα… μικρό «παράθυρο» για εκπρόθεσμη τακτοποιήση των αυθαιρέτων. Η δυνατότητα, ωστόσο, αφορά μόνο την κατηγορία των ιδιοκτητών που επιχείρησαν να κάνουν αίτηση, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Συγκεκριμένα, αναγνωρίζοντας ότι πολίτες και μηχανικοί μπορεί να αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τη διαδικασία τακτοποίησης του αυθαιρέτου το ΥΠΕΝ ανακοινώνει τα ακόλουθα:

1.   Για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα τοΑυ ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες μέρες. Κανένας από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης. Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί  τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή.
2.   Θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.
3.   Το Υπουργείο συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4.

«Για όλα τα σχετικά θέματα μελετούμε τα στοιχεία και τις επόμενες μέρες θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία» σημειώνει το ΥΠΕΝ και καταλήγει ως εξής:

«Με τη λήξη της χθεσινής προθεσμίας κλείνει μόνο μία από τις πολλές εκκρεμότητες που σχετίζονται με το θέμα των αυθαιρέτων.Θα ακολουθήσουν σύντομα παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση και άλλων εκκρεμοτήτων που χρονίζουν στο θέμα αυτό. Προτεραιότητα μας είναι μια συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων για να σταματήσουν – πολιτεία, πολίτες και τεχνικός κόσμος - να σπεύδουν την τελευταία στιγμή για εμβαλωματικές διευθετήσεις.»

ΣΧΟΛΙΑ