Και τώρα, το νέο παραγωγικό μοντέλο - iefimerida.gr
ΕΛΛΑΔΑ 

Και τώρα, το νέο παραγωγικό μοντέλο

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα μέτρα ελάφρυνσης πολιτών και επιχειρήσεων ήρθαν σε μια συγκυρία, όπου:

  1. Πρώτον, όλοι διακατέχονται ακόμα από μια δόση αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι η πρόοδος των εμβολιασμών και ο καλύτερος έλεγχος του ιού έχουν γεννήσει σημαντικές ελπίδες ότι βαδίζουμε προς το τέλος της κρίσης.
  2. Δεύτερον, η επόμενη ημέρα της πανδημίας θα βρει τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια να επιχειρούν να αναδιανείμουν την πίτα. Σε αυτό το τοπίο, τα χρήματα δεν θα επενδυθούν αναλογικά, αλλά με βάση το καλύτερο business plan, που θα παρουσιάσει κάθε χώρα. Συνεπώς, και η Ελλάδα πρέπει να πάρει την καλύτερη δυνατή θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
  3. Τρίτον, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρχίζει να τρέχει σιγά-σιγά, που σημαίνει ότι, πέραν των projects, τα οποία θα υλοποιηθούν, το τοπίο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ελκυστικό για επενδύσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ελαφρύνσεις στο φορολογικό και ασφαλιστικό πεδίο, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, απαντούν θετικά στα χρόνια αιτήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων σχετικά με το ύψος συντελεστών φορολογίας και κάθε είδους εισφορών.

Απαντούν θετικά στο μέτρο του εφικτού, και υπό την παραδοχή -να μην το ξεχνάμε αυτό- ότι τη φετινή χρονιά και τα έσοδα θα είναι υψηλότερα -λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης της πορείας του ΑΕΠ-, αλλά και οι δαπάνες θα μειωθούν δραστικά, αφού είναι πολύ περιορισμένα και σε φθίνουσα πορεία τα μέτρα στήριξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεπώς, με την κυβέρνηση να δίνει σημαντικά κίνητρα -μέσω αυτών των ελαφρύνσεων- για επενδύσεις και προσλήψεις και αντικίνητρα για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, το βασικό ζητούμενο, πλέον, είναι πώς τα 31 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Στόχος είναι, στο τέλος της ημέρας, να δημιουργήσουμε από την αρχή ένα υγιές, βιώσιμο, αναπτυξιακό και όχι κρατικοδίαιτο παραγωγικό μοντέλο...

...ένα μοντέλο, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος στον πλανήτη.

Και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της καινοτομίας, της ανάπτυξης και αξιοποίησης των ψηφιακών λειτουργιών και της επένδυσης στην πράσινη και μπλε οικονομία.

Μόνον έτσι τα συγκεκριμένα μέτρα ελαφρύνσεων θα έχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Δηλαδή, πέραν της -σημαντικής, σε κάθε περίπτωση- μείωσης των βαρών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα αυξήσουν κατακόρυφα το πολλαπλασιαστικό τους αποτέλεσμα στο σύνολο της οικονομίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Ο Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας είναι πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ