Ακίνητα: Το Κολωνάκι επιστρέφει -Ανοίγουν νέα καταστήματα, σε ποιες οδούς υπάρχει ζήτηση - iefimerida.gr

Ακίνητα: Το Κολωνάκι επιστρέφει -Ανοίγουν νέα καταστήματα, σε ποιες οδούς υπάρχει ζήτηση

Στο χάρτη των ενοικίων μπαίνει ξανά το Κολωνάκι
Στον χάρτη των ενοικίων μπαίνει ξανά το Κολωνάκι / Φωτογραφία: shutterstock
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Τάση ανάκαμψης παρουσιάζει η μίσθωση επαγγελματικών ακινήτων, κυρίως εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην ελίτ περιοχή του κέντρου της Αθήνας, το Κολωνάκι.

Επειτα από παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, η πανδημία ήρθε να δώσει τη χαριστική «βολή» στα επαγγελματικά ακίνητα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από νέα έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, το ενδιαφέρον έχει αναθερμανθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα άδεια καταστήματα μόνο στους δημοφιλείς δρόμους του Κολωνακίου, στα τέλη του 2020 άγγιζαν τα 80, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που είχαν κατεβάσει ρολά ήταν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης. Πλέον, καταγράφεται μείωση της τάξεως του 10%, που δείχνει ότι η αγορά έχει αρχίσει να κινείται», δηλώνει ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Άνοιξαν νέες επιχειρήσεις σε καταστήματα που είχαν κλείσει

Αν κάποιος έκανε μια βόλτα στο Κολωνάκι στα τέλη του 2020, θα έβλεπε ότι επί της Σκουφά, από το ύψος της Ασκληπιού έως την Πλατεία Κολωνακίου, διατίθετο 15 καταστήματα προς μίσθωση, καταστήματα που πριν από λίγους μήνες λειτουργούσαν κυρίως επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Σήμερα, κάνοντας την ίδια ακριβώς βόλτα, τα καταστήματα που διατίθενται έχουν μειωθεί», σχολιάζει ο κ. Μπάκας.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι γνωστό κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (café-bar) που παρέμενε κλειστό, μισθώθηκε εντός του Νοεμβρίου 2020 από νέο επιχειρηματία που το ανακαίνισε εν μέσω του δεύτερου lockdown και λειτούργησε όταν έγινε άρση των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στον ίδιο δρόμο, στην οδό Σκουφά, πριν από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, μισθώθηκε και ανακαινίστηκε πολυσύχναστο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε κατεβάσει ρολά πριν από το δεύτερο lockdown.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, γνωστό κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Σκουφά, πριν από την οδό Σίνα, που για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα -πριν από την πανδημία του κορωνοϊού- παρέμενε κλειστό, σήμερα έχει αναρτηθεί ταμπέλα γνωστής αλυσίδας supermarket που ενημερώνει το κοινό ότι σύντομα θα ανοίξει νέο κατάστημα στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Η Τσακάλωφ «επιστρέφει» στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Στην Τσακάλωφ, στον πολυσύχναστο πεζόδρομο που πριν από την πανδημία του κορωνοϊού αποτελούσε το στέκι της εγχώριας showbiz, τον Δεκέμβριο του 2020, τα καταστήματα που διατίθετο προς μίσθωση ή και αγορά αριθμούσαν τα 19, εκ των οποίων τα 9 βρίσκονταν στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού. «Πλέον, τα καταστήματα που διατίθενται είναι συνολικά 15, που σημαίνει ότι κάποιοι θέλησαν να επιχειρήσουν εν μέσω πανδημίας, παζαρεύοντας -λόγω της κατάστασης- το μηνιαίο μίσθωμα. Μ’ αυτό τον τρόπο πέτυχαν μια περίοδο χάριτος χαμηλότερου μισθώματος μέχρι να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας», τονίζει ο πρόεδρος του E-Real Estates.

Η εικόνα σε Αναγνωστοπούλου, Σόλωνος, Βουκουρεστίου και Αμερικής-Λυκαβηττού

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, λίγο παραπάνω, επί της οδού Αναγνωστοπούλου, τα καταστήματα που διατίθετο αριθμούσαν τα 12. Ένα χρόνο σχεδόν μετά έχουν μειωθεί στα 10.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Σόλωνος, από το ύψος της Ασκληπιού έως την οδό Κανάρη, τα ξενοίκιαστα καταστήματα αριθμούσαν τα 13 και πλέον έχουν αυξηθεί στα 14, στη Βουκουρεστίου, από το ύψος της Τσακάλωφ έως την Ακαδημίας, αριθμούσαν τα 7 και σήμερα έχουν μειωθεί στα 6, ενώ στην Αμερικής-Λυκαβηττού, από το ύψος της Ακαδημίας έως την οδό Σκουφά, έκλεισε στις αρχές του δεύτερου lockdown κατάστημα εστίασης, με το σύνολο των καταστημάτων που διατίθενται να αριθμούν σταθερά τα 5 έως και σήμερα.

Μισθώθηκαν τα ξενοίκιαστα στη Βαλαωρίτου

Παράλληλα, στον κεντρικό πεζόδρομο της Αθήνας, στην οδό Βαλαωρίτου, στην αρχή του δεύτερου lockdown διατίθετο 3 καταστήματα προς μίσθωση. Από τα τέλη Φεβρουαρίου 2021 άρχισαν να πραγματοποιούνται εργασίες στα 2 απ’ αυτά. Στη θέση του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2020, πλέον στεγάζεται επιχείρηση με παιδικά είδη, που λειτουργούσε μέσω e-shop εδώ και χρόνια και -λόγω της ραγδαίας αύξησης των πωλήσεων μέσω διαδικτύου- η επιχειρηματίας αποφάσισε να αποκτήσει και φυσικό κατάστημα σε έναν από τους πιο γνωστούς πεζοδρόμους της πόλης των Αθηνών.

Στη θέση «γνωστού» εμπορικού καταστήματος επί της οδού Βαλαωρίτου, που έκλεισε πριν από την έναρξη του δεύτερου lockdown, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, πλέον στεγάζονται γραφεία κατασκευαστικής εταιρείας.

Σημαντικός παράγοντας τα μέτρα στήριξης

Όπως σχολιάζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, «σε ό,τι αφορά στη μείωση της διαθεσιμότητας καταστημάτων στις δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες της ευρύτερης περιοχής του Κολωνακίου, σε σχέση με τα τέλη του 2020, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Σημαντικό δεν είναι μόνο το γεγονός ότι διατίθενται λιγότερα καταστήματα, αλλά πως αποτρέπεται ο κίνδυνος επιχειρήσεις που κατάφεραν να παραμείνουν ανοιχτές να κατεβάσουν ρολά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, η έλλειψη ρευστότητας παραμένει το πρόβλημα για τις ΜμΕ και υπάρχει κίνδυνος να γίνει χρόνιο, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, όπως οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης. Το παρατεταμένο διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές υπολειτούργησαν (ή δεν λειτούργησαν) τις έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα, διατηρώντας υψηλά τον κίνδυνο βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν, παρά τα μέτρα στήριξης που υιοθετηθήκαν.

Υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των επιχειρήσεων που έχουν μειωμένη ή/και καθόλου ρευστότητα. Συγκεκριμένα, 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (42,4%) έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα. Μάλιστα, μία στις πέντε επιχειρήσεις (21,4%) δεν έχει καθόλου ρευστότητα. Αποτέλεσμα είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκφράζει τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς του το επόμενο διάστημα να παραμένει ιδιαίτερα υψηλό (36,7%).

«Η εκάστοτε οικονομική κρίση, είτε μνημονιακή, είτε πανδημική, μπορεί να δημιουργεί ευκαιρίες, να αναπτύσσει και να εξελίσσει επιχειρηματικές ιδέες που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν κυρίως μέσω διαδικτύου - e-shop και πλέον να στοχεύουν και σε φυσική παρουσία μέσω καταστημάτων, καθώς και στην επέκταση αλυσίδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Για να ανακάμψει όμως πραγματικά η οικονομία θα πρέπει την επόμενη μέρα όλοι οι πολίτες να είναι ενεργοί και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», καταλήγει ο κ. Μπάκας.

Πηγή: Πανελλαδικό Δίκτυο Ε-Real Estates
Πηγή: Πανελλαδικό Δίκτυο Ε-Real Estates
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ