2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών -Η εκδήλωση παρουσία Μητσοτάκη [εικόνες] - iefimerida.gr

2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών -Η εκδήλωση παρουσία Μητσοτάκη [εικόνες]

Από αριστερά: Η ΠτΔ ΚΑτερίνα Σακελλαροπούλου, η πρέσβης καλής θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο Κυρ. Μητσοτάκης
2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, παρέστη απόψε στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε η πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2020», Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Την εκδήλωση τίμησε επίσης με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις απειλές και προκλήσεις για τη σύγχρονη Δημοκρατία και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενεργών και υπεύθυνων πολιτών, υπό το πρίσμα μιας παγκόσμιας πανδημίας, που διαμορφώνει μια «νέα μη κανονικότητα», αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην εναρκτήρια ομιλία της στο Athens Democracy Forum 2020 με θέμα «Η νέα μη κανονικότητα: Να οραματιστούμε ξανά τη Δημοκρατία», που διεξάγεται φέτος ψηφιακά λόγω κορωνοϊού.

Όπως τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου, η πανδημία αναπόφευκτα μας κρατάει σε απόσταση, ωστόσο, την ίδια στιγμή, μας υπενθυμίζει πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί που μας συνδέουν και πόσο εξαρτημένοι είμαστε ο ένας από τον άλλον, ενώπιον μιας κοινής απειλής που δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε χώρες ή ανθρώπους. Μάλιστα, επικαλούμενη τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τόνισε ότι είμαστε όλοι «παγιδευμένοι σε ένα αναπόδραστο δίκτυο αμοιβαιότητας, υφασμένοι στο ένα, μοναδικό ένδυμα του πεπρωμένου».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Αναφερόμενη στο εφετινό Athens Democracy Forum, υπογράμμισε ότι εφιστά την προσοχή μας στο γεγονός ότι η δημοκρατία, ένα από τα ευγενέστερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, δεν είναι το αναπότρεπτο πεπρωμένο μας και παρατήρησε ότι «στις μέρες μας, σε ολόκληρο τον κόσμο η δημοκρατία δοκιμάζεται, απειλείται, παραβιάζεται, υπονομεύεται και ανατρέπεται από πλείστους όσους εχθρούς και αντιπάλους της».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Η κ. Σακελλαροπούλου ανέλυσε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη σύγχρονη Δημοκρατία, αναφέροντας μεταξύ άλλων την άνοδο αυταρχικών ηγετών, τον δημαγωγικό λόγο, τη διάβρωση των θεσμών, τα fake news, τις υπερβολικές ανισότητες και τη φτώχεια, αλλά και την απάθεια των πολιτών και τη μείωση της συμμετοχής τους στα κοινά.

Ταυτόχρονα, επισήμανε την ανάγκη να οραματιστούμε ξανά τη δημοκρατία, ως αέναη εργασία απελευθέρωσης που καθοδηγείται από τον ορθό λόγο, την ανθρωπιά και τη γνώση και εκφράζεται με ορθολογικούς θεσμούς και δημόσιο διάλογο που διεξάγεται στη βάση στοιχείων και γεγονότων.

Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να την οραματισθούμε ξανά ως διαδικασία ενδυνάμωσης των λαών που επιθυμούν να ζουν με αξιοπρέπεια, να έχουν τον έλεγχο της μοίρας τους και να συμμετέχουν στις αποφάσεις της κοινότητας και της πατρίδας τους», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και θύμισε τα λόγια του Albert Camus, ότι «η ελευθερία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι».

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι «η δημοκρατία είναι μία συνεχής διαδικασία διεύρυνσης της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και διαμόρφωσης ενεργών, υπεύθυνων πολιτών» και παρατήρησε ότι «το τίμημα της δημοκρατίας και της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση». Ακολούθως, υπογράμμισε ότι η δημοκρατία εξαρτάται, επίσης, από την αμοιβαία ανεκτικότητα. «Από την ανοχή στη διαφορετική άποψη, την προθυμία να συζητήσουμε με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, να λύσουμε ειρηνικά τις διαφορές μας μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις: αυτό μας διδάσκει η δημοκρατική μας εμπειρία. Αυτό έχει κατακτήσει η σπουδαία μας Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών, εξασφαλίζοντας ειρήνη, ευημερία και «ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα» προσέθεσε.

Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι η δημοκρατία είναι ένα εγχείρημα ηθικής και ήθους: ευγένεια, σεβασμός προς τον άλλο, σεβασμός για το κράτος δικαίου, αίσθημα ευθύνης προς την κοινότητα και τη χώρα» και έκλεισε την εναρκτήρια ομιλία της επισημαίνοντας:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από αυτά τα υλικά είναι φτιαγμένος ο πολιτειακός πατριωτισμός μας. Αυτές είναι οι αξίες που κρατούν ακμαία τη δημοκρατία μας. Αυτές είναι οι αξίες που θα της επιτρέψουν να υπερισχύσει των εχθρών της, στον βαθμό που όλοι μας είμαστε παρόντες, αγωνιζόμαστε, συμμετέχουμε, εκπαιδεύουμε, στον βαθμό που όλοι εμείς δεν θεωρούμε δεδομένη την πολύτιμη δημοκρατία μας».

Μενδώνη: Οι νίκες στους Περσικούς Πολέμους καθόρισαν τις βάσεις του δυτικού πολιτισμού

«Το 2020 συμπληρώνονται 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, δύο γεγονότα που σημάδεψαν την εξέλιξη των Περσικών Πολέμων και επηρέασαν καθοριστικά σε πολλαπλά επίπεδα την ελληνική αλλά και την παγκόσμια Ιστορία και τον πολιτισμό», δήλωσε στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην ομιλία της
Η κ. Σακελλαροπούλου ανέλυσε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη σύγχρονη Δημοκρατία

«Οι βάσεις του νεοελληνικού, του ευρωπαϊκού και του δυτικού πολιτισμού, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, και η αναγνωρίσιμη ως κοινή πνευματική και ιδεολογική καταβολή και ταυτότητα των λαών που τον ενστερνίστηκαν και τον καλλιέργησαν περαιτέρω, στηρίζονται εν πολλοίς στα συμβολικά και ουσιαστικά θεμέλια που τέθηκαν ακριβώς πριν 2.500 χρόνια με τις περιφανείς ελληνικές νίκες στα Περσικά, και την καταλυτική επίδραση που αυτές άσκησαν διατηρώντας αμείωτη τη δυναμική τους στον μύθο και στην ιστορία», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεοδωρικάκος: Οι εθνικές επιτυχίες απαιτούν ενότητα, στρατηγική και υπεύθυνο πατριωτισμό

Την ανάγκη ύπαρξης στρατηγικής και ενότητας, στοιχεία που συνθέτουν τον υπεύθυνο πατριωτισμό, ανέδειξε ως βασικές προϋποθέσεις για κάθε επιτυχία της χώρας μας, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, σε ομιλία του στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με αφορμή τον εορτασμό για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Αναφερόμενος στα μηνύματα και στα συμπεράσματα της ιστορικής Ναυμαχίας, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε:

«Το πρώτο και σπουδαιότερο μήνυμα είναι ότι οι Έλληνες μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες απειλές και τις μεγάλες προκλήσεις σε κάθε εποχή.

Το δεύτερο, είναι ότι η νίκη και η επιτυχία των Ελλήνων, όπως και κάθε οργανωμένης προσπάθειας, απαιτεί στρατηγική.

Όλοι οι Έλληνες αγαπούμε την πατρίδα μας, αλλά είναι σπουδαίο η αγάπη για την πατρίδα να ενώνεται με έξυπνες και ολοκληρωμένες στρατηγικές, όπως αυτή που ακολουθεί, σήμερα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε υπεύθυνο πατριωτισμό. Είναι η βασική προϋπόθεση που απαιτείται από όλους μας, πολίτες και πολιτικό προσωπικό, για να πετύχουμε σε μακροχρόνια βάση την εθνική μας ασφάλεια, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία για όλους τους πολίτες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών «η Ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτελεί, αναμφίβολα, ένα εθνικό, αλλά και παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία και την πατρίδα. Αποτελεί ένα παγκόσμιο ορόσημο στον αγώνα ανάμεσα στην ελευθερία και στη δημοκρατία από τη μία πλευρά και στο δεσποτισμό και τον απολυταρχισμό από την άλλη. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα ήταν η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ανθρωπότητα εάν ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι δεν θα είχε υπάρξει η Αθηναϊκή δημοκρατία, η άνθιση της ελεύθερης διανόησης, η γέννηση των επιστημών, των τεχνών, του δημοκρατικού πολιτεύματος», τόνισε, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα που είχε για την παγκόσμια ιστορία η Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι οι εορτασμοί λόγω της πανδημίας δεν έχουν τη λαμπρότητα που αρχικώς είχε σχεδιαστεί και αναφέρθηκε στο ρόλο που είχαν για την επιτυχία τους τόσο τα υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού όσο και το Ίδρυμα Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Όλοι οι Έλληνες αγαπούμε την πατρίδα μας, αλλά είναι σπουδαίο η αγάπη για την πατρίδα να ενώνεται με έξυπνες και ολοκληρωμένες στρατηγικές, όπως αυτή που ακολουθεί, σήμερα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε υπεύθυνο πατριωτισμό. Είναι η βασική προϋπόθεση που απαιτείται από όλους μας, πολίτες και πολιτικό προσωπικό, για να πετύχουμε σε μακροχρόνια βάση την εθνική μας ασφάλεια, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία για όλους τους πολίτες».Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών «η Ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτελεί, αναμφίβολα, ένα εθνικό, αλλά και παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία και την πατρίδα. Αποτελεί ένα παγκόσμιο ορόσημο στον αγώνα ανάμεσα στην ελευθερία και στη δημοκρατία από τη μία πλευρά και στο δεσποτισμό και τον απολυταρχισμό από την άλλη. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα ήταν η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ανθρωπότητα εάν ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι δεν θα είχε υπάρξει η Αθηναϊκή δημοκρατία, η άνθιση της ελεύθερης διανόησης, η γέννηση των επιστημών, των τεχνών, του δημοκρατικού πολιτεύματος», τόνισε, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα που είχε για την παγκόσμια ιστορία η Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι οι εορτασμοί λόγω της πανδημίας δεν έχουν τη λαμπρότητα που αρχικώς είχε σχεδιαστεί και αναφέρθηκε στο ρόλο που είχαν για την επιτυχία τους τόσο τα υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού όσο και το Ίδρυμα Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Οι ιδέες που γέννησαν τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα έγιναν αιώνιες

Στο ταξίδι ιδεών και αξιών που ξεκίνησε από τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα, αναφέρθηκε στην ομιλία της, η πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2020. Νίκη Αιωνίων Ιδεών και Αξιών», κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Θεμελιώθηκε η βεβαιότητα», υπογράμμισε η κυρία Βαρδινογιάννη, «πως η υπεροχή απορρέει από την αρετή. Οι υψηλοί αγώνες δεν είναι ποτέ μάταιοι αγώνες. Αυτό το συλλογικό ταξίδι οδήγησε τους Έλληνες στη δημοκρατία, στο διάλογο και την ελευθερία της έκφρασης».

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Και τελικά», συνέχισε, «διαμόρφωσε όλα τα επιτεύγματα του δυτικού πολιτισμού που διέπονται σταθερά από δύο αρχές: την ελευθερία της σκέψης και την πίστη στις ανεξάντλητες δυνατότητες του ανθρώπου. Σήμερα, το ταξίδι συνεχίζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου αφού οι ιδέες που γέννησαν τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα έγιναν αιώνιες ιδέες που χαρακτηρίζουν ολόκληρο τον κόσμο».

Στις ιστορικές προκλήσεις «στις οποίες οι απαντήσεις καθορίζουν αναπόδραστα και μακροπρόθεσμα τη συνέχεια της ιστορίας χωρίς τη δυνατότητα επιστροφής», αναφέρθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

«Ο ελλαδικός χώρος και ο ελληνικός κόσμος», είπε ο αντιναύαρχος, «είχε το προνόμιο να φιλοξενήσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δύο τέτοιες στιγμές. Τη μάχη των Θερμοπυλών, που απέδειξε ότι ο αγώνας για την ελευθερία δεν υπόκειται στη λογική των αριθμών. Και την αποφασιστική αναμέτρηση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας που κατήγαγε την τελική νίκη για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ειδικότερα, για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο αρχηγός ΓΕΝ τόνισε ότι «εξασφάλισε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Ανέδειξε την αξία του ελεύθερου φρονήματος, της δημοκρατίας και της αγνής φιλοπατρίας. Παράλληλα, συνέγραψε με το αίμα των Σαλαμινομάχων τη χάρτα των ευρωπαϊκών αξιών που και σήμερα θεμελιώνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ποτέ άλλοτε στην ιστορία μας δεν αναμείχθηκαν τόσο αριστοτεχνικά, σε μια και μόνο ιστορική στιγμή, η στρατηγική σκέψη, η προβλεπτικότητα, η αξία της ναυτικής ισχύος και η αποφασιστικότητα του υπέρ πάντων αγώνος» κατέληξε ο αντιναύαρχος.

Στη σημασία των δύο επικών μαχών «που συνεχίζουν να αποτελούν τα σπουδαιότερα ορόσημα για τον ελληνισμό αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη» στάθηκε στην ομιλία της η κυρία 'Αντρη Αναστασιάδη, σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

«Σήμαναν τη νίκη έναντι του ολοκληρωτισμού και ανέκοψαν, παράλληλα, την πορεία των Περσών ανοίγοντας, έτσι, το δρόμο για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού χώρου και πολιτισμού» είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να σταθούμε στη σημασία της ενότητας, της ομοψυχίας και του θάρρους που επέδειξαν οι Έλληνες προκειμένου να οδηγηθούν στη νίκη. Προτάσσοντας την αγάπη για την πατρίδα, τη δημοκρατία και την ελευθερία κατάφεραν να επικρατήσουν των Περσών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επεσήμανε, δε, ότι στις μέρες μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις ως έθνος καθώς «γινόμαστε μάρτυρες των κλιμακούμενων και διεθνώς καταδικαστέων ενεργειών της Τουρκίας. Ενέργειες που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και εντείνουν το κλίμα υπονομεύοντας τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια».

«Είναι απαραίτητο να διδαχθούμε από τα μηνύματα της μάχης των Θερμοπυλών και της ναυμαχίας της Σαλαμίνας ούτως ώστε μέσα από στενή συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Εμείς, ο κυπριακός ελληνισμός, που η πατρίδα μας βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή για 46 και πλέον χρόνια, είναι στην επικράτηση αυτών των πανανθρώπινων αξιών που προσδοκούμε προκειμένου να ευοδοθεί ο δίκαιος αγώνας που καταβάλλουμε για την επανένωση της Κύπρου και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της» είπε η κυρία Αναστασιάδη.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO, κυρία Όντρια Ζουλέ, τόνισε, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, ότι «οι αξίες που μας διδάσκουν η μάχη των Θερμοπυλών και η ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, 2500 χρόνια μετά η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Προκλήσεις που έχουν ενταθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Πρέπει, όλοι να κάνουμε επιλογές, όπως αυτές που έκαναν οι Έλληνες 25000 χρόνια πριν, για να καθορίσουμε ποιες αξίες θέλουμε να μας οδηγήσουν στο αύριο. Να αποφασίσουμε τι κόσμο θέλουμε. Στην UNESCO πιστεύουμε ότι οι αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε στο μέλλον».

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι ο πόλεμος Ελλήνων και Περσών «έμελλε να υπερβεί κατά πολύ τα όρια μιας απλής στρατιωτικής σύγκρουσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εξελίχθηκε», είπε, «σε μια αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα: από το πολιτικό και το κοινωνικό ως το φιλοσοφικό και το ηθικό. Υπήρξε μια αναμέτρηση με την πρωταρχική έννοια του όρου. Μια καθολική αντιπαραβολή και αξιολογική κρίση δύο αντιδιαμετρικών πολιτικοκοινωνικών μοντέλων, ηθικοαξιακών συστημάτων και κοσμοθεωριών».

«Οι φαινομενικά ανέλπιστες και αντίθετες στη λογική των αριθμών θριαμβευτικές στρατιωτικές νίκες των Ελλήνων ανάγονται στο ηθικό τους πλεονέκτημα, στην ανωτερότητα των κινήτρων και στο δίκαιο του σκοπού που αιτιολογούν τη συμπαράταξη και καταλυτική συμπαράσταση των θεών. Αλλά και οι ήττες καταξιώνονται στη συνείδηση σύγχρονων και μεταγενέστερων ως ηθικές νίκες, συνειδητές θυσίες και υπέρτατης εκδηλώσεις συνέπειας, αρετής, πατριωτισμού και ελευθερίας» κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.

Στην κομβική σημασία του αποτελέσματος της ναυμαχίας της Σαλαμίνας στάθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πως θα ήταν η Ελλάδα, η Ευρώπη και ολόκληρη η ανθρωπότητα εάν ήταν διαφορετική η έκβαση της ναυμαχίας».

«Το μόνο σίγουρο», συνέχισε, «είναι ότι δεν θα είχε υπάρξει η αθηναϊκή δημοκρατία, η άνθιση της ελεύθερης διανόησης, η γέννηση των επιστημών και των τεχνών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το σπουδαιότερο μήνυμα της ναυμαχίας είναι ότι οι Έλληνες μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές και της προκλήσεις σε κάθε εποχή. Το δεύτερο είναι ότι η νίκη και η επιτυχία των Ελλήνων, όπως και κάθε οργανωμένης προσπάθειας, απαιτεί στρατηγική. Όλοι οι Έλληνες αγαπάμε την πατρίδα μας. Αλλά, είναι σπουδαίο η αγάπη για την πατρίδα να εκφράζεται με έξυπνες, ολοκληρωμένες και ευέλικτες στρατηγικές, όπως αυτή που ακολουθεί στις προκλήσεις του σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι ο δρόμος που πρέπει να πορευτούμε όλοι. Ο δρόμος που μπορούμε να ονομάσουμε υπεύθυνο πατριωτισμό» συμπλήρωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος.

Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής μετέφερε χαιρετισμό του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, στον οποίο τονίζεται «ότι η μάχη των Θερμοπυλών υπήρξε η πιο θρυλική πολεμική σύγκρουση της ανθρωπότητας. Ένα λαμπρό παράδειγμα αυταπάρνησης, αυτοθυσίας και υπακοής στην πατρίδα».

«Το αποτέλεσμα της συνιστά συνειδητή και προμελετημένη θυσία. Μια κατεξοχήν ηθική πράξη. Και υπέρτατη εκδήλωση συνέπειας και αρετής» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ανέφερε ότι «αποτέλεσε το αποκορύφωμα της στρατηγικής ικανότητας και το απαύγασμα της ανώτερης ναυτικής τέχνης των αρχαίων Ελλήνων αφού κατόρθωσε σε πείσμα της λογικής των αριθμών να ανατρέψει κάθε πλασματικό ισοζύγιο ισχύος σηματοδοτώντας τη νίκη του ελληνικού στόλου απέναντι στις υπερδιπλάσιες εχθρικές ναυτικές δυνάμεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, μεταφέροντας χαιρετισμό του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, τόνισε: «ότι η μάχη των Θερμοπυλών και η ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι κοσμοιστορικά γεγονότα και για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν λείπουν από σχεδόν κανένα ιστορικό βιβλίο που αναφέρεται στην αρχαιότητα. Θα έλεγε κανείς ότι η ιστορία της Ευρώπης αρχίζει με αυτές τις δύο μάχες».

«Και οι δύο», πρόσθεσε, «δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να μετεξελιχθεί η Ευρώπη, αργά αλλά σταθερά, σε αυτό που είναι σήμερα. Στην ήπειρο του ανθρωπισμού, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ειδικότερα, για τη μάχη των Θερμοπυλών, υπογράμμισε ότι «υπήρξε η σπουδαιότερη χερσαία μάχη όλων των εποχών. Αυτό το γεγονός οφείλεται στο φρόνημα και την αταλάντευτη απόφαση 300 Σπαρτιατών και 700 Θεσπιαίων να θυσιαστούν για την υπεράσπιση των ιερών και όσιων της ελληνικής φυλής. Πολέμησαν για να εκπέμψουν ένα διαχρονικό μήνυμα: την αξία της θυσίας για την ελευθερία».

Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μπουραζέλης αναφέρθηκε στο νόημα της ναυμαχίας της Σαλαμίνας επισημαίνοντας ότι «τα ξύλινα και ανθρώπινα τείχη άντεξαν και αντέχουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιέγραψε με λεπτομέρεια τι συνέβη πριν από τη ναυμαχία, τις διαβουλεύσεις για την τελική απόφαση να δοθεί εκεί ο αγώνας κατά των Περσών και όχι στον Ισθμό της Κορίνθου ενώ υπογράμμισε «το μέγα τακτικό πλεονέκτημα που έδινε στους Έλληνες το σημείο» όπου έγινε τελικώς η Σαλαμίνα.

«Ο αγώνας θα μπορούσε να κριθεί ευνοϊκά για τους Έλληνες μόνο κατά θάλασσα» εξήγησε ο Κ. Μπουραζέλης και συμπλήρωσε αναφερόμενος στο φρόνημα των Ελλήνων: «Οι εχθροί περιέσφιγγαν αλλά οι Έλληνες συσπειρώνονταν».

Για τις συνθήκες της ναυμαχίας, ο καθηγητής είπε: «Ο ελληνικός στόλος υποχώρησε και ανάγκασε τους εχθρούς να τον ακολουθήσουν μέσα στο Στενό της Σαλαμίνας. Και εκεί, η δεξιοτεχνία και η ανδρεία των Ελλήνων επιβλήθηκε στη δύναμη των αριθμών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ