Στο Αιγαίο ο στόλος για την άσκηση «Λόγχη» -Το μήνυμα στην προκλητική ρητορική της Τουρκίας - iefimerida.gr

Στο Αιγαίο ο στόλος για την άσκηση «Λόγχη» -Το μήνυμα στην προκλητική ρητορική της Τουρκίας

Άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού / Φωτογραφία αρχείου: INTIME NEWS
Άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού / Φωτογραφία αρχείου: INTIME NEWS
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Στο Αιγαίο βρίσκεται ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο της άσκησης «Λόγχη», που διεξάγεται στην περιοχή του Μυρτώου πελάγους, εν μέσω κλίματος έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Η άσκηση λήγει αύριο και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 2/3 του στόλου θα επιστρέψουν στη βάση τους, ενώ θα παραμείνουν όσα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μετέχουν στην κοινή άσκηση με τη Γαλλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται ούτως ή άλλως σε επιφυλακή, ωστόσο δεν ανεβάζουν τους τόνους, ούτε δραματοποιούν μια προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση, παρά το γεγονός ότι και η Τουρκία πραγματοποιεί ασκήσεις με στόλο.

Άλλωστε, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο και απαντώντας στη ρητορική παροξυσμού της απέναντι πλευράς, είχε διαμηνύσει ότι η Τουρκία «σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη», για να μιλήσει για την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων: «Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η κινητικότητα δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την καθημερινή κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και στέλνει εκ των πραγμάτων ένα μήνυμα ετοιμότητας της ελληνικής πλευράς έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Ν.Α. Μεσόγειο το «Oruc Reis»

Η ελληνική άσκηση στο Αιγαίο είναι και μία κίνηση ετοιμότητας ενόψει της καθόδου του «Oruc Reis» από τη Μαύρη Θάλασσα προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει εκδώσει Navtex για τις έρευνες του «Orus Reis», με τις οποίες δεσμεύει τον μισό κόλπο της Αττάλειας από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 24 Μαρτίου 2023.

Ασφαλώς, το γεγονός ότι παρατηρείται αυτή η κινητικότητα στο Αιγαίο αυξάνει την ένταση αλλά και την πιθανότητα ενδεχόμενου ατυχήματος είτε στη θάλασσα είτε στον αέρα (κυρίως εκεί). Αυτό που προβληματίζει το Πεντάγωνο είναι πως ένα τέτοιο -μη εσκεμμένο- γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά και είναι άγνωστο πού θα μπορούσε να καταλήξει, δεδομένης της επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Άγκυρας αλλά και της δημοσκοπικής κατάρρευσης του Ερντογάν.

Ο Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης στο ΠΝ της πυραυλακάτου «Βλαχάκος»

Τέλος, έχει ασφαλώς συμβολική σημασία το γεγονός ότι αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στην ονοματοδοσία από το Πολεμικό Ναυτικό της πυραυλακάτου (ΤΠΚ) «Βλαχάκος», που φέρει το όνομα ενός εκ τριών στρατιωτικών που έπεσαν στα Ίμια.

Οικονόμου: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου διεμήνυσε: «Ούτε φοβομάστε, ούτε τρομοκρατούμαστε από την τουρκική προκλητικότητα, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει ότι εδώ και καιρό υπάρχει ένας παροξυσμός στην Τουρκία εναντίον της Ελλάδας». Για να προσθέσει μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι στόχος της Άγκυρας είναι να χάσει η Ελλάδα την ψυχραιμία της και τόνισε ότι οφείλουμε να δίνουμε τη σημασία που πρέπει σε όσα γίνονται στην απέναντι πλευρά. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αύξησει την ισχύ της και στο πεδίο έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα. Ωστόσο, παρατήρησε ότι δίαυλος επικοινωνίας πάντα θα πρέπει να υπάρχει και να συζητάμε. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι η άλλη πλευρά έχει επιλέξει να δηλητηριάζει τα μυαλά των πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. «Συντεταγμένα και αποτελεσματικά διευρύνουμε την πολιτική μας και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε προκληση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου. Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε διαδοχικά στις έδρες Μονάδων και Επιτηρητικών Φυλακίων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, ως ακολούθως:

  • Του ομώνυμου Επιτηρητικού Φυλακίου, στη Χάλκη.
  • Του 3ου Λόχου Εθνοφυλακής/Τάγμα Εθνοφυλακής Καρπάθου, στην Κάσο.
  • Του 2ου Λόχου Εθνοφυλακής/Τάγμα Εθνοφυλακής Κω, στην Αστυπάλαια.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε από τις Διοικήσεις για τις τρέχουσες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Μονάδων και συνομίλησε με τα Στελέχη, τους Οπλίτες Θητείας και τους Εθνοφύλακες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπρόσθετα, κατά την παραμονή του στην Αστυπάλαια, επισκέφθηκε το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ το οποίο συμμετέχει στην Άσκηση «ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΚΤΩΝ 2022».

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη για την αποστολή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πυραυλακάτου, συνομίλησε με το πλήρωμά της και παρακολούθησε εν πλω αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Άσκησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς, συναντήθηκε με τους Δημάρχους Χάλκης κ. Ευάγγελο Φραγκάκη, Κάσου κ. Μιχαήλ Ερωτόκριτο και Αστυπάλαιας κ. Νικόλαο Κομηνέα, καθώς και με τους Διοικητές των τοπικών Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσε ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης. Επίσης, παρόντες ήταν κατά περίπτωση οι Διοικητές της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Υποστράτηγος Δημήτριος Βακεντής, της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ταξίαρχος Σπυρίδων Κογιάννης και ο Υποδιοικητής της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ταξίαρχος Μιχαήλ Ρούσς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ