Αρση μέτρων: «Πυρετός» στις επιχειρήσεις που ανοίγουν τη Δευτέρα -Απολυμάνσεις, μέτρα, μάσκες - iefimerida.gr

Αρση μέτρων: «Πυρετός» στις επιχειρήσεις που ανοίγουν τη Δευτέρα -Απολυμάνσεις, μέτρα, μάσκες

Πυρετώδεις προετοιμασίες σε κομμωτήρια και καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα
Πυρετώδεις προετοιμασίες σε κομμωτήρια και καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα - Φωτογραφία: Eurokinissi
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα καταστήματα ενόψει της Δευτέρας 4 Μαΐου που ξεκινά η πρώτη μερική άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον κορωνοϊό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απολυμάνσεις και διευθετήσεις χώρων με βάση τα δεδομένα της νέας κανονικότητας έχουν ήδη ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα πολλοί επιχειρηματίες προκειμένου να δεχθούν τους πελάτες τους με τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης:

Αποστάσεις, μάσκες, υγιεινή και οργάνωση για να υποδεχθούν το κύμα των καταναλωτών μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα καραντίνας και λουκέτων σε λιανεμπόριο και εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Ηδη στα κουρεία, στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής, τα ραντεβού είναι κλεισμένα εδώ και εβδομάδες.

Κορκίδης στο iefimerida: «Η μεγάλη ευθύνη για την επανεκκίνηση της αγοράς πέφτει στα μικρά μαγαζιά»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στο iefimerida.gr επισημαίνει με νόημα: «Η μεγάλη ευθύνη για την επανεκκίνηση της αγοράς πέφτει στα μικρά μαγαζιά. Οσο πιο γρήγορα κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τόσο πιο εύκολα θα ανοίξει η αγορά για όλους». Τονίζει δε, ότι είναι μια δύσκολη περίοδος την οποία «πρέπει να την αντιμετωπίσουμε δυναμικά και όχι παθητικά».

Προετοιμασίες σε κομμωτήριο για το άνοιγμα της Δευτέρας, 4 Μαΐου
Προετοιμασίες σε κομμωτήριο για το άνοιγμα της Δευτέρας, 4 Μαΐου-Φωτογραφία: Eurokinissi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Επιμελητήριο Πειραιά, έχει ήδη διανείμει 7.000 σάκους με μάσκες και είδη προστασίας σε επιχειρήσεις που χονδρεμπορίου που ήταν ανοικτές όλο αυτό το διάστημα (μηχανουργεία, ναυπηγεία κλπ) και από Δευτέρα θα διανείμει άλλες 10.000 μάσκες σε προσωπικό και σε πελάτες των επιχειρήσεων λιανεμπορίου. «Είναι το συμβολικό μήνυμα να τηρήσουμε τις οδηγίες για τις μάσκες και τα γάντια γιατί τυχόν πισωγύρισμα θα είναι κακό για όλους μας» υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης.

Μάλιστα μιλώντας στο iefimerida.gr σημειώνει ότι όλοι οι καταστηματάρχες αυτές τις ημέρες έβαφαν και απολύμαιναν τους χώρους των μαγαζιών τους ενώ το Επιμελητήριο Πειραιά έχει κάνει συμφωνία με τον δήμο να απολυμανθούν οι χώροι έξω από τα μαγαζιά. Ο κ. Κορκίδης παραδέχεται πάντως ότι υπάρχει ακόμη μια δυσκολία στο θέμα των δοκιμαστηρίων των ρούχων. «Κάποιοι έχουν προμηθευτεί μηχανήματα ατμού, αλλά εκεί υπάρχει ένα κενό σημείο, κατά πόσο είναι ασφαλές να δοκιμάζεις ρούχα» λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά.

Προετοιμασίες σε κομμωτήριο για το άνοιγμα της Δευτέρας, 4 Μαΐου
Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας -Φωτογραφία: Eurokinissi

Ως γνωστόν στο πρώτο στάδιο, άρσης των μέτρων, την Δευτέρα 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • κομμωτήρια,
 • κουρεία,
 • κέντρα αισθητικής
 • ΚΤΕΟ (με ραντεβού)
 • υποδημάτων,
 • καταστήματα οπτικών
 • καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Επίσης οι εταιρείες λιανικού εμπορίου:

 • Βιβλιοπωλεία,
 • οπτικά,
 • αθλητικός εξοπλισμός,
 • πώλησης φυτών,
 • αγορές καταναλωτών
 • απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών

Οι αποστάσεις

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής:

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου:

 • έως 20 τ.μ. 4 άτομα,
 • από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο
 • 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.
Προετοιμασίες σε κομμωτήριο για το άνοιγμα της Δευτέρας, 4 Μαΐου
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής-Φωτογραφία: Eurokinissi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόσοι επανέρχονται στις δουλειές τους

Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Η αρχική φάση του σχεδίου σταδιακής αποκλιμάκωσης
Η αρχική φάση του σχεδίου σταδιακής αποκλιμάκωσης

Το ωράριο λειτουργίας

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών

Επίσης από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν από Δευτέρα τακτικά χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία.

Οδηγίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Οπτικών

Παράλληλα, οδηγίες προς τους οπτικούς ενόψει του ανοίγματος των καταστημάτων τους την προσεχή Δευτέρα έδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οπτικών.

Μεταξύ άλλων οι οδηγίες αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων οπτικών δεν πρέπει να αφήνουν τους πελάτες να δοκιμάζουν άσκοπα γυαλιά αλλά να επικεντρώνονται στο προϊόν που χρειάζονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης απαραίτητη είναι η χρήση αντισηπτικού υγρού, για τους ίδιους και τους πελάτες τους, η τήρηση της οδηγίας για την παρουσία αριθμού πελατών ανάλογα με τα τ.μ του εκάστοτε καταστήματος, χρήση μάσκας-γαντιών και η καλή απολύμανση των σκελετών στο τέλος κάθε μέρας. Είτε με πλύσιμο στο χέρι, χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό, είτε με συσκευή απολύμανσης σκελετών uv, με αντισηπτικά μαντηλάκια και εναλλακτικά τοποθέτηση των σκελετών σε ένα κουτί για 72 ώρες.

Αρση μέτρων: Tι θα γίνει στα ΜΜΜ και τι θα ισχύσει με ΙΧ και δακτύλιο τον Μάιο

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό, ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση και αύξηση της συγχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, είναι οι κανόνες που θα ισχύουν εφεξής για τις μετακινήσεις μας.

Επιβάτης με μάσκα σε λεωφορείο
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό -Φωτογραφία: eurokinissi

Ο έλεγχος της χρήσης μασκών και ο περιορισμός του συνωστισμού στις εισόδους των σταθμών, αποτελούν αρμοδιότητα ελεγκτικού μηχανισμού που θα είναι επιφορτισμένος με αυτό το καθήκον. Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών, θα διαμορφωθούν ως εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Στο μετρό και τον ηλεκτρικό, σήμερα, η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζεται να κατέβει στα 6 λεπτά.
 • Στο τραμ, από τα 11 λεπτά, στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
 • Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 1.000.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ . Παράλληλα θα μπορούν όλα τα ΙΧ, ανεξαρτήτου μονού ή ζυγού αριθμού κυκλοφορίας να κινούνται στο κέντρο της Αθήνας καθώς ο δακτύλιος δεν θα ισχύσει και για τον μήνα Μάιο.

Δεύτερο στάδιο: 11 Μαΐου

Στο δεύτερο στάδιο που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

Κούκλες με μάσκες σε βιτρίνα καταστήματος πώλησης ρούχων
Κούκλες με μάσκες σε βιτρίνα καταστήματος πώλησης ρούχων -Φωτογραφία: Eurokinissi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρίτο στάδιο: 18 Μαϊου

Στο τρίτο στάδιο στις 18 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Προετοιμασίες σε καφέ
Προετοιμασίες σε καφέ -Φωτογραφία: Intimenews/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τέταρτο στάδιο: 1 Ιουνίου

Στο τέταρτο στάδιο, την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πρώτη ημέρα του Ιουνίου θα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων κορωνοϊού.

Προετοιμασίες στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία
Προετοιμασίες στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία -Φωτογραφία: Eurokinissi

Πέμπτο στάδιο

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Εκτο στάδιο

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προετοιμασίες σε εστιατόριο
Προετοιμασίες σε εστιατόριο-Φωτογραφία: Intimenews/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εβδομο στάδιο

Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ