Απεργεί η ΑΔΕΔΥ: Ποιοι συμμετέχουν -Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, κανονικά τα ΜΜΜ | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Απεργεί η ΑΔΕΔΥ: Ποιοι συμμετέχουν -Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, κανονικά τα ΜΜΜ

Απεργός με ντουντούκα
Η απεργία της ΑΔΕΔΥ αναμένεται να παραλύσει σήμερα το κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία: Intime, ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απεργία την οποία κήρυξε για σήμερα η ΑΔΕΔΥ, αναμένεται να παραλύσει το κέντρο της Αθήνας.

Η 24ωρη απεργία που κηρύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, θα φέρει στους δρόμους υπαλλήλους του δημοσίου, καθώς και καθηγητές, νοσηλευτές και υπαλλήλους στην αεροναυτιλία μεταξύ άλλων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση στις 10 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, τα αιτήματα για τα οποία βγαίνουν σήμερα σε απεργία, είναι τα εξής:

 • Θωράκιση της δημόσιας υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.
 • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.
 • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων.
 • Επέκταση του θεσμού των βαρέων-ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από κανέναν εργαζόμενο, που το λαμβάνει σήμερα.
 • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
 • Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά, με προτεραιότητα στην Υγεία (παιδεία, αυτοδιοίκηση, ασφαλιστικά Ταμεία, κοινωνικές υπηρεσίες, κτλ).
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
 • Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των υπηρεσιακών συμβουλίων στο Δημόσιο.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.
 • Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

Στην απεργία και η ΠΟΕΔΗΝ

Στην απεργία θα συμμετέχει σήμερα και η ΠΟΕΔΗΝ. Με ανακοίνωσή της, τονίζει πως στις 8:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί πορεία από την πλατεία Μαβίλης προς το υπουργείο Υγείας, σε μια πορεία που την χαρακτηρίζουν «Πορεία Σωτηρίας Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας & ΕΚΑΒ».

Οι διεκδικήσεις της ΠΟΕΔΗΝ είναι μεταξύ άλλων: Δωρεάν Δημόσια Υγεία – Πρόνοια, επαρκή χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των εκτάκτων, αύξηση στους μισθούς, σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού κ.α.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η ΟΛΜΕ κατεβαίνει σε απεργία

Και οι καθηγητές θα συμμετέχουν στην απεργία καθώς η ΟΛΜΕ θα συμμετέχει στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ. Στην ανακοίνωσή της παραθέτει τα εξής αιτήματα:

 • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με μέγιστο τους 15 και με ένα μαθητή ανά θρανίο έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις όπως και στους άλλους κλειστούς χώρους. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν.4692/2020) που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας!
 • Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία. Λέμε όχι στις 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επιπλέον εκπαιδευτικούς στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία.
 • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
 • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στην αεροναυτιλία

Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία θα έχουν και οι εργαζόμενοι στην αεροναυτιλία, κρατώντας έτσι στο έδαφος τα αεροπλάνα.

Οι ΕΕΕΚΕ (Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος), ΟΣΥΠΑ (Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΑ) και ΕΝΗΜΑΕΚ (Ενωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας) προχωρούν σήμερα σε κινητοποιήσεις, τις οποίες θα συνεχίσουν το επόμενο διήμερο, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τα δρομολόγια των πτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως για σήμερα, οι πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air ακυρώνονται, με εξαίρεση τις πτήσεις Α3 929 (Τελ Αβίβ - Αθήνα) και Α3 931 (Κάιρο - Αθήνα), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως ανακοίνωσε μάλιστα ο ΥΠΑ, θα ακολουθήσει και 48ωρη απεργία από την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 00:01 έως και τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, 23:59, τοπική.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, 24ωρη απεργία έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος, προγραμματίζοντας προσυγκέντρωση στις 11 στο Πεδίον του Άρεως και μοτοπορεία προς το υπουργείο Μεταφορών. Ωστόσο οι εργαζόμενοι στις οδικές συγκοινωνίες ξεκαθαρίζουν πως δεν θα συμμετέχουν. Συγκεκριμένα, η στάση εργασίας, από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 17:00 το απόγευμα στις γραμμές 1, 2 και 3 του μετρό ανεστάλη, όπως και στο τραμ, μετά τις αποφάσεις που έλαβαν τα αντίστοιχα σωματεία των εργαζομένων τους.

Ετσι θα λειτουργήσουν κανονικά οι συρμοί του Μετρό, του ηλεκτρικού, αλλά και το τραμ, ενώ σε ότι αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα σωματεία εργαζομένων ξεκαθάριζαν πως δεν υπήρχε απόφαση για προκήρυξη απεργίας. Ωστόσο, η ΟΣΜΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και υπάρχει το ενδεχόμενο μεμονωμένοι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε απεργία χωρίς περαιτέρω ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ