Ισόβια στους 7 δολοφόνους του Καμπανού -«Μη με χτυπάτε άλλο», η δολοφονία που σόκαρε τη χώρα - iefimerida.gr

Ισόβια στους 7 δολοφόνους του Καμπανού -«Μη με χτυπάτε άλλο», η δολοφονία που σόκαρε τη χώρα

Άλκης Καμπανός
Άλκης Καμπανός / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού, η υπόθεση που προκάλεσε πραγματικό σοκ στο πανελλήνιο, φέρνοντας μετ'επιτάσεως ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της οπαδικής βίας.

Τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 δώδεκα νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ ξεκινούν από κεντρικό σύνδεσμο της ομάδας τους και κατευθύνονται με τρία οχήματα προς την περιοχή της Χαριλάου. Εκεί πραγματοποιούν «τυφλή» δολοφονική επίθεση με μαχαίρια, λοστούς, ξύλα, δρεπάνι κι άλλα αντικείμενα σε βάρος μίας πενταμελούς παρέας, φίλων της ομάδας του 'Αρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο εξ αυτών προλαβαίνουν και ξεφεύγουν, ενώ οι υπόλοιποι τρεις δέχονται άγρια επίθεση. Μεταξύ αυτών ο 19χρονος 'Αλκης Καμπανός που πέφτει νεκρός από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στο σώμα και στο κεφάλι, ενώ οι δύο φίλοι του υφίστανται τραύματα- στην ψυχή και στο σώμα τους.

«Μη με χτυπάτε άλλο»

«Μη με χτυπάτε άλλο» είναι τα τελευταία λόγια του αδικοχαμένου 'Αλκη, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στην οδό Θ. Γαζή που πλέον φέρει το όνομά του. Η άγρια δολοφονία του 'Αλκη «παγώνει» το πανελλήνιο και οι τελευταίες του λέξεις γίνονται σύνθημα κατά της οπαδικής βίας.

49 συνεδριάσεις, 75 μάρτυρες, 300 έγγραφα

Οι αστυνομικές έρευνες κορυφώνονται τα επόμενα 24ωρα και οδηγούν στη σύλληψη των δώδεκα εμπλεκόμενων προσώπων. Όλοι οδηγούνται μετά τις απολογίες τους στις φυλακές ως προσωρινά κρατούμενοι. Έντεκα μήνες μετά την δολοφονική επίθεση και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο ξεκινάει η πολύκροτη δίκη, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των 6 μηνών της αποδεικτικής διαδικασίας (μέχρι την έκδοση της απόφασης) πραγματοποιούνται συνολικά 49 συνεδριάσεις, εξετάζονται περισσότεροι από 75 μάρτυρες (κατηγορίας και υπεράσπισης) και διαβάζονται περί τα 300 έγγραφα.

Τα 30 τραύματα στο κορμί του Άλκη

Αν και τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης «δείχνουν» περισσότερα από 30 τραύματα στο κορμί του 'Αλκη, οι κατηγορούμενοι, μέσα από τις απολογίες τους, αρνούνται ότι ήρθαν σε επαφή μαζί του, αλλά και να περιγράψουν τα όσα είδαν. Μόνο ένας εξ αυτών παραδέχεται ότι μαχαίρωσε τον 19χρονο φοιτητή, με την ομολογία του πάντως να αμφισβητείται ευθέως από την εισαγγελέα της έδρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια εισαγγελική λειτουργός στην μαραθώνια αγόρευσή της κάνει λόγο για «επίθεση οργανωμένη και σχεδιασμένη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο με κοινό ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων». «Λυπάμαι πραγματικά, έχουμε 12 νέα παιδιά που ήταν στο χέρι τους να ακολουθήσουν έναν καλύτερο δρόμο στη ζωή τους κι όχι το σκοτάδι. Σε έναν "ανορθόδοξο πόλεμο" η νίκη σημαίνει καταδίκη» αναφέρει στην πρόταση της ζητώντας την καταδίκη όλων των κατηγορούμενων.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου

Τελικά το δικαστήριο αποφασίζει ομόφωνα την καταδίκη τους, επιβάλλοντας την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις στους επτά από τους δώδεκα, ενώ οι υπόλοιποι πέντε καταδικάζονται σε πολυετείς ποινές κάθειρξης (με εκτιτέα τα 20 έτη). Με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης τιμωρούνται όσοι - σύμφωνα με την απόφαση των δικαστών - κρίνονται ένοχοι ως συναυτουργοί στην πράξη της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο), για τη δολοφονία του 'Αλκη. Οι πρόσκαιρες κάθειρξεις επιβλήθηκαν σε όσους για την ίδια περίπτωση κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί. Όλοι οι κατηγορούμενοι επιστρέφουν μετά την απαγγελία της απόφασης στις φυλακές.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο επιβάλει τις εξής ποινές στους 12 καταδικασθέντες, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων:

 • Στον 1ο, συνολική ποινή κάθειρξης 27 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
 • Στον 2ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
 • Στον 3ο και στον 4ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών
 • Στον 5ο, συνολική ποινή κάθειρξης 24 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
 • Στον 6ο, συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
 • Στον 7ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
 • Στον 8ο, συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών
 • Στον 9ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
 • Στον 10ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών
 • Στον 11ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
 • Στον 12ο, συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)

Η καταδίκη τους αφορά τις εξής πράξεις:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του 'Αλκη οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος, 10ος, 11ος

- Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του 'Αλκη οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος

- Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του πρώτου τραυματία νεαρού (Α.Β.) οι 2ος, 7ος, 9ος, 10ος και 11ος και ως συνεργοί στην πράξη αυτή οι 1ος, 3ος, 4ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος

- Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του δεύτερου τραυματία νεαρού (Δ.Κ.) ο 10ος και ως συνεργοί στην πράξη αυτή οι υπόλοιποι 11.

- Για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και οι 12, ενώ κατά περίπτωση για κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση επιβάλλει σε όλους την παρεπόμενη ποινή της απαγόρευσης προσέλευσης και παρακολούθησης αγώνων του ΠΑΟΚ σε κάθε άθλημα, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, για διάστημα 5 ετών.

«Δικαίωση για τον 'Αλκη»

Για δίκαιη απόφαση που όμως δεν φέρνει πίσω το παιδί τους, κάνουν λόγο οι γονείς του 'Αλκη , μετά την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης. «Είναι μία μεγάλη δικαίωση για την οικογένεια μας, αλλά το παιδί μου δεν γυρίζει πίσω» αναφέρει η η μητέρα του, Μελίνα Κακουλίδου, ενώ ο πατέρας Αριστείδης Καμπανός τονίζει ότι με την απόφαση «επήλθε δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ