Αρση μέτρων: Πότε επιβάλλονται πρόστιμα 150 ευρώ και πότε 300 ευρώ, για μάσκες και αποστάσεις | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Αρση μέτρων: Πότε επιβάλλονται πρόστιμα 150 ευρώ και πότε 300 ευρώ, για μάσκες και αποστάσεις

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους
Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια νέα πραγματικότητα επιχειρούν να προσαρμοστούν οι πολίτες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις Αρχές να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τήρηση των μέτρων, μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών στις 4 Μαΐου.

Οι μάσκες έχουν γίνει πλέον υποχρεωτικό αξεσουάρ, το ίδιο και η απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου. Το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα ανέρχεται σε 300 ευρώ, ενώ από την άλλη σε 150 ευρώ για μη τήρηση της απόστασης σε όλα τα παραπάνω, όπως επίσης σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορούν να ταξιδέψουν οι πολίτες εκτός περιφερειακής ενότητας, και οι κάτοικοι μικρών νησιών σε μεγαλύτερα νησιά εντός περιφερειακής ενότητας. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σε πέντε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που εκδόθηκαν το βράδυ της Κυριακής και χθες δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσουχτερά πρόστιμα μετά την σταδιακή άρση των μέτρων

Στο άρθρο 6 μιας εκ των πέντε Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που εκδόθηκαν αναφέρονται τα μέτρα προστασίας εντός νοσοκομείων, δημόσιων υπηρεσιών και χώρων συνάθροισης κοινού.

 • Στα νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα πάσης φύσεως τηρείται με ευθύνη του οικείου Διευθυντή, ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων. Στους ίδιους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση ιατρικής μάσκας από το προσωπικό και μη ιατρικής μάσκας από τους ασθενείς ή επισκέπτες.
 • Στις δημόσιες υπηρεσίες πάσης φύσεως τηρείται, με ευθύνη του οικείου Προϊσταμένου, ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων, όπως επίσης, ελάχιστη αναλογία ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. Η εξυπηρέτηση κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού.

Σημειώνεται, σύμφωνα με την ΚΥΑ ότι σε περίπτωση μη χρήσης μάσκας στα νοσοκομεία βεβαιώνεται πρόστιμο 300 ευρώ. Για κάθε παράβαση των κανόνων ελάχιστης απόστασης το πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ, όπως επίσης σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ιδιο αναμένεται το πρόστιμο και σε οδηγούς ταξί και επιβάτες, που δεν φορούν μάκα ή έχουν υπεράριθμους επιβάτες.

Πρόστιμο 150 ευρώ επιβάλλεται και για όσους δεν τηρούν τους κανόνες μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις

Πέρα, όμως, από την ατομική ευθύνη, έχουν ενεργοποιηθεί τα νέα, βαριά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις νέες προδιαγραφές λειτουργίας. Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες.

Συγκεκριμένα, για την παράβαση μη τήρησης της αναλογίας ατόμων/τ.μ., προβλέπονται τα εξής πρόστιμα:

Για επιχειρήσεις έως 20 τ.μ.:

 • 1η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες
 • 2η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες

Για επιχειρήσεις άνω των 20 τ.μ. και έως 100 τ.μ.:

 • 1η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο από τρεις χιλιάδες (3.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ ανά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων και καταναλωτών και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες
 • 2η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο από έξι χιλιάδες (6.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ ανά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη της προηγούμενης παράβασης, των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων και καταναλωτών και αναστολή λειτουργίας για τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες

Για επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. και έως 300 τ.μ.:

 • 1η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο από δέκα χιλιάδες (10.000) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ ανά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων και καταναλωτών και αναστολή λειτουργίας για τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες
 • 2η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο από είκοσι χιλιάδες (20.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη της προηγούμενης παράβασης, των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων και καταναλωτών και αναστολή λειτουργίας για εξήντα (60) εργάσιμες ημέρες

Για επιχειρήσεις άνω των 300 τ.μ.:

 • 1η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο από είκοσι χιλιάδες (20.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων και καταναλωτών και αναστολή λειτουργίας για εξήντα (60) εργάσιμες ημέρες
 • 2η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο από πενήντα χιλιάδες (50.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ανά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη της προηγούμενης παράβασης, των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων και καταναλωτών και αναστολή λειτουργίας για ενενήντα (90) εργάσιμες ημέρες.

Πρόστιμα για τη μη τήρηση ραντεβού και ωραρίου λειτουργία

Για την παράβαση μη τήρησης της υποχρέωσης για παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού, το οποίο αποδεικνύεται από σχετικό κατάλογο (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ):

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • 1η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ
 • 2η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.

Για την παράβαση μη τήρησης των κανόνων για το ωράριο λειτουργίας (λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, βιβλίων κ.λ.π.):

 • 1η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ
 • 2η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις τα διοικητικά πρόστιμα που βεβαιώθηκαν εξοφλούνται μέσω της εφαρμογής e-παράβολο, σε ΚΕΠ ή ΔΟΥ. Σε εκπρόθεσμη καταβολή το πρόστιμο μεταφέρεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.

Το σχέδιο των Αρχών μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων

Από χθες στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε στάσεις λεωφορείων και σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας προκειμένου να ελέγχουν το βαθμό τήρησης των μέτρων από το σύνολο των πολιτών.

Συγκεκριμένα το σχέδιο που έχουν καταρτίσει στελέχη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αφορά την τήρηση των μέτρων στις εισόδους σταθμών του Μετρό, τις στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ, τραμ καθώς και στις πιάτσες ταξί. Επίσης έλεγχοι γίνονται και στις εισόδους: νοσοκομείων, ιατρείων, διαγνωστικών κέντρων, σε εκκλησίες και διόδια εθνικών οδών.

Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. η πρώτη πιλοτική εβδομάδα θα είναι προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα γι' αυτό θα κυλήσει με μία διακριτική ανοχή στους ελέγχους και κυρίως προς εργαζομένους, με υποδείξεις και παρεμβάσεις. Πρόστιμα θα βεβαιώνονται σε υπερβολικές καταστάσεις συνωστισμού και στη μη χρήση μάσκας σε νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Από την επόμενη Δευτέρα (11/05) αναμένεται να ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι και και βεβαιώσεις προστίμων στους παραβάτες.

Πρόστιμα περίπου 15.000.000 ευρώ

Καταληκτικά άξιο μνημόνευσης είναι και το ποσό που συγκεντρώθηκε μέχρι και την Κυριακή 03/05 (τελευταία ημέρα περιοριστικών μέτρων) από τις βεβαιώσεις προστίμων για άσκοπες μετακινήσεις και λειτουργία καταστημάτων. Συνολικά τα πρόστιμα ανέρχονται περίπου στα 15.000.000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός αποστάσεις μάσκες πρόστιμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ