Αβραμόπουλος: «Το μεταναστευτικό είναι ευρωτουρκικό ζήτημα, όχι ελληνοτουρκικό» - iefimerida.gr

Αβραμόπουλος: «Το μεταναστευτικό είναι ευρωτουρκικό ζήτημα, όχι ελληνοτουρκικό»

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος / Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μεγάλη δοκιμασία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, στο θέμα του μεταναστευτικού.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε σε ομιλία του στο Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που αντιμετώπισαν το πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών χωρίς και η ίδια όπως και τα άλλα κράτη μέλη να έχουν εμπειρία σε αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όλοι εμείς, έχουμε εμπειρία στο να στέλνουμε μετανάστες, όχι όμως και να υποδεχόμαστε μετανάστες. Τότε, ήρθε να βοηθήσει η Ευρώπη και η βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν αμέριστη. Δόθηκαν 2,2 δισεκ. ευρώ, δόθηκε επιχειρησιακή υποστήριξη και εάν η Ευρώπη δεν ήταν εκεί τότε, με αυτή τη βοήθεια και τη στήριξη, αντιλαμβάνεστε πώς θα ήταν τα πράγματα», είπε αρχικά.

«Την περίοδο αυτή κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές. Εάν στα θέματα που προβάλλονται στην οθόνη είναι και το μέλλον της Ευρώπης, είναι γιατί από αυτά τα ζητήματα θα κριθεί. Σημαντικότερα από την οικονομική κρίση είναι η προσφυγική κρίση, το μεταναστευτικό ζήτημα και τα θέματα ασφαλείας. Και εκεί είναι που δοκιμάζονται οι κυβερνήσεις και τα κράτη. Δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη οι δυο βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η Ευρώπη και χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει. Της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας», συμπλήρωσε.

Αβραμόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως είναι λάθος να θεωρείται πρόβλημα της Ελλάδας και της Τουρκίας το μεταναστευτικό.

«Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών». Είναι λάθος να θεωρείται ελληνοτουρκικό ζήτημα. Είναι ευρωτουρκικό θέμα και σε αυτό το επίπεδο πρέπει να παραμείνει» επέμεινε και πρόσθεσε ότι πρόσφατα ζήτησε από τους υπουργούς εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας να γίνει συνάντηση με τις τουρκικές αρχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα κέντρα υποδοχής, είπε πως «είναι υπηρεσίες της Ευρώπης και εθνικές οι οποίες εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου, τις αξιολογούν και όσοι είναι πρόσφυγες, δικαιούνται διεθνή προστασία και πρέπει να την έχουν, όμως εκείνοι που δεν τη δικαιούνται πρέπει να φύγουν». Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνοτουρκικής συνεργασίας έπρεπε να έχουν επιστραφεί στην Τουρκία 35.000 άνθρωποι και έχουν επιστραφεί μόνο 2.500.

Αβραμόπουλος: Βάζει τάξη η κυβέρνηση με τον νόμο για το άσυλο

Επίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε πως το νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη για το άσυλο, «βάζει σε μια τάξη» την κατάσταση. «Η κρίση του 2015 ήταν πρωτόγνωρη και η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε. Θα πρέπει να κρατήσουμε το μεταναστευτικό έξω από την καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση. Η Ελλάδα με βάση τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στην Ελλάδα και στον κόσμο και τις διεθνείς συμβάσεις, και με την αμέριστη βοήθεια που της έχει δώσει η ΕΕ, θα έπρεπε να είναι το παράδειγμα για την διαχείριση του μεταναστευτικού», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ