Σε «κόκκινο» συναγερμό έχουν τεθεί 10 περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Αττική, καθώς υπάρχει προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι περιοχές που βρίσκονται σε κατηγορία κινδύνου 5 είναι:
- Αττική και Κύθηρα
- Λακωνία
- Νότια Εύβοια
- Κρήτη
- Λέσβος
- Σάμος
- Χίος
- Ικαρία και Ψαρά
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατηγορία 4 – προβλέπεται για:
- Υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Φθιώτιδα και η Εύβοια, μαζί με τη Σκύρο)
- Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Θάσος, Ροδόπη, Έβρος – συμπεριλαμβανομένης της Σαμοθράκης)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λήμνος)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Η Πολιτική Προστασία έχει ήδη ειδοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους για να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανά περιστατικά.
Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:
- Καύση ξερών χόρτων ή υπολειμμάτων καθαρισμού
- Χρήση εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες (π.χ. τροχοί, ηλεκτροσυγκολλήσεις)
- Λειτουργία υπαίθριων ψησταριών
- Κάπνισμα μελισσών
- Ρίψη αναμμένων τσιγάρων
Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η καύση αγροτικών εκτάσεων κατά την αντιπυρική περίοδο.
Σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, οι πολίτες καλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική, καλώντας τον αριθμό 199.
Για αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο: civilprotection.gov.gr.
Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική -Εναέριες επιτηρήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας σε δρυμούς και δάση
Η Πυροσβεστική βρίσκεται σε γενική επιφυλακή και όπως αναφέρουν συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Ταυτόχρονα, για τις περιοχές, που βρίσκονται σε συναγερμό, εφαρμόζεται το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις, με μέριμνα των οποίων σε όλη την επικράτεια εκπέμπονται εποχούμενες περίπολοι και επανδρώνονται πυροφυλάκια. Οι εποχούμενες περίπολοι είναι εφοδιασμένες με θερμικές κάμερες και έχουν ως σκοπό την αποτροπή. Διέρχονται από τους ορεινούς όγκους και συνδράμουν στην επιτήρηση.
Kατάλληλα μηχανήματα Μηχανικού (δηλαδή προωθητές γαιών, ισοπεδωτές και φορτωτές) βρίσκονται σε διασπορά (σε συγκεκριμένα σημεία) και σε ετοιμότητα κινήσεως εντός 20 λεπτών, εάν απαιτηθεί μαζί με τους αντίστοιχους φορείς για τη μεταφορά των.
Κλείνει ο Λυκαβηττός εξαιτίας του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς
Ταυτόχρονα, σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι υπηρεσίες το δήμου Αθηναίων, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς και των ισχυρών ανέμων, που αναμένεται να επικρατήσουν. Λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που προβλέπονται στην Αττική σε καταστάσεις συναγερμού, ο Λόφος του Λυκαβηττού θα παραμείνει κλειστός για κάθε δραστηριότητα έως νεότερης ενημέρωσης. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε εφαρμογή από απόψε στις 12 τα μεσάνυχτα.
Βάσει του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αθηναίων, κλιμάκια επιφυλακής από εργαζόμενους των υπηρεσιών Καθαριότητας και Πρασίνου θα πραγματοποιούν περιπολίες σε 24ωρη βάση. Η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας βρίσκεται σε επιφυλακή από εδάφους και από αέρος με drones, για τον έλεγχο των λόφων και των περιοχών αυξημένου κινδύνου. Σημειώνεται ότι η θερμική κάμερα, η οποία επιτρέπει την ανίχνευση των μεταβολών της θερμοκρασίας, θα κατοπτεύει τους μεγάλους χώρους πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται και υδροφόρες του δήμου.
Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την ενημέρωση και τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, καθώς κι άλλων υπηρεσιών και δήμων, εφόσον χρειαστεί. Για κάθε περιστατικό ή ένδειξη κινδύνου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο) ή 2105287800, τα οποία λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
Ο καιρός την Κυριακή
Η ΕΜΥ προειδοποιεί για θυυελλώδεις βόρειους ανέμους τοπικά 9 μποφόρ που θα επικρατήσουν στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Κυριακή.
Στην κεντρική Μακεδονία (περιοχή Χαλκιδικής και Πιερίας), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο, προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους μέχρι το απόγευμα.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στην Εύβοια, την Αττική και την ανατολική Πελοπόννησο τοπικά 7 με 8 και στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκανήσα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 32 με 34 βαθμούς και μόνο στα δυτικά ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
- Καιρός: Στην κεντρική Μακεδονία (περιοχή Χαλκιδικής και Πιερίας), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους μέχρι το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες.
- Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα.
- Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 τοπικά στην κεντρική Μακεδονία 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
- Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο βορειοδυτικοί τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 και στα ηπειρωτικά τοπικά 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους μέχρι το απόγευμα.
- Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
- Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ορεινά της Κρήτης, όπου πιθανώς να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
- Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 τοπικά 9 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 και στη νότια Κρήτη τοπικά 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
- Καιρός: Γενικά αίθριος.
- Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 τοπικά 9 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
- Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους αρχικά στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Βελτίωση από αργά το απόγευμα.
- Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα.
- Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
- Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, μέχρι νωρίς το απόγευμα.
- Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
- Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους, κυρίως στα γύρω ορεινά μέχρι το απόγευμα.
- Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.