Αντιπαράθεση δικηγόρων και δικαστών για τη λειτουργία των δικαστηρίων εν μέσω πανδημίας

Aίθουσα δικαστηρίου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ξεκίνησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ δικηγόρων και δικαστών για το θέμα της πλήρους λειτουργίας των δικαστηρίων κατά το διάστημα των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Ορισμένες δικαστικές ενώσεις με σημερινές ανακοινώσεις τους αντέδρασαν στην πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων και εξήγγειλαν στάση εργασίας, την ερχόμενη Παρασκευή, από τις 9:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι.

Επί του περιεχομένου των ανακοινώσεων αυτών απαντά η συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με σκληρή ανακοίνωσή της, στην οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι «αποτελεί απρόκλητη και ιταμή επίθεση έναντι του δικηγορικού σώματος η αναφορά ότι η λειτουργία των δικαστηρίων αποτελεί ικανοποίηση συντεχνιακών συμφερόντων και, μάλιστα, όταν η αναφορά αυτή γίνεται από λειτουργούς της Δικαιοσύνης».

Η ανακοίνωση των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, υπό τον πρόεδρό της Δημήτρη Βερβεσό, με αφορμή την εξαγγελία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας (διακοπή συνεδριάσεων), λόγω της κυβερνητικής απόφασης για πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων, σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

  1. «Όπως και η Ολομέλεια επεσήμανε στην τελευταία απόφασή της, η Δικαιοσύνη αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας. Η απρόσκοπτη παροχή δικαστικής προστασίας στους πολίτες αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό ενός κράτους δικαίου και κάθε δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας.
  2. Η Δικαιοσύνη δεν είναι φέουδο κανενός (δικαστού, υπαλλήλου, δικηγόρου). Απονέμεται στο όνομα του ελληνικού λαού και μόνο. Ας μη διαφύγει της προσοχής μας ότι η ανάγκη διαρκούς λειτουργίας των δικαστηρίων αποτελεί δημοκρατικό πρόταγμα, σύμφωνα και με τις συνταγματικές επιταγές και όχι ικανοποίηση συντεχνιακού συμφέροντος.
  3. Μόνη αρμόδια αρχή για την εισήγηση λήψης των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και προστασίας και για τη λειτουργία ή μη δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι ο ΕΟΔΥ. Η λειτουργία των Δικαστηρίων, όπως και των λοιπών δημόσιων υπηρεσιών, σχολείων και ιδιωτικών επιχειρήσεων με πιθανό μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού, αποτελεί κυβερνητική απόφαση μετά την σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών. Απορούμε με το γεγονός ότι κάποιοι, μη αρμόδιοι, αμφισβητούν τις σχετικές αποφάσεις και προσπαθούν να υποκαταστήσουν τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
  4. Στις ευρωπαϊκές χώρες, με επιβαρυμένη μάλιστα, σε σχέση με τη χώρα μας, επιδημιολογική κατάσταση, όλοι οι δικαστικοί σχηματισμοί λειτουργούν κανονικά.
  5. Είναι αυτονόητο ότι η λειτουργία των δικαστηρίων θα πρέπει να γίνεται με τη λήψη και τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες μέτρων πρόληψης και προστασίας, με την ευθύνη της Πολιτείας και της Διοίκησης των οικείων των δικαστηρίων, που την απαρτίζουν εκλεγμένοι δικαστές.
  6. Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η απόφαση αυτή της διοίκησης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τη στιγμή μάλιστα που εκπρόσωποι των διοικήσεων των δικαστηρίων, πρόσφατα εκλεγμένοι δικαστές από τις Ολομέλειες των οικείων δικαστηρίων, οι οποίοι μετέχουν στην τακτική εβδομαδιαία σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας, διαβεβαιώνουν ότι τα μέτρα πρόληψης και προστασίας τηρούνται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη λειτουργία των δικαστηρίων (πλην της ανεπαρκούς αστυνομικής παρουσίας). Η αντίθετη άποψη που εκφράζεται δεν στηρίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση αφού τα δικαστήρια μέχρι σήμερα δεν έχουν αποτελέσει εστία υπερμετάδοσης του ιού.
  7. Τέλος, αποτελεί απρόκλητη και ιταμή επίθεση έναντι του δικηγορικού σώματος η αναφορά ότι η λειτουργία των δικαστηρίων αποτελεί ικανοποίηση συντεχνιακών συμφερόντων. Και μάλιστα, όταν η αναφορά αυτή γίνεται από λειτουργούς της Δικαιοσύνης που γνωρίζουν την μέχρι σήμερα ουσιώδη συμβολή του δικηγορικού σώματος στην ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων με τη διάθεση εξοπλισμού και προσωπικού, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, τη χορήγηση υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, σε αντίθεση με άλλους λειτουργούς, που απαιτούσαν τη δημιουργία ειδικών κατασκευών για τη δική τους και μόνον ασφάλεια.

Στο πλαίσιο της αδήριτης ανάγκης για τη διαρκή και ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης σε διάλογο για να διαμορφώσουμε από κοινού τις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των δικαστηρίων, σύμφωνα και με τις επιταγές των αρμοδίων υγειονομικών αρχών».

Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος ζητεί ελέγχους στα δικαστήρια και επανακαθορισμό των μέτρων πρόληψης λόγω Covid-19

Με επιστολή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς και τον ΕΟΔΥ, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) καλεί «να σταθμίσουν εκ νέου τα δεδομένα, επανακαθορίζοντας τα μέτρα πρόληψης διάδοσης του ιού Covid-19 με απόλυτη προτεραιότητα και μόνο κριτήριο τη διαφύλαξη του υπέρτερου αγαθού όλων, τη δημόσια υγεία».

Ακόμη, η ΕΕΕ ζητεί να μεταβούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα δικαστικά μέγαρα προκειμένου να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους και να γνωμοδοτήσουν για τη δυνατότητα να υποδέχονται εργαζόμενους και πολίτες.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει:

«Σε συνέχεια της από 1/11/2020 επιστολής μας για τον περιορισμό λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων στις δικαστικές περιφέρειες της χώρας, όπου παρατηρείται αυξημένος επιδημιολογικός κίνδυνος, σας καλούμε να σταθμίσετε εκ νέου τα δεδομένα, επανακαθορίζοντας τα μέτρα πρόληψης διάδοσης του ιού ''covid-19'' με απόλυτη προτεραιότητα και μόνο κριτήριο τη διαφύλαξη του υπέρτερου αγαθού όλων, τη δημόσια υγεία.

Προς τούτο, παρακαλούμε θερμά να μεταβούν κατά την κρίση σας κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ και μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας στις δικαστικές εγκαταστάσεις ιδίως των μεγάλων πόλεων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους και να γνωμοδοτήσουν για τη δυνατότητα των υλικοτεχνικών υποδομών να υποδέχονται το πλήθος εργαζομένων και πολιτών που αναμένεται να προσέλθει για την εκδίκαση των ήδη εισηγμένων υποθέσεων και συγχρόνως να τηρούνται τα θεσμοθετημένα για την αποτροπή του κινδύνου διασποράς της νόσου υγειονομικά πρωτόκολλα».

Πρόσθετα μέτρα προστασίας στα δικαστήρια ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι

Να ανακληθεί άμεσα η ΚΥΑ που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και προβλέπει τη συνέχιση της λειτουργίας των δικαστηρίων στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ζητεί η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι με ανοιχτή επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας και τον ΕΟΔΥ κάνουν λόγο για «παντελή έλλειψη προστασίας και πρόνοιας από μέρους της Πολιτείας και για έλλειψη των στοιχειωδών προστατευτικών μέσων (μάσκες, αντισηπτικό υγρό, γάντια)», ενώ επισημαίνουν τον καθημερινό συνωστισμό στις δικαστικές αίθουσες και στα γραφεία εξαιτίας της μη ύπαρξης ελέγχου στις εισόδους και της ελλιπούς φύλαξης των δικαστικών κτηρίων.

Παράλληλα, ζητούν να εκδοθεί νέα διορθωμένη ΚΥΑ που να διασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων και μεταξύ άλλων να υπάρχει έλεγχος και θερμομέτρηση του κοινού στις εισόδους των δικαστηρίων, οι δικαστικές υπηρεσίες να λειτουργούν με ραντεβού, να αυξηθούν τα κονδύλια για την καθαριότητα και την προμήθεια αντισηπτικών και να προβλεφθεί η δυνατότητα για δωρεάν τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους και λειτουργούς.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή της ΟΔΥΕ

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί και αρμόδιοι φορείς,

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε χθες με την έκδοση της Κ.Υ.Α. που αφορά τη λειτουργία των Δικαστηρίων όλης της χώρας, ότι, με ευθύνη κατά κύριο λόγο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ως
καθ΄ ύλην αρμόδιου Υπουργείου, αγνοήθηκαν πλήρως οι συνθήκες που επικρατούν στα Δικαστήρια όλης της χώρας και κυρίως αγνοήθηκε η προστασία της ανθρώπινης ζωής, για την οποία κατά τα άλλα κόπτονται καθημερινά οι παράγοντες σε όλες τις βαθμίδες της κυβερνητικής ιεραρχίας.

Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, που καθημερινά βιώνουμε κυριολεκτικά «στο πετσί μας», όλο αυτό το διάστημα από την αρχή της πανδημίας, ακόμα και κατά την περίοδο της «αναστολής λειτουργίας» των Δικαστηρίων, την παντελή έλλειψη προστασίας και πρόνοιας από μέρους της πολιτείας, συνθήκη που αποτυπώνεται είτε από την έλλειψη των στοιχειωδών προστατευτικών μέσων(μάσκες, αντισηπτικό υγρό, γάντια), είτε με τον καθημερινό συνωστισμό στις δικαστικές αίθουσες και στα γραφεία μας εξαιτίας της μη ύπαρξης ελέγχου στις εισόδους και της ελλιπούς φύλαξης των δικαστικών κτηρίων.

Και παρά το γεγονός ότι υφίστατο το μεγάλο αυτό έλλειμμα της πολιτείας σε όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας, προσπαθήσαμε και ως ένα βαθμό το καταφέραμε να επιδείξουμε υποδειγματική πειθαρχία και σεβασμό στις αποφάσεις των αρμοδίων υγειονομικών οργάνων, τόσο κατά την περίοδο της καραντίνας, όσο και μετά απ΄ αυτήν, αν και δεν έλειψαν σε όλη τη χώρα τα περιστατικά κρουσμάτων κορωνοϊού σε δικαστικές υπηρεσίες (π.χ. Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Χαλκίδα, Αγρίνιο, Αθήνα κατ΄επανάληψη κλπ).

Έτσι, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία μας για την εξάπλωση του ιού και γνωρίζοντας ότι τα Δικαστήρια σε όλη τη χώρα παραμένουν «ανοχύρωτα», έγκαιρα μέσα στον Αύγουστο, στείλαμε υπόμνημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ώστε η έναρξη του νέου δικαστικού έτους να μας βρει όλους προετοιμασμένους για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας , που τελικά ήδη εξελίσσεται.

Δυστυχώς τα περισσότερα από τα αιτήματά μας παραμένουν και σήμερα «κενό γράμμα» καθώς η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφασίζουν να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων, έχοντας αρκεστεί μόνο στα ελάχιστα απαιτούμενα, δηλαδή:

Α)την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους δικαστές, εισαγγελείς, γραμματείς, συνηγόρους, διαδίκους και λοιπούς παρισταμένους εντός των δικαστικών αιθουσών (ακροατηρίων), που είναι ίσως το μοναδικό μέσο προστασίας που τηρείται,

Β)τη διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους, που πάντως δεν μας το προσφέρει σε καμία επάρκεια το αρμόδιο Υπουργείο,

Γ)τη τήρηση ενάμισι (1,5) μέτρου απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων, που εκ των πραγμάτων σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται, όπως μαρτυρούν οι καθημερινές εικόνες από όλα τα Δικαστήρια της χώρας,

4)τον καθορισμό ανώτατου ορίου εισερχομένων εντός των αιθουσών στα είκοσι έως εικοσιπέντε (15) άτομα, με αύξηση όταν κρίνεται αναγκαίο μέχρι τα (25) άτομα, που και αυτοί οι αριθμοί σε πολλές δικαστικές αίθουσες είναι πρακτικά υπερβολικοί.

5)Καθιέρωση εξ αποστάσεως τηλεργασίας για το 50% των υπαλλήλων, που πρακτικά στα Δικαστήρια γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό και λόγω της απαραίτητης αυτοπρόσωπης
παρουσία του Γραμματέα στην έδρα, αλλά και λόγω της πλήρους ανεπάρκειας σε υλικοτεχνικές υποδομές.

Όμως είχαμε ζητήσει, χωρίς όμως η επίσημη πολιτεία να θέλει μέχρι σήμερα να μας ακούσει και εξακολουθούμε να bζητούμε, απαιτώντας πλέον επιτακτικά την υλοποίηση των εξής:

1ο)Την έκδοση αναλυτικής Κ.Υ.Α. με την οποία θα καθορίζεται με πλήρη σαφήνεια και με την ευθύνη των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας, κάθε διαδικαστική λεπτομέρεια που αφορά τη λειτουργία των Δικαστηρίων στη βάση υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα εκδίδονται με την ευθύνη του ΕΟΔΥ για κάθε γεωγραφική περιφέρεια, αλλά και ανάλογα με το κάθε κτήριο που στεγάζει τις Δικαστικές Υπηρεσίες, δεδομένου ότι η λειτουργία των Δικαστηρίων είναι
σύνθετη και ιδιαίτερη λειτουργία και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζονται τα Δικαστήρια όπως οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες

2ο)Τη φύλαξη στις εισόδους όλων των δικαστικών κτηρίων με την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού και έλεγχο, θερμομέτρησης και καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας όλων των εισερχομένων στις εισόδους των Δικαστικών Κτηρίων αλλά και των εισερχομένων στα γραφεία των Δικαστικών Υπηρεσιών της χώρας,

3ο)Την υποχρεωτική εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων με τις Δικαστικές Υπηρεσίες «με ραντεβού»

4ο)Την διενέργεια «δωρεάν» τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, όσες φορές απαιτείται (όπως ισχύει για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη), σε όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους και Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς και πάντως σε α΄ φάση οπωσδήποτε σε γεωγραφικές περιφέρειες που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες σε αριθμό κρουσμάτων,

5ο)Χορήγηση σε πλήρη επάρκεια των απαραίτητων υλικών προστασίας (αντισηπτικά , μάσκες ,γάντια), καθώς και έγκριση δαπάνης σε όλες τις υπηρεσίες για την τοποθέτηση πλέξιγκλας, όπου αυτή δεν έχει γίνει.

6ο)Αύξηση των κονδυλίων που αφορούν την καθαριότητα και έκτακτη πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, προκειμένου να υπάρχει σε καθημερινή και συνεχή βάση καθαριότητα και φροντίδα των εσωτερικών χώρων (κοινόχρηστων και μη) των Δικαστικών κτηρίων.

Άλλωστε τέτοια πρόνοια ελήφθη για το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία είναι χώροι συνάθροισης με σαφώς μικρότερη επιβάρυνση απ΄ ότι τα Δικαστήρια, δεδομένης της ομοιογένειας του πληθυσμού που συνέρχεται στα σχολεία, σε σχέση με την μεγάλη ανομοιογένεια του πληθυσμού που συναθροίζεται στους χώρους των Δικαστηρίων.

7ο)Άμεση προώθηση όλων των διαδικασιών που σχετίζονται με τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό στο χώρο των Δικαστηρίων, με την δημόσια δέσμευση του Υπουργείου για σαφή χρονικό προγραμματισμό της υλοποίησης: α) της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων και β) της ηλεκτρονικής έκδοσης των πιστοποιητικών σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας

Θεωρούμε αδιανόητο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με πολύ λιγότερα κρούσματα και απώλειες ανθρωπίνων ζωών, να είναι εντονότερα τα μέτρα προστασίας απ΄ ότι σ΄αυτό το δεύτερο κύμα, όπου ο φόβος και η ανασφάλεια έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο για όλο τον πληθυσμό της χώρας.

Πρώτοι εμείς οι Δικαστικοί Υπάλληλοι ζητήσαμε, μεσούσης μάλιστα της αναστολής εργασιών των Δικαστηρίων, να ανοίξουν τα Δικαστήρια, αλλά με όρους που θα εξασφαλίζουν την προστασία της υγείας όλων όσων εμπλέκονται στην απονομή της Δικαιοσύνης (Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, Δικαστικών Υπαλλήλων, δικηγόρων, διαδίκων).

Και θεωρούμε ότι χρέος όλων των ανωτέρω φορέων είναι να στρατευθούμε από κοινού στον αγώνα διεκδίκησης και τελικά υλοποίησης τέτοιων ασφαλών συνθηκών εργασίας.

Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη γνώση, ούτε επιστημονική τεκμηρίωση για την κατανόηση του αυτονόητου, δηλαδή ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας όλων είναι το ύψιστο καθήκον μας. Θεωρούμε επομένως απαράδεκτες και τις καταδικάζουμε απερίφραστα, τις αναίτιες επιθέσεις μέρους του δικηγορικού σώματος προς τους Δικαστικούς Υπαλλήλους και προς τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς.

Τέτοιες πρακτικές ενεργοποιούν στο μέγιστο βαθμό τη λογική του «κοινωνικού αυτοματισμού» και αποτελούν το καλύτερο άλλοθι προκειμένου οι κυρίως υπεύθυνοι για το πρόβλημα να
μη δίνουν λύση.

Τελειώνοντας, καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τους συναρμόδιους Υπουργούς να ανακαλέσουν άμεσα την εκδοθείσα Κ.Υ.Α. και να προβούν στην έκδοση νέας διορθωμένης, αφού εξασφαλίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία των Δικαστηρίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ