Ακρόπολη: Αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε για τσιμέντωμα, η UNESCO σήμερα τα εκθειάζει - iefimerida.gr

Ακρόπολη: Αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε για τσιμέντωμα, η UNESCO σήμερα τα εκθειάζει

Η Ακρόπολη των Αθηνών
Η Ακρόπολη των Αθηνών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην Ακρόπολη εκθειάζει η UNESCO, καθώς στην αναλυτική έκθεσή της τονίζει πως το μνημείο στον Ιερό Βράχο είναι πρότυπο συντήρησης κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έρχεται έτσι σε πλήρη αντίθεση με όσα κατήγγειλε τον Μάιο του 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, περί «αυταρχισμού και ιδιοκτησιακής νοοτροπίας ακόμα και στον Πολιτισμό», αναφορικά με τα έργα διαμόρφωσης διαδρομών πρόσβασης ΑμεΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: Τι έγιναν εκείνοι που μιλούσαν για τσιμέντωμα;

«Εδώ στην Κέρκυρα έχουμε την πρόσθετη υποχρέωση να διαχειριστούμε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς προστατευόμενο από την UNESCO. Να πω εδώ ότι η UNESCO σήμερα σε μελέτη της κρίνει τη διαχείριση της Ακρόπολης ως υποδειγματική. Τι έγιναν σήμερα εκείνοι που μιλούσαν για τσιμέντωμα της Ακρόπολης; Αποδεικνύεται η τοξικότητα των fake news. Εύχομαι εξίσου υποδειγματική να κρίνει η UNESCO τη διαχείριση που πρέπει να κάνουμε στην παλιά πόλη της Κέρκυρας», ανέφερε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κέρκυρα, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων του 2023.

Όταν ο Αλ. Τσίπρας έλεγε ότι τα έργα στην Ακρόπολη πληγώνουν τον πολιτισμό μας

Κατά τη διάρκεια των έργων ανάπλασης που είχαν γίνει στην Ακρόπολη, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζονταν πως «οι επεμβάσεις στον Ιερό Βράχο πρέπει να έχουν ευρύτατη συναίνεση όχι μόνο της εγχώριας αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισκεφθεί την Ακρόπολη στις 21 Μαΐου 2021 και στη συνέχεια είχε ανεβάσει ένα βίντεο, λέγοντας πως το μέγεθος της πρόσφατης τσιμεντένιας επέμβασης αλλάζει το τοπίο ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η UNESCO επαινεί τα έργα παρέμβασης

Αντίθετα, στην έκθεση της UNESCO αναφέρεται πως οι μελέτες αποκατάστασης παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στις Διεθνείς Συναντήσεις της Ακρόπολης. Συνεπώς, όλες υλοποιήθηκαν κατόπιν ενδελεχούς έρευνας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση, τόσο οι στρωμένοι διάδρομοι όσο και ο ανελκυστήρας είναι χρήσιμοι και δεν έχουν επίπτωση στην Οικουμενική Αξία της Ακρόπολης:

Α) Η ανανέωση και διεύρυνση των υφισταμένων διαδρομών δεν έχουν αρνητική επίπτωση στην Εξέχουσα Οικουμενική Αξία (Outstanding Universal Value-OUV) της Ακρόπολης. Ο αρχαίος βράχος, επί του οποίου εδράζονται τα μνημεία της Ακρόπολης, προστατεύεται επαρκώς, καθώς η επίστρωση φέρει προστασία και δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με την επιφάνεια του βράχου. Επιπλέον, η επέμβαση φαίνεται να είναι πλήρως αναστρέψιμη. Το πλάτος των διαδρομών έχει διευρυνθεί κατά την ανανέωσή τους. Αυτό είναι χρήσιμο από λειτουργικής άποψης για τον όγκο των επισκεπτών, για την κίνηση των αμαξιδίων και την μεταφορά υλικών δομής και οχημάτων (για τη μεταφορά βαρέων μαρμάρινων όγκων).

Β) Ο νέος ανελκυστήρας, που αντικατέστησε τον ανελκυστήρα του 2004, δεν έχει αρνητική επίπτωση στην Εξέχουσα Οικουμενική Αξία (OUV) της Ακρόπολης. Η επέμβαση φαίνεται να είναι πλήρως αναστρέψιμη και η θέση του τεκμηριώνεται επαρκώς. Η αναγκαιότητα για άνετη προσβασιμότητα για όλους είναι αναντίρρητη για ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σήμερα. Ο νέος ανελκυστήρας διευκολύνει εξαιρετικά άτομα με αμαξίδια, αλλά και ηλικιωμένους, εγκύους και μικρά παιδιά σε καροτσάκια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την UNESCO και η απάντηση μέσω της Έκθεσης

Υπενθυμίζεται πως αρχές Απρίλιου του 2022, 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της τομεάρχη Πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου, είχαν αναδείξει σε μείζον θέμα το υποτιθέμενο «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης και είχαν αντιδράσει στην εγκατάσταση ανελκυστήρα στον Ιερό Βράχο. Είχαν μάλιστα καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς την υπουργό Πολιτισμού σχετικά με την πρόθεση της UNESCO να στείλει κλιμάκιο για την εποπτεία των εργασιών «ανάπλασης» στην Ακρόπολη. Μάλιστα, κατηγορούσαν τότε το υπουργείο Πολιτισμού ότι πορεύεται σε ολισθηρό δρόμο.

Το υποτιθέμενο «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης έφερε στο προσκήνιο και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με το αίτημα που κατέθεσε για την αναπομπή στο ΚΑΣ και την ακύρωση της απόφασης, βάσει της οποίας εγκρίθηκε η μελέτη «διαμόρφωσης των διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση».

Η έκθεση, που ήρθε σήμερα το φως της δημοσιότητας, αναφέρει ότι βασίστηκε στα πορίσματα Μεικτής Συμβουλευτικής Αποστολής (Joint Advisory Mission), αποτελούμενης από δύο εκπροσώπους του διεθνούς ICOMOS και ενός του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίοι πραγματοποίησαν το διάστημα 27-29 Απριλίου 2022 τριήμερη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Η έκθεση της UNESCO για την Ακρόπολη

Η Έκθεση 70 σελίδων, περιληπτικά και ενδεικτικά συνοψίζεται στα εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Η γενική κατάσταση της Εξέχουσας Οικουμενικής Αξίας του ενταγμένου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς Μνημείου με την ονομασία «Ακρόπολη, Αθήνα» είναι εξαιρετική και προστατεύεται επαρκώς. Νόμοι και κανονισμοί διασφαλίζουν την προστασία του μνημείου και της ζώνης προστασίας του (buffer zone).
  • Το σύστημα λήψης αποφάσεων εξασφαλίζει ότι διεξοδικές και λεπτομερείς μελέτες εκπονούνται πριν από την έγκριση νέων επεμβάσεων.
  • Η διαχείριση του μνημείου και οι κύριες υπηρεσίες αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων και των αναστηλωτικών έργων, εκτελούνται από το Κράτος-Μέλος. Ως εκ τούτου, υπάρχει στενή επίβλεψη, που εξασφαλίζει ότι κάθε βήμα των προσπαθειών αποκατάστασης και συντήρησης γίνεται κατά τρόπο συστηματικό.
  • Η διαδικασία λήψης αποφάσεων για όλα τα μεγάλα έργα αποκατάστασης και συντήρησης περιλαμβάνει εξειδικευμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, ενώ έχει ενσωματώσει διαδικασίες τεκμηρίωσης, διαβούλευσης και διαλόγου με ειδικούς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
  • Η ανανέωση και διεύρυνση των διαδρομών επίσκεψης, ο ανελκυστήρας και το έργο φωτισμού υλοποιήθηκαν όλα κατόπιν μελετών, εξέτασης και τεκμηρίωσής τους από την ΕΣΜΑ. Εν συνεχεία, οι προτάσεις εξειδικεύτηκαν από την ΥΣΜΑ και οι μελέτες εγκρίθηκαν από την ΕΣΜΑ και υποβλήθηκαν για την κατά νόμον γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η αρμόδια ΕΦΑ Πόλης Αθηνών διατύπωσε επίσης σχόλια και προτάσεις επί των μελετών. Οι μελέτες αποκατάστασης επιπλέον παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στις Διεθνείς Συναντήσεις της Ακρόπολης. Συνεπώς όλες οι μελέτες υλοποιήθηκαν κατόπιν ενδελεχούς έρευνας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ακρόπολη UNESCO έκθεση ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ