Αρση μέτρων μετά από 42 ημέρες καραντίνας -Ανοίγουν καταστήματα, πού φοράμε μάσκα, πού επιτρέπεται η μετακίνηση | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Αρση μέτρων μετά από 42 ημέρες καραντίνας -Ανοίγουν καταστήματα, πού φοράμε μάσκα, πού επιτρέπεται η μετακίνηση

Κατάστημα στο Σύνταγμα, ένα βράδυ πριν την άρση των μέτρων
Αθήνα, 3 Μαΐου 2020 / Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες ώρες απομένουν από τη σταδιακή επιστροφή της χώρας σε μια νέα κανονικότητα, καθώς ξεκινά σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού.

Οπως ενημέρωσε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η χώρα βρισκόταν 42 ημέρες σε καραντίνα. Στις 06:00 το πρωί της 4ης Μαΐου ολοκληρώνονται «1.008 ώρες που καθολικά οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο, είμαστε ικανοί για το καλύτερο και αποδείξαμε με σύνεση, σοβαρότητα, περισσή αυταπάρνηση και γενναιότητα ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Το πρώτο στάδιο άρσης των μέτρων

Τη Δευτέρα λοιπόν θα σηκώσουν ρολά οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώληση φυτών, αγορές καταναλωτών, απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ). Πρόκειται για τους ΚΑΔ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • 4741 δηλαδή λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων και υπολογιστών σε εξειδικευμένα καταστήματα
 • 4742 δηλαδή λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
 • 4761 δηλαδή λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα
 • 4762 δηλαδή λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα
 • 4764 δηλαδή λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
 • 4776 δηλαδή λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα
 • 7120 δηλαδή τεχνικές δομές και αναλύσεις (ΚΤΕΟ)
 • 9602 δηλαδή δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής
 • Μαζί τους ανοίγουν και οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Αρση μέτρων: Η προετοιμασία των καταστημάτων -Απολυμάνσεις και αλλαγές στον χώρο

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που ανοίγουν την 4η Μαΐου, στο πρώτο κύμα της άρσης των μέτρων. Οι επιχειρηματίες έχουν ήδη ετοιμαστεί για τη νέα κανονικότητα και βάσει των δεδομένων προχώρησαν σε απολυμάνσεις και διευθετήσεις χώρων.

Με μάσκες, αποστάσεις και προσοχή στην υγιεινή ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες. Ηδη, σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής οι πρώτες εβδομάδες είναι γεμάτες με ραντεβού, καθώς οι περισσότεροι πολίτες θέλουν να περιποιηθούν τον εαυτό τους μετά από ενάμιση μήνα καραντίνας. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 07:00-22:00 τις καθημερινές και από τις 07:00-21:00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ...

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου οι κανόνες τήρησης αποστάσεων επιβάλλουν:

 • έως 20 τ.μ. 4 άτομα,
 • από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο
 • 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Το ωράριο λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα διαμορφώνεται με ώρα έναρξης στις 10:00 για τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής (πλην τις νήσους) και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (στους δήμους που το απαρτίζουν).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών

Αρση μέτρων: Πού φοράμε μάσκα

Διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα της μάσκας και πού αυτή είναι υποχρεωτική έδωσε, αρχικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι «στα σουπερμάρκετ η μάσκα είναι υποχρεωτική στους εργαζομένους και όχι στους πελάτες, ωστόσο, θα υπάρχει αυστηρή σύσταση για τη χρήση της».

Την Κυριακή, ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, ξεκαθάρισε ότι από τη Δευτέρα η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ και στα ταξί, για τους εργαζομένους που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, για τους εργαζομένους σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, για τους εργαζομένους σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μη συμμόρφωση στο μέτρο της μάσκας, όπου είναι υποχρεωτική, συνεπάγεται την επιβολή προστίμου ύψους 150 ευρώ. Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει το πρόστιμο των 1.000 ανά άτομο για συναθροίσεις άνω των εννέα ατόμων και το πρόστιμο 5.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που τα λειτουργούν χωρίς να έχουν λάβει την άδεια.

Πού είναι προαιρετική η χρήση μάσκας

Ισχυρή σύσταση αντί υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ή καλύμματος προσώπου προβλέπεται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών:

 • στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους,
 • στα γραφεία,
 • για τους επισκέπτες κομμωτηρίων
 • για το προσωπικό και τους πελάτες στα καταστήματα λιανικής
 • στους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους
 • για τους καταναλωτές των σούπερ μάρκετ
 • στους εξωτερικούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης
 • στα σχολεία, τα φροντιστήρια και τα πανεπιστήμια
 • και στους χώρους λατρείας

Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει οδηγίες θέλοντας να βοηθήσει τους πολίτες να κατασκευάσουν τη δική τους μάσκα. Παράλληλα, υπάρχουν οδηγίες για το πώς τοποθετείται και αφαιρείται με τον σωστό τρόπο. Μάλιστα, την Κυριακή, το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε σποτ με πρωταγωνίστρια την Βίκυ Σταυροπούλου, η οποία δείχνει με πολύ απλό τρόπο πώς φτιάχνεται μια μάσκα από μπλούζα.

Αρση μέτρων: Τι ισχύει για τα ΜΜΜ πέραν της χρήσης μάσκας

Στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων κυκλοφορίας ανακοινώθηκε και τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες που επιλέγουν για τη μετακίνησή τους τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο υφ. Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλλογιάννης, κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα ΜΜΜ και όσο είναι αυτό εφικτό να μετακινούνται με Ι.Χ..

 • Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ λεωφορεία, τρόλεϊ, για επιβάτες και για εργαζόμενους
 • Δεν μετακινούμαστε αν έχουμε συμπτώματα ίωσης, έστω και ήπια
 • Διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας εντός συρμών και οχημάτων, όπως και σε σταθμούς και στάσεις.
 • Ελεγχος από «βοηθούς επιβατών» κατά την είσοδο μας σε 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, που έχουν ανταπόκριση με τραμ και λεωφορεία και είναι και οι πιο πολυσύχναστοι για αποφυγή συνωστισμού
 • Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ μόνο εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης και μόνο για σημαντικό λόγο
 • Χρησιμοποιούμε ιδιωτικά μέσα όπου είναι εφικτό- Δεν θα υπάρχει δακτύλιος
 • Επιτρέπονται δύο επιβάτες σε κάθε ΙΧ (πέραν του οδηγού), από έναν επιβάτη που ισχύει μέχρι σήμερα
 • Αυξάνεται η συχνότητα δρομολογίων σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ
 • Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα
 • Παρατείνεται σε λεωφορεία και τρόλεϊ το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα
 • Κλιμακωτή προσέλευση δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες για αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ

Αρση μέτρων: Πού επιτρέπεται και πού όχι η μετακίνηση

Από την 4η Μαΐου, οι πολίτες δεν χρειάζεται να στέλνουν SMS ή να κάνουν βεβαίωση για τις μετακινήσεις τους, καθώς θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις εντός του ίδιο νομού. Η μετακίνηση σε άλλους νομούς αναμένεται να επιτραπεί σταδιακά από τις 19 Μαΐου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διευκρινίσεις σχετικά με τις μετακινήσεις έκανε ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος ειδικά σε αυτές μέσα στην Αττική. Οπως τόνισε, «είναι ελεύθερες αποκλειστικά εντός λεκανοπεδίου και μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων. Δηλαδή, ένας κάτοικος της Δυτικής Αττικής από το Περιστέρι μπορεί να μετακινηθεί στο Σούνιο, ο κάτοικος της Νέας Μάκρης μπορεί να πάει στη Μάνδρα, ο κάτοικος του Πειραιά μπορεί να πάει στον Κάλαμο.

Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου δεν μπορούν να μετακινηθούν στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στην Αίγινα, στη Σαλαμίνα, στο Αγκίστρι, στον Πόρο, στην Ύδρα, στις Σπέτσες, δεν μπορούν να μετακινηθούν στο Δήμο Τροιζηνίας ή στα νησιά των Κυθήρων και των Αντικυθήρων».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ