Καθηγητής Ατσαλάκης: Θέμα χρόνου ο ιός να επισκεφτεί τον καθένα -Τι «βλέπει» για τα κρούσματα ως τις αρχές Σεπτεμβρίου - iefimerida.gr

Καθηγητής Ατσαλάκης: Θέμα χρόνου ο ιός να επισκεφτεί τον καθένα -Τι «βλέπει» για τα κρούσματα ως τις αρχές Σεπτεμβρίου

Εργαστήριο
Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

«Όλες οι αναλύσεις των δεδομένων δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου ο κορωνοϊός να επισκεφτεί τον καθένα από εμάς. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι», δηλώνει μέσω του iefimerida.gr o Γιώργος Ατσαλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.

Ο κ. Ατσαλάκης και η επιστημονική ομάδα του αναδεικνύουν μέσα από τα επίσημα δεδομένα τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και τις στάσεις που δημιουργούνται στην κοινωνία γύρω από την πανδημία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι αναλύσεις μας αυτή τη στιγμή μας δείχνουν ότι η καλύτερη στρατηγική είναι να μπορέσουμε να περιορίσουμε τον ιό μέσω των εμβολιασμών. Αν περιοριστεί η μετάδοση του ιού θα αποτρέψουμε την πιθανή μετάλλαξή του σε ένα άλλο πιο ισχυρό στέλεχος», τονίζει, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι στο παρελθόν υπήρχε μεγάλη προστασία έναντι του ιού λόγω των lockdown και της πιστής χρήσης των μέτρων.

«Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει τώρα, επομένως οι ανεμβολίαστοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό και έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, σε σχέση με τους εμβολιασμένους, ειδικά αυτή την περίοδο που το στέλεχος «Δέλτα» είναι από 60% έως 100% πιο μεταδοτικό».

Διακύμανση των κρουσμάτων γύρω από τα 4.000 (συν πλην 1.000) μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη μοντελοποίηση του τέταρτου επιδημικού κύματος. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Για τέσσερις εβδομάδες, από τις αρχές Ιουλίου, παλινδρομούσε γύρω από τα 2.500 κρούσματα και τώρα αλλάζει επίπεδο. Το μοντέλο μας προβλέπει διακύμανση των κρουσμάτων γύρω από τα 4.000, συν πλην 1.000 κρούσματα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα κρούσματα αυτά δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολες οι βραχυχρόνιες προβλέψεις αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, κυρίως οι εμβολιασμοί που έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που είχαμε κάνει στα μέσα Ιουνίου ότι μέχρι τέλος Αυγούστου δε θα περάσουμε το 55% του εμβολιασμένου πληθυσμού».

Οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών έχουν πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό, σαφώς μικρότερες από τους ανεμβολίαστους

Ενδιαφέρον προκαλεί ένα ακόμη στοιχείο της ανάλυσης του κ. Ατσαλάκη που βασίστηκε στα στοιχεία της επιδημίας στο Ισραήλ και δείχνει ότι στις ηλικίες κάτω των 40 ετών τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από τους ανεμβολίαστους, ενώ στις ηλικίες άνω των 60 ετών τα κρούσματα αφορούν εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στους ανεμβολίαστους τα κρούσματα είναι εννιά φορές περισσότερα σε ότι αφορά στους βαριά νοσούντες. Αυτό οφείλεται στο ότι οι άνω των 60 ετών έχουν συνήθως υποκείμενα νοσήματα», σχολιάζει, καλώντας την πολιτεία αντί να προχωρήσει στον εμβολιασμό των ευάλωτων ατόμων με τρίτη δόση εμβολίου να επικεντρώσει τις προσπάθειες στην αύξηση του εμβολιασμού στο 70%. «Αυτή η προσπάθεια θα φέρει διπλάσια αποτελέσματα», τονίζει ο κ. Ατσαλάκης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να πειστούν τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. «Αυτή τη στιγμή αν δείτε τα επιχειρήματα υπέρ και κατά των εμβολιασμών στα social media είναι 1 προς 50. Θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει τα κοινωνικά media και να περάσει το δικό της μήνυμα. Τώρα, αν ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός σε κάποιες κατηγορίες, το κράτος έχει την ισχύ να επιβάλει κανόνες για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία».

Είναι δεδομένο ότι οι μαθητές θα μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειες τους

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα δεδομένου ότι οι μαθητές παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστοι, λέγοντας: «Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά άθελά τους θα μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειες. Είναι δύσκολο να τηρήσουν τα μέτρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και όλα αυτά ενώ σύμφωνα με τον ίδιο βρισκόμαστε στη μέση αυτού του κύκλου της πανδημίας. «Όταν θα δούμε μία μετάλλαξη του ιού που θα έχει εξασθενήσει θα έχουμε άλλο τόσο χρόνο να διανύσουμε μέχρι να εξαλειφθεί το φαινόμενο και να αρθούν εντελώς τα μέτρα. Ο ιός εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2019 στην Κίνα έχουμε κλείσει δυο χρόνια. Αν η επόμενη μετάλλαξη είναι ασθενέστερη από τη «Δέλτα» θα χρειαστούμε άλλα δυο με δυόμιση χρόνια. Μπορεί να φτάσουμε δηλαδή στο 2024. Και αυτό είναι κάτι πολύ ανησυχητικό. Δυστυχώς, αφήνουμε τις αρνητικές φωνές να υπερισχύουν ενώ τα επιχειρήματα είναι πολλά και σημαντικά», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ