Δικαστικό «μπλόκο» στο Airbnb: Οι 3 παράγοντες που «απειλούν» τις βραχυχρόνιες μισθώσεις | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Δικαστικό «μπλόκο» στο Airbnb: Οι 3 παράγοντες που «απειλούν» τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

airbnb
Συγκρατημένα αισιόδοξος για το Airbnb ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς / Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Τριγμούς στην κοινότητα των Ελλήνων ιδιοκτητών που μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσα από πλατφόρμες, τύπου Airbnb, προκαλεί απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου.

Με την -πρώτη στο είδος της για την Ελλάδα- απόφαση του δικαστηρίου, απαγορεύθηκε σε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος, σε πολυκατοικία του Ναυπλίου, να ενοικιάζει το ακίνητό της μέσω του Airbnb.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ίδια απόφαση, με αριθμό 263/2019, το δικαστήριο ορίζει ποινή 1.000 ευρώ καθώς και προσωποκράτηση σε περίπτωση που η ιδιοκτήτρια δεν συμμορφωθεί και συνεχίσει να προσφέρει το εν λόγω διαμέρισμα μέσω Airbnb.

Οι 3 παράγοντες που «απειλούν» τα Airbnb

Η Βασιλική Αχριάνη, δικηγόρος που κέρδισε τη δικαστική διαμάχη κατά του συγκεκριμένου Airbnb διαμερίσματος, υποστηρίζει, μιλώντας στο iefimerida.gr, ότι η βασική αιχμή της συγκεκριμένης προσφυγής ήταν οι οχλήσεις από τους φιλοξενούμενους. «Πρόκειται για τις οχλήσεις που γεννώνται όταν ένα από τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας, ουσιαστικά παύει να είναι κατοικία, ξαφνικά αλλάζει τη χρήση του και μετατρέπεται σε τουριστικό κατάλυμα» εξηγεί η κυρία Αχριάνη.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, πέρα από την οχλαγωγία, υπάρχουν πολλά ακόμη σημεία που μπορεί να προκύψουν με ένα ακίνητο Airbnb σε μια πολυκατοικία. «Τίθενται θέματα ασφαλείας, καθαριότητας, ακόμη και ζητήματα φθορών σε κοινόχρηστους χώρους, που μπορεί, λόγου χάρη, να προκληθούν από τις διαρκείς μετακινήσεις αποσκευών σε διαδρόμους και ανελκυστήρες» σημειώνει η Βασιλική Αχριάνη.

H δικηγόρος Βασιλική Αχριάνη, που «στρίμωξε» το Airbnb
H δικηγόρος Βασιλική Αχριάνη, που «στρίμωξε» το Airbnb
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά το τι σηματοδοτεί αυτή η απόφαση για άλλα Airbnb ακίνητα η κυρία Αχριάνη επισημαίνει:

«Μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων δεν συνιστά, υπό τη στενή έννοια, δεδικασμένο. Ομως το σκεπτικό της απόφασης έχει ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον. Εχει να κάνει εν γένει με τις οχλήσεις και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για αντίστοιχες δικαστικές διενέξεις.»

Πώς έγινε η ομαδική προσφυγή κατά του Airbnb στο Ναύπλιο

Το επίμαχο διαμέρισμα στο Ναύπλιο, που αναρτήθηκε στο Airbnb, είναι εμβαδού 103 τ.μ. και «διαφημιζόταν» για τη δυνατότητά του να φιλοξενεί πολλά άτομα. Μέσα σε λίγες ημέρες, σήμανε… «συναγερμός» στην πολυκατοικία.

«Ευθύς αμέσως αντέδρασαν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες. Κινηθήκαμε πάρα πολύ γρήγορα και δικαιωθήκαμε ευθύς εξ αρχής με προσωρινή διαταγή και, εσχάτως, με την απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα» λέει στο iefimerida.gr η Βασιλική Αχριάνη, που εκπροσώπησε 10 από τους 13 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στην πολυκατοικία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν τέλει, το συγκεκριμένο διαμέρισμα «κατέβηκε» από την πλατφόρμα του Airbnb μέσα σε 10 μέρες. Η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά ιδιοκτήτη Airbnb ακινήτου είναι η πρώτη στην Ελλάδα και αναμένεται να απασχολήσει έντονα την κοινότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και τους «πολέμιούς» της.

Μπορούν να κινηθούν νομικά και ένοικοι πέρα των ιδιοκτητών;

Ενα ενδιαφέρον σημείο που μένει να διευκρινιστεί είναι αν, πέραν των ιδιοκτητών, μπορούν και ένοικοι διαμερισμάτων να κινηθούν κατά έτερου διαμερίσματος που διατίθεται στο Airbnb -ή σε άλλη πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως η Booking και η HomeAway.

«Σε περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να κινηθούν δικαστικά οι ιδιοκτήτες. Εμείς κάναμε και χρήση του κανονισμού της πολυκατοικίας, ο οποίος, πρωτίστως, δεσμεύει τους ιδιοκτήτες. Ενδεχομένως, σε άλλη περίπτωση, να μπορούν να κινηθούν νομικά και απλοί ένοικοι» επισημαίνει η Βασιλική Αχριάνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο υπήρχε κοινόχρηστη πισίνα και ιδιόκτητες θέσεις στάθμευσης που από τις πρώτες ημέρες άρχισαν να χρησιμοποιούν, αυθαίρετα, φιλοξενούμενοι μέσω Airbnb.

Αποσπάσματα του σκεπτικού για το Airbnb του Ναυπλίου

Μερικά αποσπάσματα της κομβικής απόφασης για τα Airbnb διαμερίσματα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου:

«Από τις αρχές Αυγούστου 2019, προέβη σε καταχώρηση του ως άνω ακινήτου της σε τουριστικούς επαγγελματικούς οδηγούς κρατήσεων και σχετικές ιστοσελίδες με το διακριτικό τίτλο “big apartment” ως τουριστικής επιχείρησης - καταλύματος, και έκτοτε εκμεταλλεύεται την ιδιοκτησία της ως τουριστικό κατάλυμα, εκμισθώνοντάς το επιπλωμένο».

Στην απόφαση για το Airbnb διαμέρισμα αναφέρεται ότι «επίσης παρέχει και άλλες υπηρεσίες, όπως την υποδοχή και παροχή τουριστικών οδηγιών και ξενάγησης, ενώ οργανώνει την έλευση και την αποχώρηση των επισκεπτών, ειδικά όταν υπάρχουν διαδοχικοί επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να συνυπάρχουν την ίδια ημέρα, για αυτές δε τις υπηρεσίες προβλέπει ειδικές χρεώσεις, εκτός της τιμής διανυκτέρευσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δικαστήριο επισημαίνει στην απόφασή του για το Airbnb διαμέρισμα ότι υπάρχουν αναχωρήσεις και αφίξεις κάθε δυο με τρεις ημέρες, με τους επισκέπτες να είναι συνήθως «πολυμελείς οικογένειες ή μεγάλες παρέες» που «οχλαγωγούν τόσο κατά την παραμονή τους στο διαμέρισμα, όσο και στους κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής, ακόμη και τις ώρες κοινής ησυχίας, αφήνουν τα απορρίμματά τους στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ πολλές φορές καταλαμβάνουν, με τα σχήματά τους τις θέσεις στάθμευσης των λοιπών συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας».

Η απόφαση για το επίμαχο Airbnb

Στη συνέχεια τονίζεται για το εν λόγω Airbnb διαμέρισμα:

«Από όσα προαναφέρθηκαν, πιθανολογήθηκε ότι η καθ’ης χρησιμοποιεί την ιδιοκτησία της με σκοπό διαφορετικό από αυτόν της κατοικίας, συγκεκριμένα ως τουριστικό κατάλυμα, που προσιδιάζει στην έννοια του ξενοδοχείου, αφού φιλοξενεί σε αυτό άγνωστο αριθμό ατόμων που εναλλάσσονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ολίγων ημερών, παραβιάζοντας τον ως άνω Κανονισμό.
Συνεπώς η αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή και ως ουσιαστικά βάσιμη, να υποχρεωθεί η καθ’ης να παύσει την προσβολή του κανονισμού σύστασης της πολυκατοικίας και συγκεκριμένα να παύσει και να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας - διαμερίσματος, της οποίας είναι κυρία, ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας.
Επίσης πρέπει να απειληθεί σε βάρος της καθ’ης προσωπική κράτηση και χρηματική ποινή για κάθε παράβαση του διατακτικού της παρούσας απόφασης κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο διατακτικό. Επίσης πρέπει να επιβληθεί σε αυτήν η δικαστική δαπάνη των αιτούντων, όπως κατωτέρω ορίζεται».

Εν κατακλείδι το δικαστήριο υπογραμμίζει:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ την καθ’ης να παύσει την προσβολή του κανονισμού σύστασης της πολυκατοικίας, που βρίσκεται στο Ναύπλιο, επί της οδού ….. και συγκεκριμένα να παύσει και να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση της υπό στοιχεία οριζοντίου ιδιοκτησίας - διαμερίσματος, της οποίας είναι κυρία, ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας.
ΑΠΕΙΛΕΙ σε βάρος της καθ’ης, προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή χιλίων (1.000,00) ευρώ για κάθε παράβαση του διατακτικού της παρούσας απόφασης.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ σε βάρος της καθ’ης την δικαστική δαπάνη των αιτούντων, την οποία ορίζει στο ποσό ίων τριακοσίων (300,00) ευρώ.
ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του στο Ναύπλιο, χωρίς την παρουσία της πληρεξούσιας δικηγόρου των αιτούντων, στις 7-11-2010»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ