Astir Marina: Οκτώ λόγοι που το έργο αποτελεί πρότυπο διαχείρισης Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος

Astir Marina-Πρότυπο διαχείρισης Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος

Η περίφημη Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλάζει ριζικά, επαναφέροντας στην επιφάνεια τη φυσική της αίγλη με τον πλέον σύγχρονο τρόπο. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει, αδιαμφισβήτητα, η νέα Μαρίνα Βουλιαγμένης, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση αναδιαμόρφωσης.

Πρόκειται για ένα έργο, που αναμένεται να εκσυγχρονίσει και να αναδείξει την Αθήνα σε top Μεσογειακό προορισμό, αλλά και να προσδώσει επιπλέον αξία στο παραθαλάσσιο προάστιο. Επειδή, ωστόσο, ο πραγματικός πλούτος της περιοχής δεν είναι η νέα της όψη, αλλά η φυσική της ομορφιά, αξίζει να σημειωθεί πως το έργο που εκπονείται στη νέα Μαρίνα Βουλιαγμένης αποτελεί πρότυπο για την προστασία του οικοσυστήματος και του φυσικού πλούτου. Για του λόγου το αληθές η Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης έχει βασιστεί όχι σε ένα, αλλά σε οκτώ διαφορετικά μέτρα για να το καταφέρει. Ας τα δούμε όλα, ένα προς ένα:

1. Εκπονήθηκαν ειδικές μελέτες και έρευνες για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα.

Πρώτο βήμα κάθε έργου είναι η έρευνα. Στην περίπτωση της Μαρίνας Βουλιαγμένης αξιοποιήθηκε η τεχνογνωσία και ευαισθησία εξειδικευμένων επιστημονικών ομάδων (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα), οι οποίες προχώρησαν σε αναλυτικές έρευνες βιωσιμότητας χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής και μοντέλα προσομοίωσης έτσι ώστε να διασφαλίσουν μια, φιλική για το περιβάλλον, εξέλιξη των εργασιών σε κάθε στάδιο. Υπερκαλύπτοντας τις συμβατικές, νομικές υποχρεώσεις εκπονήθηκε, ακόμα, μια ειδική ακτομηχανική μελέτη που απέδειξε πως η αναδιαμόρφωση της μαρίνας δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις ακτές της Βουλιαγμένης. Οι δε μελέτες αυτές έχουν λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις από όλους τους δημόσιους φορείς ελέγχου, τόσο της κεντρικής, όσο και της αποκεντρωμένης διοίκησης μετά από δημόσια διαβούλευση.

2. Δημιουργήθηκε ειδικό παρατηρητήριο, που αξιολογεί την κατάσταση στον φυσικό κόλπο, σε πραγματικό χρόνο.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ) πραγματοποιεί καθημερινές αυτοψίες και εβδομαδιαίες βιοχημικές αναλύσεις σε επιλεγμένα σημεία του κόλπου. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε κατασκευή μαρίνας, τα αποτελέσματα των αναλύσεων δημοσιεύονται στο https://astir.gr/paratiritirio/ για την πλήρη και διαφανή ενημέρωση των πολιτών.

3. Τοποθετήθηκαν ειδικά, ενισχυμένα υδατοφράγματα για περισσότερη καθαρότητα.

Η θολερότητα του νερού είναι, δυστυχώς, αναπόφευκτη (πλην, προσωρινή) επίπτωση σε τέτοιου είδους έργα. Προβλέποντας το φαινόμενο, ωστόσο, η Astir Marina έχει τοποθετήσει περιμετρικά του έργου προστατευτικά υδατοφράγματα για την αντιμετώπιση και την ανάσχεσή του. Επιπλέον, κάθε φορά που αυτά παρασύρονται ή καταστρέφονται λόγω καιρικών συνθηκών, αντικαθίστανται άμεσα.

4. Χρησιμοποιούνται σύγχρονα, βιώσιμα υλικά που μεταφέρονται και αξιοποιούνται με απόλυτο σεβασμό στην περιοχή.

Παρά τη σημαντική αύξηση κόστους του έργου, όλα τα τμήματα από σκυρόδεμα που ενσωματώνονται στην μαρίνα (ογκόλιθοι, ακρόποδα, βάθρα) προκατασκευάζονται σε αδειοδοτημένη βιομηχανική ζώνη στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα και μεταφέρονται, μέσω θαλάσσης, προς τοποθέτηση, ενώ τα δομικά υλικά από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ανακυκλώνονται μέσα στα όρια νέου έργου. Έτσι, περιορίζεται δραστικά ο θόρυβος, η σκόνη και η γενικότερη επιβάρυνση της περιοχής.

5. Αναβαθμίζεται ο ελλιμενισμός εξαλείφοντας τα απόβλητα, με σύγχρονους όρους.

Παράλληλα, με τις υπερσύγχρονες υποδομές της μαρίνας, αναβαθμίζεται η ασφάλεια ελλιμενισμού, διασφαλίζοντας τον αποτελεσματικό καθαρισμό του όρμου. Έτσι τα σκάφη, από την ώρα της άφιξής τους, συνδέονται αυτόματα με τις παροχές της μαρίνας ώστε τα απόβλητα να συλλέγονται και να διαχειρίζονται με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο.

6. Εφαρμόζονται αρχές πράσινης δόμησης, με απόλυτο σεβασμό στην περιοχή.

Προάγοντας την ανάδειξη των παραδοσιακών στοιχείων της περιοχής, τα σχέδια προβλέπουν τη διατήρηση σημαντικών τοποσήμων, όπως το κτίριο του Moorings. Παράλληλα, η νέα δόμηση περιορίζεται σε 3.960 τ.μ. περίπου, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία επιτρέπει την υπερδιπλάσια δόμηση.

7. Δημιουργούνται ενισχυμένες ζώνες πρασίνου, προς ενίσχυση της φυσικής ομορφιάς της περιοχής.

Η αναβάθμιση της Μαρίνας, ταυτόχρονα με τη μέριμνα για την προστασία του υπάρχοντος φυσικού κάλλους της περιοχής, φροντίζει και για την ενίσχυσή του με 318 νέες δενδροφυτεύσεις μικρών αλλά και 168 μεγάλων δέντρων.

8. Δίνεται ουσιαστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της οδού Απόλλωνος.

Ο σχεδιασμός της νέας Astir Marina αναμένεται να βάλει τέλος στην άναρχη στάθμευση. Οι χώροι οργανωμένης στάθμευσης της μαρίνας θα διαθέτουν 410 θέσεις, από τις οποίες οι 140 θα βρίσκονται σε υπόγειο πάρκινγκ, αποσυμφορίζοντας σημαντικά την κυκλοφορία στην Οδό Απόλλωνος, φαινόμενο που παρατηρείται ακόμα πιο έντονα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Δεν πρόκειται απλώς για ένα έργο του μέλλοντος, μια ακόμη παρακαταθήκη στα εκατοντάδες σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης του νομού Αττικής. Πρόκειται για ένα εμπνευσμένο έργο, που θα χαρίσει σε όλους μας τον πολύτιμο ζωτικό χώρο, που τόσο έχουμε ανάγκη. Και θα αποτελέσει ένα mega-πρότυπο διαχείρισης περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Μια πηγή έμπνευσης για την καθημερινότητα και μια ανάσα ζωής για όσα έπονται. Ας το χαρούμε, λοιπόν, ολόψυχα!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ