Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει αν ορθώς αποφυλακίστηκε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος - iefimerida.gr

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει αν ορθώς αποφυλακίστηκε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος της 17Ν
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος της «17Ν» / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΛΙΑ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Λία Κοντοπούλου

Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου για το ζήτημα της αποφυλάκισης του καταδικασμένου ως αρχηγού της «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών με τους Αρεοπαγίτες να εξετάζουν εάν ήταν νομικώς ορθή ή όχι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά που άνοιξε την πόρτα της φυλακής για τον «Λάμπρο» της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να ληφθεί άμεσα και σε περίπτωση που αναιρεθεί το σχετικό βούλευμα που έκανε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης, τότε ο Αλ. Γιωτόπουλος θα πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή.

Οι προϋποθέσεις που οδήγησαν στην υφ’ όρων απόλυση του «Λάμπρου» της 17Ν

Ο καταδικασμένος σε 17 φορές ισόβια συν κάθειρξη 25 ετών Αλ. Γιωτόπουλος αποφυλακίστηκε στις 21 Μαΐου. μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά. Ήταν η πέμπτη φορά που ο πολυϊσοβίτης υπέβαλε αίτημα για υφ’ όρων απόλυση. Οι Εφέτες το έκαναν δεκτό, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, ενώ είχε προηγηθεί απορριπτική απόφαση από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά. Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος, ο «Λάμπρος» της «17 Νοέμβρη», ο οποίος έχει παραμείνει στη φυλακή σχεδόν 24 χρόνια, πληροί τις τυπικές αλλά και τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για να μπορέσει να αποφυλακιστεί. Οι Εφέτες έλαβαν υπόψιν το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς που έθετε ως ελάχιστο όριο για την υποβολή αιτήματος αποφυλάκισης από ισοβίτη τα 19 έτη έκτισης, ενώ έλαβαν υπ’ όψιν και τη διαγωγή του Αλ.Γιωτόπουλου στη φυλακή, σημειώνοντας την καλή χρήση των αδειών που έχει λάβει κατά καιρούς, αλλά και το ότι ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές και το διδακτορικό του στα Μαθηματικά χωρίς χρήση υπολογιστή.

Ανατροπή στην υπόθεση Γιωτόπουλου: Επιστροφή στη φυλακή ζητά η εισαγγελία

Όμως, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Σοφοκλής Λογοθέτης άσκησε αναίρεση στο βούλευμα της αποφυλάκισης με το σκεπτικό ότι έπρεπε να εφαρμοστεί η νέα διάταξη του 2021 για την υφ΄όρων απόλυση, όπου για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στους πολυϊσοβίτες, θέτοντας ως ελάχιστο όριο τα 25 έτη πραγματικής έκτισης. Έτσι, κατά τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό δεν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις για την αποφυλάκιση υπό όρους και το επίμαχο βούλευμα θα πρέπει να αναιρεθεί και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος να επιστρέψει στην φυλακή τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2027, οπότε συμπληρώνεται η 25ετία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ