ΑΠΘ: Γκρέμισαν με βαριοπούλες τα πάντα στο Βιολογικό -Εκεί που κατασκευαζόταν η βιβλιοθήκη- Σοκαριστικές εικόνες - iefimerida.gr

ΑΠΘ: Γκρέμισαν με βαριοπούλες τα πάντα στο Βιολογικό -Εκεί που κατασκευαζόταν η βιβλιοθήκη- Σοκαριστικές εικόνες

ΑΠΘ: Αγνωστοι γκρέμισαν τα πάντα στο Βιολογικό
ΑΠΘ: Αγνωστοι γκρέμισαν τα πάντα στο Βιολογικό - Σοκαριστικές εικόνες -Φωτογραφία: thestival.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που θυμίζει κρανίου τόπο.

Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσαν στη διάρκεια της νύχτας άγνωστοι στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας, στον χώρο στον οποίο τη Μεγάλη Εβδομάδα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών κατασκευής βιβλιοθήκης, εκεί όπου στεγαζόταν για 34 χρόνια η αποκαλούμενη κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κρατώντας βαριοπούλες δεκάδες άτομα κινήθηκαν μαζικά προς τον χώρο και άρχισαν να γκρεμίζουν τους τοίχους. Η υπηρεσία φύλαξης ενημέρωσε τις πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, καθώς και την αστυνομία για την οργανωμένη επίθεση των αγνώστων, που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρύτανης ΑΠΘ: Η βιβλιοθήκη θα γίνει -Καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη

«Υπάρχει σημαντική καταστροφή σε δημόσια περιουσία και δρομολογούνται οι προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες. Το έργο αυτό, η δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές, χρηματοδοτείται από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει παραδοτέα όρια και χρονοδιαγράμματα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο, για να έχουν την εκπαίδευση που αξίζουν τα παιδιά του, για να στηρίζει η χώρα την πρόοδο της στους αποφοίτους μας. Απέναντι στον φορολογούμενο, την πατρίδα μας και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας που έχουν εμπιστευτεί το μέλλον τους σε μας, λογοδοτούμε όσοι υπηρετούμε το ΑΠΘ, από κάθε θέση ευθύνης. Όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα αν ανήκουμε στην πλευρά της δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι στην τρομοκρατία της κουκούλας. Η βιβλιοθήκη θα γίνει και έχω εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου ότι καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες οι παρεμβάσεις που είχαν κάνει τα συνεργεία τις προηγούμενες εβδομάδες καταστράφηκαν.

Δείτε τις εικόνες από το thestival.gr

Οι εικόνες του βανδαλισμένου χώρου προκαλούν θλίψη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε βίντεο με τους βανδαλισμούς στο Βιολογικό του ΑΠΘ από το voria.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικονόμου: Τα θλιβερά απομεινάρια της βίας δεν θα ανακόψουν την πρόοδο στα ΑΕΙ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε σχετικά:

«Η κοινωνία, οι πανεπιστημιακές αρχές, το διδακτικό προσωπικό, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είναι αποφασισμένοι να σβήσουν όλες τις σκιές του κακού παρελθόντος στα ΑΕΙ. Τα θλιβερά απομεινάρια αυτού του κακού παρελθόντος της βίας και της ανομίας δεν θα καταφέρουν τελικά να ανακόψουν την πορεία προόδου που έχει ξεκινήσει και στην πορεία αυτή όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν καθαρή θέση.

Συμφωνούμε όλοι ότι ένας - ένας οι κατειλημμένοι πανεπιστημιακοί χώροι πρέπει να αποδίδονται στους φυσικούς κατόχους τους και χρησιμοποιούνται για την εκπαιδευτική διαδικασία, σύμφωνα με την βούληση των οικείων πανεπιστημιακών αρχών. Εμεις είμαστε ανυποχώρητοι. Στηρίζουμε και συνδράμουμε με κάθε μέσο τόσο τον πρύτανη του ΑΠΘ όσο και τους πρυτάνεις των άλλων ΑΕΙ, ώστε η νεολαία μας να σπουδάζει με τις βέλτιστες συνθήκες και τα ελληνικά ΑΕΙ να αναβαθμίσουν περαιτέρω το κύρος τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την εκκένωση της κατάληψης οι πρυτανικές αρχές θέλησαν να μετατρέψουν τον χώρο σε βιβλιοθήκη.

Όπως είχε δηλώσει μάλιστα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως οι εργασίες για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ στο χώρο όπου υπήρχε κατάληψη προχωρούσαν. «Προχωρούν οι εργασίες στο ΑΠΘ. Εκεί όπου υπήρχε κατάληψη για 34 χρόνια πλέον χτίζεται βιβλιοθήκη χάρη στη σθεναρή στάση Πανεπιστημίου και Αρχών. Αφήνουμε πίσω το χτες και προχωρούμε δυναμικά μπροστά στο αύριο που αξίζουν τα Πανεπιστήμιά μας» τονίζει η υπουργός Παιδείας.

Πρόσφατα, ο ιστορικός και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη
Στάθης Καλύβας σε άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Η ιδεολογία της ισοπέδωσης» είχε στηλιτεύσει τις εικόνες στο ΑΠΘ. Αναφερόμενος στις παθογένειες της παιδείας στην Ελλάδα, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Κύπρου σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εκεί, «οι Κύπριοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υποδειγματικό πανεπιστημιακό ίδρυμα μέσα σε ελάχιστο χρόνο -με παράλληλη και ραγδαία ανάπτυξη της ιδιωτικής ανώτατης παιδείας» για να προσθέσει: «Καρδιά του πανεπιστημίου η εκπληκτική, σχεδιασμένη από τον Jean Nouvel, βιβλιοθήκη[...] Και μιλώντας για βιβλιοθήκες, αυτές τις μέρες ενεργοποιούμε την αστυνομία στην κατασκευή τους». Φυσικά αναφερόταν στα απαράδεκτα επεισόδια που διαδραματίστηκαν πρόσφατα στο ΑΠΘ. Το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να χτίσει βιβλιοθήκη πάνω στο χώρο «Στέκι του Βιολογικού», που είχαν καταλάβει επί 34 χρόνια (!) ομάδες φοιτητών που αυτοτοποθετούνται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Μόλις ο εργολάβος ξεκίνησε το έργο, οι εν λόγω φοιτητές αντέδρασαν, με έκτροπα, το διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας. Κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν την είσοδο της Σχολής Θετικών Επιστημών, σημειώθηκαν επεισόδια, έγινε χρήση χημικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ