«Με μια σακαράκα πήγαν Παρίσι για να γίνουν γνωστοί» -Αγνωστες ιστορίες από τη ζωή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα [εικόνες] - iefimerida.gr

«Με μια σακαράκα πήγαν Παρίσι για να γίνουν γνωστοί» -Αγνωστες ιστορίες από τη ζωή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα [εικόνες]

Με μια σακαράκα στο Παρίσι -Ο Μαχαιρίτσας στα πρώτα του χρόνια
Τα πρώτα βήματα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Πέθανε από καρδιακή ανακοπή, ο εξαιρετικός ροκ τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ο συνθέτης του Διδυμότειχου Μπλουζ και άλλων μεγάλων επιτυχιών, ξεκίνησε γράφοντας σε αγγλικό στίχο, και με το όνειρο να κάνει καριέρα στο εξωτερικό, όπως το είχαν κατορθώσει οι Aphrodite’s Child.

Με το πρώτο του συγκρότημα, του PLJ, πρότεινε σε δισκογραφική εταιρεία του Παρισιού, μία σειρά τραγουδιών, βασισμένα στην Αποκάλυψη του Ιωάννη....

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο Θέατρο Ρεματιάς. Μάιος 2019
Συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο Θέατρο Ρεματιάς. Μάιος 2019

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, γεννήθηκε το 1956, στον Βόλο. Σε μικρή ηλικία, ορφάνεψε από πατέρα, και τότε η μητέρα του αποφάσισε να μετακομίσουν στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Πλάκα, όπου και πρωτοεμφανίστηκε (1977), τραγουδώντας αντάρτικα, σε μπουάτ με τον Πάνο Τζαβέλα.

Το 1978, επηρεασμένος από το κλίμα της Ροκ Αναζωπύρωσης, σχηματίζει με τους φίλους του Παύλο Κικριλή και Δημήτρη Βασαλάκη, το συγκρότημα PLJ Band (το όνομα του συγκροτήματος από τα αρχικά των ονομάτων Paul=Παύλος, Larry=Λαυρέντης, Jimmy=Δημήτρης).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηχογραφούν ένα δίσκο (GASPAR) με δικά τους έξοδα (τέσσερα τραγούδια με αγγλικό στίχο) πιστεύοντας ότι θα γίνουν σε μια μέρα διάσημοι. Δυστυχώς, κανείς δεν ασχολήθηκε με το δισκάκι.

PLJ. Το πρώτο συγκρότημα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
PLJ. Το πρώτο συγκρότημα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Πικραμένοι έμειναν οι τρεις φίλοι, αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συλλαμβάνει την ιδέα να κάνουν νέο δίσκο…την Αποκάλυψη του Ιωάννη (!), και τα τραγούδια αυτά να τα πάνε στο εξωτερικό, όπου εκεί, πίστευε –από το πριν δεκαπέντε χρόνια κατόρθωμα των Aphrodite's Child- ότι θα αναγνωριζόταν οπωσδήποτε η αξία του συγκροτήματος. Έτσι αρχίζει να γράφει νέα σειρά τραγουδιών με γενικό τίτλο ARMAGEDDON, ενώ εμπνέεται από τα απόκρυφα νοήματα του Απόστολου Ιωάννη. Οι PLJ, ηχογραφούν τον δίσκο, με δικά τους πάλι έξοδα, και ετοιμάζονται να φύγουν για τη Γαλλία με το όνειρο να γίνουν διάσημοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από πολλές περιπέτειες, και οδηγώντας ένα παλαιό αυτοκίνητο ουσιαστικά σακαράκα, κατορθώνουν να φτάσουν στο Παρίσι και να παραδώσουν την κασέτα με τα τραγούδια τους στην εκεί Polygram.

Οι PLJ, στον δρόμο για το Παρίσι
Οι PLJ, στον δρόμο για το Παρίσι

Τελικά οι Γάλλοι αρνήθηκαν να κυκλοφορήσουν τον δίσκο. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, οι φίλοι αποφασίζουν να ξαναχτυπήσουν πόρτα εταιρείας, αυτή τη φορά στην Αμερική. Σε αυτή την αποστολή φεύγει με αεροπλάνο ο Παύλος Κικριλής, και πηγαίνει στην Νέα Υόρκη, για να παραδώσει την κασέτα με τα τραγούδια στην εκεί εταιρεία Warner, τα γραφεία της οποίας ήταν στον έναν από τους Δίδυμους Πύργους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως και οι Aμερικανοί δεν θέλουν τον δίσκο. Η απογοήτευση από τις εταιρείες του εξωτερικού είναι μεγάλη, και οι PLJ, αναγκάζονται να χτυπήσουν την πόρτα ελληνικής εταιρείας. Ο δίσκος ARMAGEDDON γίνεται δεκτός στην ελληνική Polygram με απόφαση του Γιάννη Πετρίδη και το 1982, κυκλοφορεί με τη «ροκ ετικέτα» της εταιρείας, VERTIGO. Οι πωλήσεις; Χάλια. Σήμερα, αν ακούσει κανείς τον δίσκο, μένει έκπληκτος. Δεν μπορεί να καταλάβει, γιατί μία τόσο πολύ καλή δουλειά, δεν έπεισε τους έμπειρους ξένους μάνατζερ αλλά και γιατί δεν ευδοκίμησε όταν κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά. Η απάντηση βρίσκεται στην λέξη «μόδα». Τα έργα τέχνης που δεν συνταυτίζονται με τις τάσεις της εποχής ή τις κατευθύνσεις που δίνουν οι διάφοροι «opinion leaders», είναι καταδικασμένα στην αφάνεια. Από αυτή την άποψη, ο Γιάννης Πετρίδης διέσωσε ένα έργο τέχνης. Μπράβο του.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ ARMAGEDDON των PLJ, έργο του ζωγράφου Αριστομένη Τσολάκη
Το εξώφυλλο του άλμπουμ ARMAGEDDON των PLJ, έργο του ζωγράφου Αριστομένη Τσολάκη

Το 1983, οι PLJ μετονομάζονται σε Τερμίτες και κυκλοφορούν τον δεύτερο δίσκο τους, με ελληνικό στίχο και με τίτλο «Αμαρτωλή Μαρία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δίσκος σημειώνει εμπορική επιτυχία. Ακολουθούν 3 ακόμα δίσκοι του συγκροτήματος, και μετά το 1988, ο Λαυρέντης κάνει σόλο καριέρα με διάφορες όμως συνεργασίες, σημαντικότερη εκ των οποίων, η συνεργασία του με τον Διονύση Τσακνή, με τον οποίο συνδέθηκε με βαθιά φιλία.

Το έργο που μας άφησε είναι σημαντικότατο, και αναμφίβολα ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, κατατάσσεται ανάμεσα στους καλύτερους τραγουδοποιούς που έβγαλε η Ελλάδα.

Συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο Θέατρο Ρεματιάς. Μάιος 2019.
Συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο Θέατρο Ρεματιάς. Μάιος 2019.

Credits – Οι φωτογραφίες του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, από συναυλία στο Θέατρο Ρεματιάς, Μάιος 2019. © Μ.Νταλούκας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ