Με παρουσίες από τον πολιτικό χώρο και ακαδημαϊκούς γιορτάστηκαν τα 150 χρόνια της Αθηναϊκής Λέσχης.
Η Αθηναϊκή Λέσχη, γνωστή και ως Athens Club, είναι μία από τις παλαιότερες και πιο διακεκριμένες ιδιωτικές λέσχες στην Ελλάδα, ιδρυθείσα το 1875, στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής.
150 χρόνια Αθηναϊκή Λέσχη
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν προσωπικότητες από την πολιτική και την κοινωνία, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.
Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία, με τους γιους της Παύλο και Νικόλαο, και πολλοί υπουργοί και βουλευτές, όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης, Θανάσης Δαβάκης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιώργος Βουλγαράκης, Λευτέρης Αυγενάκης και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Την ακαδημαϊκή κοινότητα εκπροσώπησε ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:
Η ιστορία της Αθηναϊκής Λέσχης, τα μέλη της
Στην Αθήνα του 1875, πρωτεύουσα του τότε ελληνικού κράτους με 50.000 κατοίκους, αλλά με αξιόλογη κοινωνία, είκοσι επίλεκτα μέλη αυτής της κοινωνίας που είχαν ζήσει και σπουδάσει στο εξωτερικό αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια κλειστή Λέσχη ανδρών κατά το πρότυπο των αγγλικών Λεσχών, που σκοπός ήταν η ψυχαγωγία των μελών της. Έτσι γεννήθηκε η «Αθηναϊκή Λέσχη», και στις 5 Δεκεμβρίου 1875 τα ιδρυτικά της μέλη εξέλεξαν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο τον Παύλο Καλλιγά, καθηγητή πανεπιστημίου, υπουργό και διοικητή της Εθνικής Τραπέζης.
Στην Αθηναϊκή Λέσχη, από τα πρώτα χρόνια, είναι παράδοση η αυστηρότητα με την οποία μέχρι σήμερα γίνεται η εκλογή των μελών της, κι αυτό ήταν φυσικό να περιορίσει και τον αριθμό τους. Ξεκίνησε από 200 μέλη, και σήμερα, σύμφωνα με το καταστατικό της, ο ανώτατος αριθμός της είναι τα 1.000.
Οι προσωπικότητες από τις οποίες αποτελείται σχεδόν το σύνολο των πρώτων μελών της ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει το ενδιαφέρον της τότε αθηναϊκής κοινωνίας, που ευθύς εξαρχής θα την περιβάλει με εμπιστοσύνη και σεβασμό και θα την καθιερώσει ως κέντρο κοινωνικής και πνευματικής ζωής με ιδιαίτερη ακτινοβολία.
Στη μακρόχρονη διαδρομή της, μεταξύ των μελών της θα βρούμε 29 πρωθυπουργούς, υπουργούς, ανώτατους κρατικούς λειτουργούς, ξένους πρέσβεις, καθηγητές πανεπιστημίου, ακαδημαϊκούς, κορυφαίους των γραμμάτων και των τεχνών και προσωπικότητες του οικονομικού και βιομηχανικού κόσμου. Επίτιμοι πρόεδροι της Λέσχης ήταν οι βασιλείς της Ελλάδος.
Φωτογραφίες: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ